Meny
may-834125_1920

På väg mot hållbarhet

Dagens industriella livsmedelsproduktion är inte längre något alternativ, skriver FAO i sin uppdaterade framtidsprognos. Och en viktig förut­sättning för hållbarhet är en mer rättvis fördelning av jordens resurser. Ann-Helen Meyer von Bremen rapporterar.

När framtidens mat diskuteras brukar det ofta påpekas att produktionen måste öka upp till 70 procent för att vi ska ha en chans att föda världens nio miljarder människor år 2050. Den siffran kommer från en tidigare prognos från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO och används ofta som ett försvar för ett fortsatt intensivt jordbruk.

I den nya stora rapporten The future of food and agriculture – Alternative pathways to 2050 reviderar FAO sina tidi­gare uppgifter. Nu pratar man om en 40-procentig ökning av matproduk­tionen, men säger samtidigt att dagens matproduktion måste bli mer hållbar.

Rapporten beskriver tre olika scenarier: ”business as usual”, ”ökade klyftor” och ”på väg mot hållbarhet” och det är den hållbara vägen som rekommenderas. FAO anser att de andra två alternativen inte kommer att mätta alla människor på ett vare sig hälsosamt eller hållbart sätt. Inte minst kommer klimatpåverkan att öka.

Dagens utveckling inom jordbruket, ”business as usual”, är inte ett alternativ. ”Om livsmedels- och jordbruks­systemen fortsätter på den inslagna vägen, så kommer livsmedelsförsörjningen vara osäker även i framtiden och den ohållbara ekonomiska tillväxten kommer att finnas kvar”, skriver FAO.

Istället lyfter man fram jordbruksmetoder som hushållar med natur­resurserna och främjar ekosystemen. Som exempel nämns plöjningsfritt, integrerat växtskydd, ekologiska metoder, agroforestry (skogsjordbruk), ökad diversitet av grödor och begränsning av kemikalier. Ett av de mer radikala förslagen är att helt sluta använda konstgödsel.

Trots det stora inslaget av olika ekologiska metoder uppskattar FAO att världens åkerareal enbart behöver öka med knappt 6 procent. För­klaringen till det är att man vill se en ökad hushållning av resurserna, vilket bland annat innebär ett minskat svinn i hela kedjan – från matjorden till maten på tallriken.

Även om FAO anser att en hållbar utveckling inte bara är nödvändig utan också möjlig, så skriver man samtidigt att det inte blir enkelt. Det kommer att krävas insatser på alla samhälls­nivåer och av alla länder, inte minst de rika som behöver bidra mera. Maten kommer också att bli dyrare, vilket man inte ser som ett problem utom som något som ytterligare bidrar till att hus­hålla med såväl resurser som maten som sådan. Men, och det är ett stort men, en förutsättning för detta och en hållbar matproduktion är en mer jämlik fördelning av världens resurser.

Till skillnad mot EAT Lancet-rapporten som publicerades i januari, tror man inte att en radikal minskning av köttätandet är en lösning för framtiden. Istället är prognosen att köttkonsumtionen i fattiga och medelinkomst­länder ökar, medan den minskar med 10 procent i rika länder. Kor och får antas öka med 25 procent, medan gris och kyckling minskar.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Avokado: Mavuno Organics, Kenya

Broccoli: Agricola Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.

Fänkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Agr. Cons. A.R.L., Ginosa, Italien.

Gul lök: Nivex, Kairo, Egypten.

Gurka: Family Organics, Campohermoso, Spanien.

Ingefära: Anqui Baisheng Food Co. Ltd., Anqui City, Kina.

Kronärtskockor: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Agr. Cons. A.R.L., Ginosa, Italien.

Körsbärstomater på kvist: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Rabarber: ACEC Mies, Wouwse Plantage, Holland.

Röd paprika: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.

Sallat: ”Gran mix”, Ortobellina, Gorlago, Italien.

Skärbönor: Ecobalcon, Nerja, Spanien.

Sötpotatis: Ecobalcon, Nerja, Spanien.

Zucchini: Family Organics, Campohermoso, Spanien.

Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica

Apelsiner: Lane late”, Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Kiwi: ”Hayward”, Agricolli Bio S.R.L., Aprilia, Italien.

Päron: ”Golden Bosc”, La Conquista, Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Rubinstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.