Meny
landscape-336542_1920

Friskt vatten för alla

Ett av FN:s klimatmål handlar om tillgången till rent vatten. John Gerhard slår ett slag för användandet av miljövänliga kemtekniska medel.

Hösten 2015 skrev väldens länder på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Mål 6 gäller ”Rent vatten och sanitet för alla”.

”Vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden, och därmed också en förutsättning för människors hälsa och en hållbar utveckling”, inleds beskrivningen av målet, som i sig inne­håller olika delmål. Förutom att säkra tillgång till rent dricksvatten och sanitet för alla handlar de om att exempelvis skydda vattenbaserade ekosystem, minska föroreningar, stoppa dumpning och minimera utsläpp av farliga kemikalier och material.

För att nå dessa mål behöver vi se över vårt agerande på flera områden. Inom industrin och jordbruket förstås, men även i hög grad i hemmen. För de svenska hushållen handlar det i det här fallet om hur mycket vatten vi använder, men också vilka substanser vi genom användandet av kem­tekniska medel släpper ut i våra ­vattendrag. Med­veten­heten har på senare år ökat kring vilken påverkan de kan ha, på såväl djurs som män­niskors hälsa. I synnerhet mikro­plasterna och vad de ställer till med har fått allt större fokus.

I Sverige används enorma mängder disk-, tvätt- och rengöringsmedel varje år och de flesta av dem inne­håller ett flertal miljöbelastande substanser. Enzymer, tensider, syntetiska doftämnen, fosfater, konserverings­medel och syntetiska polymer (små plastpartiklar) är de mest kända och omdiskuterade.

Men många företag arbetar med att minska användandet av de här skadliga ämnena. I Ekolådans tilläggssortiment hittar du produkter från Sonett, ett företag som var en av pionjärerna vad gäller framställning av miljövänliga tvätt- och rengörings­medel. Idag är Sonett den ledande ekologiska aktören i branschen. Före­taget som är baserat nära Bodensjön i södra Tyskland grundades 1977, ­utifrån de insikter man då hade om ­vilken förorenande påverkan på dricksvattnet vanliga tvättmedel hade. Sonett ville – och vill än idag – göra något åt den saken och började till­verka produkter utan sådant som syntetiska doft­ämnen, konserverings­medel, blek­medel, enzymer och färgämnen. Man använder dessutom ­tensider – som spelar en viktig roll i tvätt­processen – gjorda av vegetabiliska och biologiskt nedbrytbara råvaror.

För inte länge sedan genomförde den ansedda tyska tidskriften Öko Test ett tvättmedelstest där 26 produkter ingick. Man ville ta reda på hur rena textilierna blev och hur mycket de slets under tvättandet, men också vad tvättmedlen innehöll och hur innehållet påverkade miljön. Sonetts tvättmedel klarade sig mycket bra, både vad gällde tvättresultat och innehåll. De hörde till de tre av de testade produkterna som inte lämnade några spår av mikro­plaster. Sonetts tvätt­medel innehåller inte heller vare sig mjukgörare eller blekmedel.

Precis som valet av livsmedel kan vara mer eller mindre belastande för miljön, kan valet av kemtekniska ­produkter också vara det.

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Avlånga rödbetor: Forsbergs gris & grönt, Östhammar.

Blomkål: Bio Breizh, Mespaul, Frankrike

Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.

Gurkmeja: SADE Trading S.A.C., Miraflores, Peru.

Kinakål: Marcello’s farm, Kristianstad.

Kvisttomater: Biotec Family S.C.A., Campohermoso, Spanien.

Morötter: ”Nerac”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Pak choy: Rob van Paassen, Oude Leede, Holland.

Palsternackor: Forsbergs gris & grönt, Östhammar.

Potatis: ”Maestro”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Purjolök: Marcello’s farm, Kristianstad.

Rotpersilja: Forsbergs gris & grönt, Östhammar.

Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Röd paprika: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Apelsiner: ”Lane late och Navel”, Frutas Oscar Morell S.L., Cheste, Spanien och Jonica Bio, Ginosa, Italien..

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Grapefrukt: ”Ruby”, Premium Organics S.L., Barakaldo, Spanien.

Kiwi: ”Hayward”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Mandariner: Salamita Soc. Coop., Barcellona, Italien.

Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.