Meny
tree-276014_1920

Kol – så funkar det

Det pratas mycket om kolbindning i mark och träd just nu. Mindre om att kol också finns i maten och i våra egna kroppar. Ann-Helen Meyer von Bremen förklarar skillnaden mellan långa och korta kolcykler.

Har du ätit dina två-tre hekto kol idag? Frågan kanske verkar konstig, men kol är i allra högsta grad bränsle, inte bara för att elda kolkraftverk med, utan också för våra kroppar. Du består faktiskt själv av 18 procent kol, är du i 70-kilosklassen innebär det 12,6 kilo.

Mat är som bekant detsamma som energi, men vi skulle lika gärna kunna prata om kol. Du minns fotosyntesen va? Med hjälp av solljuset binder ­växterna kol från atmosfären (kol­dioxiden) och omvandlar det till syre. När vi eller något av de andra djuren sedan äter växterna, får vi del av kolet eller kolhydraterna, energin. Man uppskattar att det i alla jordens växter sammanlagt finns mellan 450 och 650 miljarder ton kol. Det är givetvis en ofattbar siffra. Det kan vara enklare att greppa att 1 kilo kol innehåller 10 000 kalorier, och att var och en av oss köper hem mat ­motsvarande 120 kilo kol varje år. Enligt Livs­medels­verket äter vi inte upp allt vi köper, bara 75 kilo. Resterande 45 kilo kol är matavfall eller matsvinn.

Så vad händer med det kol vi inte äter upp? Jo när växterna bryts ner av maskar, insekter, svampar och andra organismer, då blir kolet koldioxid igen. Det här brukar kallas för den korta kolcykeln, ett snabbt kretslopp som går runt hela tiden. Det är också därför som man inte brukar räkna in den koldioxid som bildas när gräset multnar ner, eller när en ko tuggar i sig det, vår andedräkt, eller när vi eldar ved, för att nämna några exempel som ingår i den korta kolcykeln.

Men det finns långa kolcykler också. All olja, kol, naturgas – det som brukar kallas fossila bränslen – är också döda växter och djur (fossiler), fast oförmultnade. De döda växterna och ­djuren kan ha blivit täckta av sediment på sjöbottnen och sedan utsatts för högt tryck och höga temperaturer från jordens inre och omvandlats till fossila bränslen för 50–500 miljoner år sedan. Den här processen pågår också hela tiden men är mycket långsam. Mänskligheten utvinner fossila ­bränslen i mycket snabbare takt än de hinner bildas. Det är just det som är grunden till klimatförändringarna.

Det här är också skälen till det ökade intresset för att försöka binda mer kol i vegetation och i mark. När det gäller jordbruket är det främst perenna växter som binder kol – träd, buskar och andra fleråriga växter. Odlingen av ettåriga växter, som spann­mål och de flesta grönsaker, binder normalt sett inte kol i marken, utan använder tvärtom en del av ­markens kolförråd. Ett undantag är växter som odlas enbart för att förbättra jorden, så kallad gröngödsling. Förutom skogen är det främst gräsmarker av olika slag (vallar som man odlar hö och ensilage på och betesmarker) som binder kol. Till skillnad från skogen, som främst binder kol i träden, lagrar gräsmarkerna kolet i marken och det markbundna kolet ses som allt mer intressant. Träd kan trots allt blåsa omkull, brinna eller eldas upp, men kolet i marken ses som mer beständigt.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Kvisttomater: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.

Romansallat: Marcello’s Farm, Ugerupsdal.

Rödlök, Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gurka: Magnus & Carolina Webe, Ånstänga, Linköping.

Broccoli: Agricola Jessyflor, Stornara och Bio Orto, Apricena, Italien.

Rödbetor, Palsternacka, Gulbeta: Hulte Eko, Hemse.

Potatis: ”Connect”, Sven Andersson, Enköping.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken och Appbosa, Saman, Peru.

Päron: “Abate”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.

Fänkål, Apelsiner:Valencia”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Morötter: Widegrens Gård, Romakloster, Gotland.

Vitlök: La Abuela Carmen, Córdoba, Spanien.

AvokadoJalhuca Explotacioners. SL. Finca el Capitán, Peru.

Mangold: Rainbow”, Roman Perez, Verte Durance, Camont Sur, Frankrike.

Äpplen: Red Jonaprince”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Kiwi: “Hayward”, Bio Trading Srl via Cansella, Erbé, Italien.

Minivattenmelon: Dolores Giménez Segura och Miriam Guil Abad, Campoyoma, Spanien.