Meny
nuts-4542581_1920

Julnötter med rötter

Hasselnötter hör julen till och merparten av dem vi äter kommer från Turkiet. Men de växer bra i södra Sverige också. I synnerhet på Öland, berättar Anna K Sjögren.

Det är modernt med nötter nu. Det finns många varianter och de är rostade och kryddade på olika sätt. Nötterna har även en framträdande plats i kostråden från Livsmedelsverket eftersom det finns vetenskapligt säkra bevis för att man löper mindre risk att få hjärt- och kärlsjukdom om man äter ett par matskedar om dagen. De ger många fina näringsämnen som proteiner, kalcium och järn.

Numera finns det inga nötter från svenska odlingar i matbutikerna. Annat var det förr, i alla fall vad gäller hasselnötter. De från Öland var särskilt populära. De kallades för Ölands­nötter och redan under medeltiden skickades de till de kungliga slotten och till handlare som sålde dem på torgen i Stockholm och andra större städer, även på andra sidan Östersjön. Ännu vid sekelskiftet 1900 kom merparten av hasselnötterna på den svenska marknaden från Öland. På dagens världsmarknad produceras det mesta, drygt tre fjärdedelar av det som går åt, i Turkiet. På andra plats kommer Italien och därefter usa. Många kockar och konditorer i Sverige föredrar ursprungsmärkta hasselnötter från Piemonte i norra Italien. Dessa har ett kilopris som är ungefär fyra gånger så högt som de turkiska.

Hasselnötter växer på hasselbuskar och de förekommer i hela södra Sverige upp till Uppland och Dalarna. De sprider sig med rotskott men även via möss och andra smådjur som gräver ner nötterna och sedan glömmer sina gömställen. Skörden sker på hösten. Förr hade man ett bestämt datum, precis som för älgjakten och tidigare för kräftfisket, för det var viktigt att de inte plockades förrän de mognat. På Öland var det förbjudet att skörda nötter före den 24 augusti. Och hade de inte mognat tills dess, beslutade jägmästaren att skörden skulle skjutas upp. Han berättade det för prästen som kungjorde det i kyrkan.

Vid skörden av hasselnötter skiljde man mellan musnötter och hammarnötter. De senare plockades genom att man slog på hasselstammarna med en klubba så att nötterna föll till ­marken. Musnötterna plockades från mössens förråd av vinternötter. Dessa ansågs allra godast och hade alltid en nötkärna innanför skalet. Det finns annars en liten skalbagge, nötviveln, som borrar hål i nöten, lägger ägg innanför skalet, kryper ut igen och limmar igen hålet. Larven äter upp nötkärnan, borrar sig ut och kvar hänger hasselnötsskalet utan kärna.

Hasselnötterna hade ett betydande ekonomiskt värde och därför ingår de inte i allemansrätten, man måste alltså först be markägaren om lov för att plocka dem. Förr åts nötterna som godis men nu går det mesta till bakverk, godis och nötkräm som Nutella exempelvis. Idag skalar industrin dessutom de flesta nötter – förutom de som säljs till jul förstås.

Nötter är rika på både närings­ämnen och energi. Det är cirka 425 kcal och 42 gram fett i en deciliter hasselnötter (65 g). Strö dem över ­salladen, blanda i bröddegen eller ät dem som de är.

Skrivet av Anna K Sjögren

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Brysselkål: Ekodorp V.O.F., Alpen, Holland.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Grönkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Ingefära: High Mountain, Perene, Peru.

Kålrot: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Plommontomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Potatis: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Purjolök: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Röd paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödlök: Tångagård, Falkenberg.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte Bezouce, Frankrike.

Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.

Apelsiner: ”Navel”, Frutas Oscar Morell, Cheste, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Granatäpple: Salamita, Barcellona, Italien och Mehmet Daldal, Söke, Turkiet.

Klementiner: Azahar, Arboleas, Spanien.

Päron: “Conference”, C Custers, Biddinghuizen, Holland.

Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.