Meny

Om korna själva får välja

”Varje tugga samma innehåll”, utlovar foderföretagen. Men om korna själva får välja är det snarare à la carte än set menue som gäller på ­semestern. Som nybliven koägare imponeras Ann-Helen Meyer von Bremen av kornas aptit på mångfald.

Jag visste inte att nyponros var en delikatess förrän jag såg vår stora, tunga ledarkossa Bossa med utsökt precision försiktigt knipsa av de rosa blommorna utan att för den skull trampa ner några av buskarna. På samma sätt hade jag ingen aning om att hennes kollega Bruna ibland ­glufsar i sig några tistlar utan att ens vibrera med näsborrarna. Jag trodde att kor som går ute och betar äter… tja, gräs! Men som nybliven ägare till fem kor inser jag att jag har mycket att lära, trots år av intervjuer med erfarna kobönder. Teori är en sak. Praktik en annan.

Redan förra året såg jag att korna uppskattade omväxlingen i våra betesmarker mera än jag hade trott. Den ganska täta och snåriga hackspett­skogen ger bra svalka under heta ­sommardagar, liksom kullen med den stora täta granen. Bergssluttningen verkar passa bra för att idissla och samtidigt ha koll på läget. Den fuktiga marken och vassen ut mot sjön lockade till besök på kvällarna, medan de gamla vallarna var populära under andra tider på dygnet. Variationen verkade mycket uppskattad.

”Bruna, som inte riktigt verkar vara någon finsmakare, äter dessutom smörblommor som annars brukar ratas. Skräpporna får däremot stå orörda.”

I år, när korna inte bara är ”lånekor”, utan våra egna och jag dessutom har haft möjlighet att följa dem ­tidigare under säsongen, ser jag att variation även gäller för själva födan och förmodligen bidrar starkt till att korna vandrar omkring så mycket. Visst äter kor gräs, det vill säga timotej, vårbrodd, hundäxing, rajgräs, kvickrot och alla de andra gräsen som jag inte ens vet namnet på, och visst gillar de klöver av alla slag, men de äter också en rad andra örter och växter. För att inte tala om sly och löv där favoriterna är lönn och rönn, men även sälg, pil, asp, björk och ek. Till och med älggräs slinker vissa dagar ner och Bruna, som inte riktigt verkar vara någon finsmakare, äter dessutom smörblommor som annars brukar ratas. Skräpporna får däremot stå orörda.

Det här är naturligtvis något helt annat än foderföretagens slogan om ”varje tugga samma innehåll”, som bygger på att kossan ska få jämn tillgång på näring och energi. Något helt annat än de fyra-fem ­sorters olika gräs som odlas för korna i form av vall eller åkerbeten. Det är foder som ger mycket mjölk. Men det är uppenbart att kossan har större behov än så, om hon själv får välja. Och även om ­vallodling och åkerbeten ger en viss variation i landskapet så utgör de inte de oerhört rika miljöer som hag­marker och ängar bjuder på. För det fiffiga med kossans mång­faldiga mumsande är att det också ger en mångfald av växter och ett fantastiskt vackert landskap.

Man uppskattar att renar som med sitt betande ­formar den storslagna fjällnaturen, äter hela 250 olika växter. Vad som gäller för kossor har jag ingen aning om, men det tänker jag ta reda på.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gul lök: Nivex, Kairo, Egypten.
Kålrabbi: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Paprika, gul: Frank de Konig, Tinte, Holland.
Persilja: Marcellos Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sallat: ”Batavia” och ”Roman”, Marcellos Farm, Kristianstad.
Sötpotatis: Pepe Sanchaez, Algarrobo, Spanien & Barnes Family, Spring Hope, USA.
Tomater: Skillebyholm, Järna & Ånstänga lantbruk- och handelsträdgård, Linköping.
Vaxbönor: Åkerby Handelsträdgård, Enköping.
Zucchini: Marcellos Farm, Kristianstad & Peeters Mertens, Neer, Holland.
Vitlök: Irjimpa, S.L., Cuenca, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Druvor, gröna: ”Victoria”, O.P. Ortofrutticoli, Ginosa, Italien.
Kiwi: ”Hayward”, Agr. Roma Limitada, San Carlos, Chile.
Minivattenmelon: Lopez, Antequerra, Spanien.
Päron: ”Guyot”, Saveurs d’Antan, Les Vigneres, Frankrike.
Äpplen: ”Cripps Pink”, Juan Erich Rosauer, Neuquen, Argentina.

Med reservation för ändringar.