Meny
picnic-5421516_1920

Packa picknickkorgen

Gör en frittata på veckans grönsaker eller snäppa upp korvgrillningen med kul tillbehör. Vi går visserligen mot sensommar och höst men än finns anledning att hänga i med uteätandet. Här är Lina Wallentinsons tips till dig som tröttnat på kaffe och macka.

Sällan har vi väl umgåtts så mycket utomhus som under den här våren och sommaren. I skogen, i parker och trädgårdar. Med vinterjacka och extra filt har det gått att ta ett glas vin med grannen trots att majkvällen varit väl kylig. Och med separata kaffekorgar har det funkat att fika med mormor i varsin ände av en parkbänk.

Säkert har det blivit en hel del pick­nickande också. En vana som många nog gärna håller i även när vardagen drar igång på allvar. Visst kan det ­kännas lite omständligt innan man satt igång, men man ångrar sig sällan när man väl dukar upp i det fria.

Och egentligen behöver det inte vara så meckigt att packa ner middagen och dra iväg. Med lite nytt tänk kan den enklaste korvgrillning bli till en riktig lyxpicknick. Bara rostad lök och några färdiga röror piggar upp, som ajvar relish och hummus. Finns det lite mer tid så gör en coleslaw smaksatt med ingefära eller pepparrot. Något picklat är också alltid gott, rödlök, fänkål, morot eller västeråsgurka exempelvis. Och satsa på riktigt goda korvar, gärna med hög kötthalt. Den som tröttnat på vanligt korvbröd kan bjuda korven i en bit frasig baguette eller tunnbröd istället.

Om man ändå planerar att ta med en grill, eller går någonstans där det finns eldstad och galler, är det aldrig fel att ta med något sött att grilla också. Bana­ner kan skåras på plats och fyllas med några bitar choklad. Eller förbered fruktspett med nektarin, persika, ananas eller mango att lägga på efterglöden.

En paj bakad på grönsaker från Eko­lådan är också perfekt picknickmat. Eller skippa degen och gör en spansk frittata istället, alltså en fast omelett som skärs i bitar och äts kall. Wraps är smidigt att ta med, man äter ju så att säga upp förpackningen också. Fyll dem till exempel med frästa grönsaker, riven parmesan och rostade frön eller nötter. Det är smart att lägga sköljda, avtorkade ­sallatsblad av någon fast sort närmast brödet, de fungerar som skydd så att fyllningen inte blöter ner det. Eller ta det säkra före det osäkra, speciellt om ingre­dienserna är åt det blötare hållet, och fyll tortillabröden på plats. Med en sallad på rostade grönsaker och fetaost kanske, eller en potatissallad smaksatt med pesto. Eller fyll med en tabbouleh på bulgur, persilja, mynta och hackade tomater, toppa med en klick getoströra, tzatziki eller hummus och vik ihop.

Finns det plats i frysen så är det bra att alltid ha några frysklampar på vänt. Eller frys in några flaskor vatten, saft eller annan dricka, utan att fylla ända upp, och låt dem agera klampar. Då har du kall dryck lagom till maten också. Riktiga glas eller inte är förstås en smaksak, men på loppis kan man fynda en billig uppsättning. Linda in i en stor handduk så har du även duken fixad när det är dags att packa upp.

Hitta picknickinspiration i receptbanken. Där finns flera recept på picklat, paj, wraps, frittata och mycket mer!

Skrivet av Lina Wallentinson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Brytbönor: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Krusbladig persilja: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Kålrabbi: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Mangold: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Pak Choy: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Röd paprika: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.

Rödlök: Biostee, zuid-Beijerland, Holland.

Sallat: ”Lollo Rosso”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Spetskål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Tomater: Ånstänga Lantbruk –och handelsträdgård, Linköping.

Västeråsgurka: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Zucchini: Marcello’s Farm, Kristianstad och Sven Andersson, Enköping.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blå druvor: ”Black Magic”, Bio Orto Soc. Coop. Agr, Apricena, Italien.

Blå plommon: ”Black Amber”, Joinfruit Soc. Cons A.R.L., Verzuolo, Italien.

Klementiner: ”Nadorcott”, Groenheuwel, Northern Cape, Sydafrika.

Päron: “Carmen”, Lungo Maria Teresa, Saluzzo, Italien.

Äpplen: ”Royal Gala”, Lungo Maria Teresa, Saluzzo, Italien.