Meny
astronomy-3069225_1280

Mot hållbara höjder

Kan rymdforskning också komma planeten Jorden till gagn? Susanne Helgeson har ägnat jullovet åt att lyssna på några goda framtidsutsikter.

Vad har kunskap om rymden med hållbarhet på jorden att göra? Just den frågan fick jag svar på en gråkall ­morgon när jag lyssnade på en radiointervju med Cecilia Hertz, Sveriges enda kvinnliga rymddesigner. Hon var inbjuden eftersom hon just hade släppt boken Rymden och allt den har att lära oss som främst handlar om hur rymdforskning kan användas för att förbättra livet på jorden – kanske till och med rädda vår kära planet. Och vad jag lärde mig!

Cecilia Hertz är utbildad i industri­design vid Lunds Tekniska högskola som vid tidpunkten hade ett samarbete med den amerikanska rymdflygstyrelsen NASA. Där, i Houston, både studerade hon under en period och gjorde sitt examensarbete i ämnet farkostinteriör. Den inriktningen fick även hennes företag Umbilical Design – inredningar för extrema miljöer som rymdkapslar, oljeplattformar, ubåtar och forskningsexpeditioner i polar­trakterna som hon startade direkt efter studierna. Idag, cirka 20 år senare, är NASA en av hennes största uppdragsgivare och ESA, den europeiska rymdorganisationen, en annan. För de ­sistnämnda arbetar hon med att ­kommersialisera rymdforskning för att utveckla hållbara produkter och tjänster, i första hand för svensk industri. Alltså överföra avancerad rymdteknik till andra områden. Det kan till exempel handla om luft- och ­vattenreningssystem och extremt lätta material som får en ny användning på jorden som isolerande byggmaterial och en målarfärg med ”inbyggt” brandskydd. Om att framtidens tvättmaskin är en liten påse där du lägger din smutstvätt, häller i bakterier och efter 24 timmar har rena kläder. Detta är en innovation sprungen ur det ­faktum att rymdfärdernas vatten­förbrukning är strängt begränsad och det mesta måste återvinnas. Och det skulle ju i allra högsta grad kunna bidra till att lösa några av jordens alla miljöproblem.

Cecilia Hertz berättar också om att vi har mycket att lära av astronauterna som bara konsumerar exakt den mängd mat, vatten och energi som de behöver för att överleva och må bra. Hållbarhet handlar ju mycket om just att hushålla med resurserna och astronauternas livsstil kan bli viktig för oss i framtiden.

Efter att ha läst boken med stor behållning och sedan gett den till en av sönerna i julklapp lyssnade jag på Cecilia Hertz en gång till – så in­­tressant är hon och det hon talar om. Denna gång var hon en av många experter som podden Heja Framtiden har intervjuat. Tillsammans med Facebook-gruppen med samma namn fungerar Heja Framtiden som en plattform för nyheter och berättelser om positiv utveckling, tekniska möjligheter och hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans. Avsnitten kan handla om allt från artificiell intelligens och vilken roll banken spelar i fram­tiden till hur olika motreaktioner till slit-och-släng-samhället tar sig uttryck. Och som sagt, inte minst om hur ­innovationer i rymden skapar hållbara lösningar på jorden.

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Avokado: ”Hass”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Blomkål: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Kinakål: Marcello’s farm, Kristianstad.

Kålrot: Marcello’s farm, Kristianstad.

Mangold: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Plommontomater: Family Organics, Campohermoso, Spanien.

Potatis: ”Maestro”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Purjolök: Marcello’s farm, Kristianstad.

Röd paprika: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Vitkål: Marcello’s farm, Kristianstad.

Vitlök: Irjimpa S.L., Cuenca, Spanien.

Zucchini: Family Organics, Campohermoso, Spanien.

Apelsiner: ”Navelina”, Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blodapelsiner: ”Tarocco”, Italien.

Kiwi: ”Hayward”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Klementiner: ”Clemenvillas”, Finca la Gavia, Álora, Spanien.

Mango: ”Kent”, Pronatur Fruit, Chiclayo, Peru.

Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.