Meny
IMG_9958

Fröernas väg till handeln

Frestande fröpåsar dyker upp överallt så här års. Vad ska man välja? Och vem bestämmer vad som finns att välja på? Linda Pérez berättar.

Tänk att hela morgondagens trädgård vilar i våra händer. Jag strör ut ett dussin nogsamt utvalda frön i handen och fascineras över hur det stora ska komma att växa ur det lilla. Att de anlag och genetiska uttryck som finns lagrat i ett litet frö med rätt förutsättningar väcks till liv och utvecklas till en grönsak, en blomma eller rentav ett träd. Något som i stort sett fortplantar sig självt genom att gå i blom, bilda frö och sprida sina gener så mycket det går.

Att få ett frö att gro och växa till något som ger än fler frön är en typiskt naturlig sak, som borde göra det lätt för oss att utveckla mångfald och ett generöst fröutbud. Ändå talas det om fröbrist och det går upp för mig att fröodling, import och försäljning inte alls är någon enkelhet. 

EU:s sortlista ger ett hum om vad fröbranschen har att rätta sig efter. Det är en förteckning där alla EU-länder enas om vilka växter som är tillåtna på vår marknad. Sedan listan upprättades har tusentals olika sorters frön förbjudits och försvunnit. Syftet, som jag förstår det, är bland annat att skydda konsumenterna mot fusk och sjukdomar. Vilket förstås är en god sak. Men sortlistan gör mer än så. Den bannlyser också frösorter för att de, till exempel, visar för stor variation eller för att dess odlare inte har möjlighet att betala kostnaden för en plats på listan. Där­till finns restriktioner kring import från länder utanför EU, vilket gör att viktiga marknader som USA och England ­räknas bort. 

Bestämmelserna har förstås sina infallsvinklar, men det tycks som om kontroll och ekonomiska förutsättningar i slutändan går före bevarandet av mångfald. Tanken på att mängder av växtsorter och värdefullt genetiskt material därav utraderas ger en bitter eftersmak.

Hoppet lever dock hos de små men ständigt groende fröfirmor som står för en både viljestark och hållbart växande bransch. Familjeägda Runåbergs fröer är en av dem. Sedan 1982 har grundarna Johnny Andreasson och Barbro Adiels­son arbetat för att värna om de vackraste och bästa anlagen genom att förse odlare med kvalitetsfröer. Det ekologiska är viktigt och Johnny be­­rättar att det på senare tid blivit betydligt lättare att hitta ekologiskt odlade frön. Något som knappast fanns då de startade Runåbergs. Kultur­arv­sorter är också något som ligger dem varmt om hjärtat; de tradi-tionella växterna visar sig både ha en särskilt god motståndskraft mot sjukdomar och rimligare krav på näring. 

Så vad ska vi hobbyodlare tänka på inför odlingssäsongen? Själv har jag förstått vikten av att välja frön som producerats just ekologiskt, utan bekämpningsmedel. För att sedan göra det hela enkelt är mitt hjärtligaste råd att köpa frön från en kvalitets­driven fröfirma. Runåbergs fröer, Lind­­bloms Frö, Nordfrö och Frö­banken är exempel på sådana. De arbetar hårt för att främja mångfald genom att bevara sorter och sälja hållbart framtagna fröer som är anpassade för vårt klimat. Så, ljuset på för en prunkande trädgård 2022!

Linda Pérez  mat- och dryckesjournalist

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Plommontomater: ”Chocolate”, Sergio Ramirez Calleja, Campohermosa , Spanien.
Sallat: ”Batavia” & ”Ekblad”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Vitkål: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Broccoli: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Bondbönor: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Avokado: ”Hass”, Jose Antonio Maldonado, Algarrobo, Spanien.
Sötpotatis: Maria Dolores Serrano, Vélez-Málaga, Spanien.
Morötter: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Pakchoy: Rob van Paasen, Oude Leede, Holland.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Ingefära: JHC Organic, Chanchamayo, Peru.
Zucchini: Alejandro Ruiz Romero, Algarobo, Spanien.
Röd paprika: Agrícola Salinas, El Ejido, Spanien.
Potatis: ”Amandine”, Bengt Eriksson, Hesse.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Kålrot: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Apelsiner: ”Navel”, O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Exalco Bio S.L., Jose Luis Perez, Valle de Abdalajis, Spanien.
Äpplen: ”Jonagored”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Kiwi: ”Hayward”, BioKip S.A., Pétra, Grekland.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.