Meny

Kom ihåg för framtiden

Mycket kan man göra själv för att gå mot en hållbar fram­tid, både Natur­vårdsverket och WWF har bra kom ihåg-listor för det. Man kan också gå ihop med grannarna och tänka lite större. Susanne Helgeson berättar.

Vissa saker tål verkligen att upprepas. Som till exempel hur lätt det är att göra positiv skillnad för en gemensam mer hållbar framtid. Visst kan mycket uppnås genom att påverka våra ­poli­­ti­ker men viktigast är vad vi gör i vår vardag. Och då finns det några bra och lätta kom-i-håg-trick. Dels Världs­naturfondens fem B:n – butiken, bilen, biffen, bostaden och börsen – dels att köpa ekologiskt av främst kaffe, bananer, vindruvor, mejerivaror, kött och potatis, som är Naturvårds­verkets rekommenderade prioritering. De sistnämnda är lätta att få in i sina tankebanor, kanske krävs lite mer ­träning för de fem B:na som spelar stor roll i hur mycket utsläpp vi orsakar i vår vardag. ”Butiken” innebär att vår konsumtion av nya prylar står för en väsentlig andel av ständigt ökande växthusgasutsläpp genom de industrier som tillverkar dem. Mindre och smartare konsumtion är därför att föredra. ”Bilen” – mindre bilåkande (och flygande) är en självklarhet liksom att dra ner på köttkonsumtionen (biffen) vilket gynnar både hälsa och miljö. När det gäller ”bostaden” går nästan 40 procent av all energi som produ­ceras i landet till uppvärmning. Att bo mindre, sänka inomhustemperaturerna och byta till energisnåla vitvaror är mycket hållbart. Dock säger de senaste rönen att temperaturen inte bör understiga 20 grader – kallare än så ”kan orsaka eller förvärra hjärt-, kärl- och lungrelaterade sjukdomar”, menar Folkhälsomyndigheten. Och sist men inte minst i detta aktie­sparares förlovade land – ”börsen”. Hur våra pengar investeras spelar stor roll och det finns alltid mer hållbara alternativ än vad traditionell fond­förvaltning erbjuder. Alternativ som är både ekonomiskt hållbara och ­klimatsmarta.

Ännu lättare blir det mesta om man hjälps åt med både tips och agerande. Som till exempel genom Bagar­mossen Resilience Center, BRC. I denna Stockholmsförort har ett stort gäng grannar skapat en ”mötesplats för lokal resiliens”, där det sistnämnda ordet innebär ”förmågan att återhämta sig eller motstå olika störningar”. Allt med ambitionen att bidra till kunskap som gör samhällen och deras invånare mer, just det ja – resilienta – segare, med en större förmåga att snabbt återhämta sig från svårigheter. BRC arbetar på olika sätt med bland annat omställning, hållbarhet och lokal utveckling i gränsen mellan stad och land. Genom permakulturodling, lånegarderober, syjuntor med håll­barhetstema, bildelning och gemensamma matinköp från närliggande bönder. Dessutom genomför de ett stadsutvecklingsprojekt tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan kallat LocalLife. Syftet är att genom grannsamverkan bidra till en bättre stadsdel, till exempel genom delningsekonomi och annat hållbart agerande. I detta visar BRC också hur ett större engagemang lätt skapas med den goda bieffekten att trivsel och social gemenskap stärks. Och vem vill inte uppleva det?

Foto: Susanna Elfors

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Chili: Mlink Fresh Foods S.L., Almería, Spanien.
Gul lök: Daga Lantbruk, Färjestaden & Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gurka: Juan Jose Cruz, El Ejido, Spanien.
Jordärtskockor: Stallberg Lantbruk & Trädgård, Motala & Earl GRT, Baugé en Anjou, Frankrike.
Kastanjechampinjoner: Bio Europé B.V, Liessel, Holland.
Kronärtskockor: ”Tema”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Mangold: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Paprika: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.
Sallat: ”Batavia” Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Spetskål: Juan José Fernandez Medina, Albuñol, Spanien.
Tomater: Organic Brothers B.V., Sirjansland, Holland, Rafael Gonzalez Cegovia, Algarrobo & Sergio L. Jimenez, Spanien.
Zucchini: Sebastian Martin Navas, Algarrobo, Spanien.
Apelsiner: ”Lanelate”, Biocitrus Ebre SL, Tortosa, Spanien & O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Bananer: Appbosa, Saman, Peru.
Grapefrukt: ”Ruby”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona & Campobello S:R:L:, Campobello di Licata, Italien.
Kiwi: ”Hayward”, Bio Trading, Verona, Italien.
Mango: ”Kent”, Fruiteq, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.
Äpplen: ”Red Jonaprince”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.