Meny
white-cabbage-2521700_1920

Mat per kvadrat

Hur stor yta behöver var och en av oss egentligen för att klara den egna matproduktionen? Anette Dieng berättar om ett experiment på Rosendal.

Sedan årtionden är Rosendals Träd­gård på Djurgården i Stockholm ett kärt utflyktsmål och en myllrande mötesplats för såväl stockholmare som turister. Och så här års sjuder stället av liv. Kön till caféet ringlar lång, i plantboden spirar grönskan och på odlingarna runt­om planteras och skördas det om vartannat. En liten bit bort från händelsernas absoluta ­centrum ligger ett 2 000 kvm stort fält som skiljer sig något från de andra. Här har trädgårdsmästarna tillsammans med en grupp forskare skapat en miniatyr av ett jordbruk som ska kunna försörja en människa under ett helt år, som ska minska koldioxidutsläppen med 85 procent och som dessutom är rättvist ur ett globalt perspektiv. Anna Emmelin, koordinator för Stiftelsen Rosendals Trädgårds ”2000 kvm experimentet”, förklarar:

”Om vi delar upp världens samlade åkerareal mellan alla människor på jorden får varje person ca  2000 kvm till förfogande för sin matproduktion. Idag använder en genomsnittlig svensk 4 000 kvm per år vilket varken är rättvist, nödvändigt eller hållbart. Sättet vi brukar jorden på i världen idag är heller inte hållbart. Vi har nått en punkt där det måste ske en radikal förändring och med ’2000 kvm experimentet’ vill vi inspirera, väcka tankar och öppna upp för viktiga samtal om hur det skulle kunna gå till i praktiken.”

Experimentet utgår bland annat från docent Artur Granstedts forskning rörande hållbar matproduktion och matkonsumtion runt Östersjön (läs mer på beras.eu och i Ekolådans veckobrev 42, 2018). I det ekologiska kretsloppsjordbruk han förordar råder balans mellan växtodling och djurhåll­ning på en gård. Djurens gödsel ges till växtodlingen som i sin tur producerar mat till både djur och människor. Det hela ger ett naturligt och resurshushållande kretslopp av näringsämnen.

”Det handlar om att bygga jordens egen kapacitet genom att ha en stor mångfald av mikroliv i jorden som cirkulerar näringen och gör den tillgänglig för växterna”, menar trädgårdsmästaren Niklas Karlsson som ansvarar för odlingarna på Rosendal.

Så vad är det för växter som behövs för att initiativets ekvation ska gå ihop?

”På hälften av arealen behöver vi odla vallväxter som binder kväve från luften i marken”, säger Niklas Karlsson. ”Växterna på den ytan räcker till att föda en tiondels ko eller två får vilket motsvarar ca 20 procent av den mängd kött en genomsnittlig svensk äter idag. Vi måste alltså minska vår köttkonsumtion rejält om vi ska hålla oss inom de gränser som planeten tål. På resterande 1 000 kvm odlar vi spannmål och grönsaker. Främst rotfrukter och lagringsdugliga grönsaker men det finns även plats för ’fingrönsaker’.”

Råvarorna som skördas från fältet ska alltså räcka till 1 095 måltider, ­frukost, lunch och middag under årets alla dagar. Den första 2000 kvm-menyn har redan serverats och snart kommer fler tillfällen ges att smaka på och uppleva odlingen.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: Ecoblacon, Nerja, Spanien.

Blekselleri: Camposeven, San Pedro del Pinatar, Spanien.

Broccoli: Jonica bio. Ginosa, Italien.

Brytbönor: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Citron: Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien.

Fänkål: Jonica bio. Ginosa, Italien.

Gul lök: Jana Agriculture, Kairo, Egypten.

Gul paprika: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.

Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Jordärtskockor: Stallsbergs Lantbruk och Trädgård, Motala.

Körsbärstomater:  Horticilha Agro-Industria S.A., Setúbal, Portugal.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Palsternackor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Romansallat: Marcello’s farm, Kristianstad.

Röd bataviasallat: Bijzonderland, Nijeveen, Holland.

Rödbetor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Zucchini: Biotec Family S.C.A., Campohermoso, Spanien.

Apelsiner: ”Lane late”, Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blåbär: Bio Aroche, Aroche, Spanien.

Minivattenmelon: BioTec Family S.C.A., Campohermoso, Spanien.

Päron: ”Abate”, La Conquista, Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Rubinstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.