Meny
kale-2861542_1920

Hälsningar från Tångagård

Rödlöken som ligger i denna veckas lådor kommer från familjen Nilsson utanför Falkenberg. Anette Dieng bad dem berätta om sitt odlande.

Medan andra odlare har fullt upp med förberedelserna inför den stundande säsongen, har man ännu inte avslutat den förra på Tångagård. Det är grönkålen, som tack vare en mild vinter, fortfarande står kvar på åkern. Men nu ska den skördas, packas och säljas tillsammans med de sista grönsakerna som finns kvar i lagret.

”I vanliga fall brukar jag ha hunnit beställa fröer, klarat av pappersgörat och även fått vila lite, men i år har allt kommit på efterkälken”, berättar Bengt Nilsson som driver gården tillsammans med sin fru Catarina.

Det har gått drygt 30 år sedan paret, som tolfte generation, tog över Bengts familjegård strax norr om Falkenberg i Halland. Det var under en turbulent tid när det svenska jordbruket skulle mark­nadsanpassas och omställningsstöd be­­talades ut till de bönder som odlade skog och biobränsle istället för mat på sina åkrar. Men det var också en tid då kon­­sument­intresset för ekologiska grönsaker växte, en marknad som tilltalade Bengt och Catarina och en produktion som skulle passa perfekt på gårdens marker.

”Folk tyckte inte vi var riktigt kloka när vi bestämt oss för att odla ekologiskt och påminde oss mer än gärna om hur eländigt allt var innan konstgödseln kom”, minns Bengt Nilsson. ”Och visst var det en utmaning att odla utan bekämpningsmedel, men vi skulle nog fasen visa dem att det gick.”
Det ekologiska odlandet, som in­­ledningsvis gjordes främst av ekonomiska skäl, övergick snart till ett uppriktigt engagemang för att förvalta åkermarken på ett ansvarsfullt sätt.

”Det räcker inte med att bara ha ett ekonomiskt tänk eller bara ett ideolo­giskt”, förklarar Bengt. ”För att det ska ske en utveckling måste man ha båda, och tycka att det är kul med växter, djur, kunder – ja, alltihop.”

Att jordbruk är roligt har Bengt tyckt sedan barnsben. Redan vid åtta, nio års ålder väcktes drömmen om att bli bonde på Tångagård. Den entusiasmen delade han däremot varken med sin far eller farfar som båda axlade an­­svaret mot sin vilja när det begav sig. Och nu stundar nästa generationsskifte. Av Bengt och Catarinas två söner är en av dem, Ivar, intresserad av att ta vid som trettonde generation.

”Nu kliver vi åt sidan och låter Ivar ta över det ekonomiska ansvaret och bygga sin framtid”, säger Bengt hoppfullt. ”Om inte han hade velat hade vi successivt minskat produktionen, men nu öser vi på istället och investerar vidare som om vi vore unga på nytt.”

På Tångagård odlas främst lagergrönsaker som potatis, rotfrukter, kål och lök men även en hel del andra grön­sakssorter i mindre kvantiteter. I Ekolådorna hamnar mest rödlök och gul lök men även vitkål, morötter och rödbetor. Förutom till grossister och storkök säljs grönsakerna direkt till kund, på gården där det finns en enkel butik och möjlighet till självplock eller genom Reko-ringar i området.

”Det är kul när konsumenterna kommer och tackar en för att man finns och tycker att grönsakerna är goda och fina. Efter det springer man med lätta steg ut på åkern igen.”

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Babyspenat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.

Blekselleri: Biocampo, San Pedro del Pinatar, Spanien.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Kålrabbi: Jonica bio, Ginosa, Italien.

Kålrot: Marcello’s farm, Kristianstad.

Morötter: Källsprångs gård, Åsbro.

Palsternackor: Källsprångs gård, Åsbro.

Plommontomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Potatis: ”Ditta”, Sven Andersson, Enköping.

Röd paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Rödbetor: Marcello’s farm, Kristianstad.

Rödlök: Tångagård, Falkenberg.

Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Vitkål: Källsprångs gård, Åsbro.

Vitlök: Paulssons Lantbruk, Sjökumla och Sven Andersson, Enköping.

Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blodapelsiner: ”Tarocco”, Salamita, Barcellona, Italien.

Kiwi: ”Hayward”, Jonica bio, Ginosa, Italien.

Päron: ”Conference”, Bio van Dijk B.V., Biddinghuizen, Holland.

Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.