Meny
1223_packa_lätt

Packa lätt

Slippa släpa, bli servad, minska utsläppen. Det finns fördelar med att lämna vissa saker hemma när du reser. Susanne Helgeson berättar.

Det är strax efter jul min skidåknings­lust börjar krypa i kroppen. Tanken på kombinationen av vita pister, grön skog, bergstoppar, helst blå himmel och sol, den rena luften och inte minst farten – den lusten – så stark! Ungefär sam­tidigt dimper det ner ett erbjudande om att istället för att som vanligt släpa med sig skidkläder kan man nu hyra dessa, precis som många redan gör med skidor, pjäxor och stavar. Fördelarna är många. Utöver att slippa både köpa, släpa och förvara kan man ju testa både olika märken och det senaste i funktionsplaggsväg vilket är rätt lyxigt – samma sak med skidor och pjäxor! Och dessutom är det ju, handen på hjärtat, rätt galet att äga grejer man använder en eller två veckor om året.

Ja, det här med cirkulär ekonomi – som att låna och hyra – blir vanligare. Bilar, verktyg … och på tal om just sport­kläder och -utrustning är det något företagen Sporthyra och Rent-a-Plagg specialiserat sig på. De förstnämnda har hyrbutiker i fem rätt sydliga städer och som namnet antyder finns diverse utrusningar, för exempelvis golf, snow­board- och skidåkning, beroende på säsong. Rent-a-Plagg ligger i Åre och fungerar ungefär likadant. Båda företagens erbju­dande bidrar till att minska konsumtionen och att produkterna används till max. Det som också är attraktivt för användarna är att de alltid får hjälp med underhållet, som att slipa stålkanter och reparera grejerna om det behövs. Argument som an­­vänds i marknads­föringen handlar också om att det ska vara så enkelt som möjligt – att den som så önskar kan resa närapå utan bagage.

Som ett steg mot en mer hållbar flyg­industri är just detta också något Japan Airlines i ett pilotprojekt för­söker övertyga sina utländska lång­resenärer om. Istället för att packa, släpa, vänta på och tvätta er­­bjuds tjänsten ”Any Wear, Anywhere?”. Kort sagt ett slags enkel femstegsraket där den resande reserverar sina plagg (som av förklarliga skäl är rätt opersonliga – du får ta med accessoarer), flyger till Japan, får plaggen levererade till hotellet, njuter av och använder dem, för att slutligen lämna kvar dem på hotellet och åka hem. Enkelt och mindre koldioxidavtrycksalstrande.

Eftersom ett hållbart resande blir allt viktigare tänker fler och fler, både destinationer och reseföretag, i samma banor. Ju lättare vi reser desto bättre är det för miljön. Många menar dock att det är fel av flygbolagen att försöka lägga över för mycket ansvar på resenärerna, istället för att själva vara hållbart kreativa.

Ett annat exempel på förslag till ett bagagelättare resande var när staden Venedig tidigare funderade på att förbjuda rullresväskor för att bättre be­­vara sina turisttäta gator från både ­slitage och oljud. Funderingarna blev aldrig verklighet just där, däremot gjorde Dubrovnik, denna kroatiska adriatiska havsstad till pärla, slag i saken och rekommenderar nu alla tillresta turister att lämna rullväskorna hemma. Nu hoppas man att fler följer stadens turistråds uppmaning om att värna de historiska kullerstensgatorna och – packa lättare.

Susanne Helgeson
Susanne Helgeson är idag frilansjournalist efter många år som redaktör och chefredaktör för tidningen Form. Design, arkitektur och hållbar konsumtion är hennes huvudämnen.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Plommontomater: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Röd ekblad”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Röd mangold: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Brysselkål: Bos Bio B.V., Dronten, Holland.
Rödkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gurka: Toledano Horticola, S. L., Almería, Spanien.
Citroner: Grekland.
Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: ”Twister”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Kålrot: Hulte Eko, Hemse.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken & Apposa, Saman, Peru.
Blodapelsiner: ”Moro”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Apelsiner: ”Navelina”, Frutas Oscar Morell, Valencia & Naranjas Ché Coop .V.,
Sagunto, Spanien & O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica
Klementiner: Frutas Oscar Morell, Valencia, Spanien.
Äpplen: ”Ingrid Marie”, Store Juleboda Gård, Degeberga.

Med reservation för ändringar.