Meny
Anstanga

Rapport från åkern

Ekolådans leverantörer har nu fullt upp med skörd och nyckfulla väderomslag. Anette Dieng har kollat läget med odlarna på Ånstänga gård.

Under helgen som föregår min intervju med Magnus Webe rapporteras det om häftiga oväder på nyheterna. Värst drabbade är områden i Öster­götland. Så det är med viss oro jag lyfter luren och ringer honom på gården utanför Linköping.

”Vi är ganska lyckligt lottade ändå”, svarar en tämligen lättsam röst i andra ändan. ”Vi fick bara 70 millimeter regn. I stan, åtta kilometer bort, föll det över 130 på ett dygn. Men blixten slog ner här hos oss, det small till och all el bara tvärdog. Jag har aldrig varit med om något liknande.”

Vi, det är Magnus och hans fru Carolina. Tillsammans med två säsongs­arbetare (och ibland med hjälp av något av sina fyra barn) driver de Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård. Sedan 2014 förser de Ekolådans kunder med tomater och gurka under sommar­månaderna och en bit in på hösten.

”Det är min föräldragård från början. Min far bedrev växtodling och hade några kossor här. Han lade om till ekologisk produktion redan 1996. Själv jobbade jag på Saab i Linköping fram till 2009, men så kände jag att jag ville satsa på gården istället. Eftersom det inte skulle bära sig ekonomiskt att uteslutande ägna sig åt växtodling och djurhållning på de små arealerna be­­hövde vi komma på vad farao vi skulle göra utöver det. Det var då Carolina föreslog att vi skulle ha ett litet växthus med tomater, till både oss själva och försäljning i vår gårdsbutik.”

Något särskilt litet växthus blev det dock inte. Odlingsytan i det befintliga växthuset är på cirka 1 400 kvadratmeter och den totala skörden ligger på 30–35 ton tomater per år. Utöver växthusodlingen av tomater och gurka föder de sedan ett par år tillbaka även upp ekologisk reko-kyckling. Växt­odlingen består idag av gula matärter (sådana man har i ärtsoppa), åkerbönor (till djurfoder), vete, havre, raps och vall. Kossor håller de fortfarande på markerna. Köttet från dem säljs lokalt.

”Vi köper inte in mycket gödning längre, den får vi från djuren. Nöt­djuren betar på hagmarkerna runt gården och foder till dem odlar vi själva. Till kycklingarna måste vi däremot fortfarande köpa in en del. Energi till växthuset får vi från vår skog – ett kretslopp har fallit på plats vartefter.”

Det har uppmärksammats. Förra året fick Magnus och Carolina utmärk­elsen ”Årets ekologiska bonde 2021”. Motiveringen löd: ”En krav-certifierad gård med en tydlig ambition att skapa ett kretslopp på gårdsnivå; här finns ett driv, en övertygelse och en kunskap om hållbarhet och långsiktighet – vare sig det handlar om växter, djur eller människor.”

Eftersom det är valtider blir min fråga till sist vad Magnus önskar sig av politikerna som ska ta hand om landet de kommande åren.

”Jag hoppas att de stöttar den in­­hemska produktionen och att det resulterar i praktisk handling och inte bara ord, så att vi ökar landets självförsörjningsgrad. Och så hoppas jag att de gynnar verksamheter som har både djur och växtodling, så att vi kan minska landets beroende av utländsk gödsel. Då är vi en god bit på väg.”

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Avokado: “Hass”, Jalhuca, Lima, Peru.
Fänkål: Marcello’s Farm, Kristianstad
Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Koriander: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Majrova: Prince de Bretagne, Saint-Pol- de-Léon, Frankrike.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Plommontomater: Biosol Portocarero, Almería, Spanien.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödlök: Biostee, Zuid-Beijerland, Holland.
Salladslök: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sallat: ”Roman”, Marcello’s Farm, Kristianstad.
Sötpotatis: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Tomater: Sven Andersson, Enköping & Ånstänga lantbruk och handelsträdgård, Linköping.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Ananas: Andres Nuñez, Finca La Virgen, La Virgen, Costa Rica.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Gula plommon: ”Susine Gialle”, O. P. Ortofrutticoli Jonica, Ginosa, Italien.
Nektariner: O. P. Ortofrutticoli Jonica, Ginosa & Maerofrutta, Lagnasco, Italien.
Päron: “Williams”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.
Äpplen: ”Aroma”, Stora Juleboda gård, Degeberga.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.