Meny
farming-1200482_1920

Obemannat och hållbart

Obemannade lanthandlar som håller öppet dygnet runt blir verklighet i allt fler småorter landet runt. Susanne Helgeson berättar.

För några år sedan hörde jag talas om den amerikanska, obemannade butiks­kedjan Amazon Go och tyckte det lät som värsta futuristiska science fiction-scenariot – det kunde väl aldrig fungera! Men så fel jag hade. Butiksmodellen blomstrar, i Kina heter motsvarigheten Bingo Box och lik­nande idéer testas i allt fler länder för att möta det nya konsumentbeteendet i e-handelns spår – att kunna handla dygnet runt.

I Sverige rör det sig också om social hållbarhet när två obemannade butiks­lösningar tar plats som ett slags modern lanthandel på orter där kundunderlaget är så litet att det är för dyrt att ha be­­mannade butiker. Sedan knappt två år finns företagen Lifvs och AutoMat med målsättningen att vardera ha 200–300 små butiker spridda över landet. De personallösa affärsidéerna innehåller upplåsning genom en app eller bank-id, kameraövervakning, självscanning och betalning med kort eller app. Men visst finns viss personal – städning och på­­fyllning av varor måste ju skötas. Fram­­tiden är redan här på drygt 20 ställen, bland annat i Hjortkvarn utanför Hallsberg, i Holsjunga i Svenljungatrakten och på Hyttgatan 1 i Björneborg.

Sveriges första obemannade minilivs öppnade 2018 i villaområdet Ekängen utanför Lin­köping. De boende hade länge önskat sig en närbutik, vilket AutoMat rådde bot på. Här finns cirka 450 olika artiklar att välja mellan, allt från frukt och grönt till mejeri, chark, frysta produkter och lite husgeråd. Priserna sätts med målsättningen att vara jämförbara med andra närbutiker och AutoMats enheter drivs som franchise. Viktigt för både AutoMat och Lifvs är olika lokala sam­arbeten och just i Ekängen säljs exempelvis färska eko-ägg, blommor och potatis från trakten, liksom mat från två restauranger och färskt bröd från lokala bagerier.

Efterlängtad var också Lifvs obeman­nade butik i Öna utanför Mora som öppnade i januari 2020, som en av flera i Dalarna. Den sedan dess flitigt besökta butiken har utöver den uppen­bara funktionen blivit en uppskattad samlingspunkt. Lifvs filosofi handlar om att driva butiker ”med allt du behöver på ställen där det behövs som mest”. En tydlig socialt hållbar tanke alltså. Posi­tivt är också att många äldre lärt sig tekniken för att kunna utnyttja servicen.

En annan nyhet gällande mataffärer i framkant kommer från Danmark. Här har lågprisbutikskedjan Netto tillsammans med C.F. Møller Architects mål­­sättningen att skapa en ny standard. Detta genom en byggnad av återvinningsbara material med en träkonstruk­tion som kläs med trä och skärmtegel. Meningen är att byggnadens delar i framtiden ska kunna gå att avlägsna i hela element för att återanvändas i andra byggnader – alltså cirkulärt. Ett grönt sedumtak lagrar värme under vintern och ger naturlig kyla under sommaren. Solceller gör butiken delvis självförsörjande på energi. Land­skapet runt butiken ska bestå av buskar och träd samt vildblommor och natur­gräs som stödjer den biologiska mång­falden. Sammantaget ett genomgående hållbart tänkande som den danska byggbranschen allt mer börjar fokusera och realisera. Det borde vi också göra!

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.