Meny

Lite väsen för stora frågor

Snart kommer regeringen att presentera sin nya livsmedelsstrategi. Men det som borde vara en angelägenhet för alla som äter mat har förvandlats till en intern diskussion, menar Ann-Helen Meyer von Bremen.

För drygt ett år sedan startade regeringen sitt arbete med att forma en ny livsmedelsstrategi. Anledningen var en längre tids debatt där många av oss hade efterlyst en aktiv matpolitik. Länge har Sverige, oavsett vilka partier som styrt, lämnat frågan om jordbrukets och matens framtid till eu och marknaden. Nu höjdes alltså kritiken mot att detta inte fungerade. Jordbruket och matproduktionen är en alltför viktig fråga för att vi på nationellt plan ska negligera det. Sverige behöver istället en långsiktig politik som ska forma utvecklingen av vår matproduktion på ett hållbart sätt. Så landsbygdsminister Sven-Erik Bucht började jobba med en ny livsmedelsstrategi som ska gälla fram till 2030.

”I början var förväntningarna skyhöga från de inblandade i livsmedelskedjan.”

I början var förväntningarna skyhöga från de inblandade i livsmedelskedjan. Sven-Erik Bucht gick ut och lovade att svensk mat skulle bli det ”nya stålet”, en succé på exportmarknaden med andra ord, och att han ”tror på svenskt lantbruk”. I takt med att tiden gått har dock livsmedelsstrategin alltmer börjat likna Mäster Skräddare, ni vet sagan där en man går för att få en ny rock uppsydd. Då han återvänder till skräddaren för att hämta rocken har den krympt – första gången till ett par byxor, sedan till en väst, så ett par vantar. Till slut bidde det ingenting alls.

Precis som i sagan har livsmedelsstrategin blivit försenad och ministern har flera gånger återkommit till vad den inte kommer att innehålla. Det stod tidigt klart att man inte klarar av att ta ett helhetsgrepp som inkluderar företagande, miljö, samhällsnytta, levande landsbygd, natur- och kulturvård – och alla de andra områden som jordbruket påverkar. Det kommer heller inte sättas upp något mål för hur stor andel av vår mat som ska produceras i Sverige, något som exempelvis Civilförsvarsförbundet efterlyst då man pekat på Sveriges sårbarhet vid en kris. Näringsdepartementet har också sagt att det mer kommer att handla om en fortsatt dialog, än konkreta åtgärder.

Vad man däremot kan gissa att strategin kommer att bjuda på är det gamla vanliga när man inte riktigt vet vad man ska göra – det kommer att satsas lite mer pengar på sådant som är populärt och okontroversiellt. Som export, forskning och utveckling och löften om minskad byråkrati.

Med stor sannolikhet kommer man också att satsa pengar på konsumentinformation, eftersom det är du och jag som ska göra det som politikerna inte vågar, nämligen fatta de kloka valen i butiken när vi handlar.

Personligen kan jag tycka det hade varit mer intressant om man satsat sin konsumentpeng på att informera oss som äter mat om den pågående livsmedelsstrategin. Då hade den kanske kunnat bli en strategi värd namnet.

Läs också förra veckans ledare där John Gerhard skriver om den nya livsmedelsstrategin. Under Recept & Inspiration på www.ekoladan.se hittar du alla tidigare publicerade veckobrev.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Hjälp bina hjälpa oss

Nu börjar sommarmånaderna och vi spenderar mer tid ute – på balkonger, terrasser, i trädgårdar och parker. Och överallt finns det bin. Bin som ger oss mer än bara honung. Anette Dieng har tillsammans med Peter Schneider Vingesköld nyligen kommit ut med Handbok i naturlig biodling (Natur & Kultur). Här ger de sina tips på hur vi människor kan hjälpa bina att bevara den biologiska mångfalden.

Har du trädgård eller skog, rör inte sälg- och videbuskar eller -träd – plantera hellre några, och då gärna både han- och honträd så att insekterna får både nektar och pollen till våren. Efter den långa vintern är de träden den viktigaste födokällan för många insekter. Det är lätt att klippa skott av sälgen och sticka ned i marken för att få nya buskar/träd.

Många växtarter är en förutsättning för insekters liv och välbefinnande. Om våren har exempelvis maskrosen stor betydelse så lämna den gärna kvar i gräsmattan. Lite senare på sommaren kommer vitklövern. Klipp den när den blommat ett tag så blommar den igen två veckor senare.

Trädgårdsgifter – som exempelvis Myrr – och jordbrukskemikalier sprider sig i naturen och påverkar inte bara dem de är tänkta för. Insekter gör nytta. Att bekämpa dem för att de är störande är en lösning som i det långa loppet inte gynnar vare sig människor, djur eller natur.

Uppmuntra svenska biodlare genom att köpa svensk honung, gärna ekologisk och biodynamisk. Genom deras arbete stimuleras bina att pollinera så bra och så mycket som möjligt, vilket främjar den biologiska mångfalden i vårt land och därmed också naturens ekosystemtjänster.

 


Våra odlare denna vecka

Körsbärstomater, Gurka: Biotec Family, Campohermoso, Spanien.
Sallad: Gartneriet Tusinfryd, Bjerringbro, Danmark o Solmarka Gård, Vassmolösa.
Rödlök: Nivex, Kairo, Egypten.
Fänkål: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Morötter: Milana Giovanni, Ispica, Italien.
Grön sparris: Mesola Soc. Coop. Agr., Mesola, Italien.
Babyspenat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Skärbönor: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Röd paprika: José Antonio Lorenzo, Motril, Spanien o Ecodal BVBA, Lennik, Belgien.
Citron: Exalco Bio S.L., Malaga, Spanien.
Rödbetor: Hortalizas, Sevilla, Spanien o Marcellos Farm, Kristianstad.
Pak choy: Bijzonderland, Nijenveen, Holland.
Zucchini: Finca la Meseta, Almería, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Rep.
Äpplen: ”Royal Gala”, José Ignacio Leon Velilla, Coihueco, Chile.
Grapefrukt: ”Ruby”, Groenheuwel, Augrabies, Sydafrika.
Päron: ”Beurre Bosc”, La Deliciosa, Rio Negro Valley, Argentina.
Apelsiner: ”Valencia late”, Ecalco, Malaga, Spanien.
Physalis: Johan Beckers Andes Expert Combita, Boyaca, Colombia.
Majrova: Earl Jeroli, Molleges, Frankrike.