Meny
trash-can-3755341_1920

Ny syn på sopor

Den snabbt växande italienska zero waste-rörelsen har fått landet som tidigare gjort sig känt för sin problematiska sophantering att numera ligga i framkant när det gäller återvinning. Slit-och-släng-mentaliteten ses idag av många med helt nya ögon, skriver Susanne Helgeson.

I dessa tider är goda nyheter från Italien extra välkomna och glädjande. Som att landet idag är bättre än Sverige på att återvinna sopor. Grattis! Anledningen är dels att vi svenskar trampar vatten sedan några år tillbaka gällande återvinningsinitiativ, dels att organisationen Zero Waste lyckats få allt fler kommuner med i sitt korståg mot att både bränna sopor och kasta dem på tippen.

Det roligaste – och mest intressanta – är att den förändrade italienska synen på hantering och återvinning av sopor har gått mycket fort. Det var inte länge sedan som vad som helst brändes upp i närmaste skogsdunge, grävdes ner eller gömdes i allt från grottor till gamla gruvschakt. Uttjänta vitvaror dumpades i diket och ord som sopkris, sopkaos och sopskandal var vanligt förekommande i tidningarnas rubriker, framför allt i landets södra delar där röken från brinnande sopberg ofta låg som ett täcke över den ena vackra staden efter den andra. Jag, som sedan 20 år vistas frekvent i landet, var som många andra både förvånad och förfärad eftersom det redan då fanns en stark ekologisk gräsrotsrörelse i landet. Herregud, de återvann ju inte ens alla dessa plastflaskor de köper vatten i!

Men så plötsligt, för några år sedan, var det nya ord och inga visor. ”Min” kommun hade, liksom cirka 300 andra av Italiens knappt 8 000, anslutit sig till den italienska grenen av organisationen Zero Waste. Deras målsättning är en ekologisk revolution och kämpar­glöden springer ur en proteströrelse mot några av Italiens alla förbrännings­anläggningar. För visst är det galet att både förstöra värdefulla resurser och orsaka utsläpp av cancerframkallande ämnen i luften!
Företrädare för organisationen är noga med att påpeka att just zero waste är orealistiskt men att så lite waste som möjligt är målet. Kommunerna som deltar förbinder sig att verka mot användandet av engångsartiklar i plast, för krandricksvatten istället för buteljerat och för tvättbara blöjor. Utöver detta försöker Zero Waste påverka företag att till exempel byta sina kaffekapslar i aluminium till ­biologiskt nedbrytbar plast istället, vilket de varit mycket lyckosamma med under parollen att företag och privatpersoner måste kämpa ihop.

Till sin hjälp har Zero Waste fått ett slags systerorganisation, skapat av en grupp kloka kvinnor över hela Italien med ambitionen att ge ännu fler enkla tips och råd i vardagen
för att ytterligare minska sin miljö­påverkan, leva mer hållbart och ­producera mindre avfall. Tipsen handlar om allt från att undvika ­slit-och-släng, laga lunchlådor, baka eget bröd istället för att köpa och byta plasttandborsten mot en av bambu. ”Stora förändringar börjar från små gester – läs vår guide och välj att ta det första steget mot ett liv utan ­slöseri!”, säger de på hemsidan. Så sant som det är sagt!

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Babyspenat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.

Blomkål: Prince de Bretagne, St-Pol-de-Leon, Frankrike.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Mangold: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.

Polkabetor: Solmarka gård, Vassmolösa.

Potatis: ”Maestro”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Purjolök: Patrick Letrecher, Montfarville, Frankrike.

Rotselleri: Solmarka gård, Vassmolösa.

Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.

Sötpotatis: Ecobalcon, Nerja, Spanien & Maisecólogico, Sao Pedro Sul, Portugal.

Tomater: ”Kumato”, Sergio Lopez Berbel, La Mamola, Spanien.

Vitkål: Hulte Eko, Hemse.

Vitlök: Irjimpa S.L., Cuenca, Spanien.

Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Apelsiner: ”Navel late”, Albentillas, Bentarique, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blåbär: Frutas Naturales Fields S.L., Moguer, Spanien.

Kiwi: ”Hayward”, Coop Granfrutta Zani, Granrolo, Italien.

Päron: ”Anjou”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Jonagored”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.