Meny
Wålstedts (1)

Rapport från en odlarutflykt

Först var det Trygve och Meta, nu har sonen Per tagit över – Wålstedts har levererat grönsaker till Ekolådan ända sedan starten 2003. Tidigare i månaden ordnade vi en prenumerantut­­flykt till dem i Dala-Floda. Emma Lohne berättar om den inspirerande dagen.

Den 13 september gjorde vi på Eko­­­lådan en utflykt tillsammans med några av er som prenumererar på lådan. Färden gick till Wålstedts lantbruk i Dala-Floda. Gården ligger precis intill Väster­dal­älven – ett läge som inte bara bjuder på vacker utsikt utan också har praktiska fördelar då älven förser Wålstedts med viktiga bevattningsmöjligheter, i synnerhet torra somrar.

Efter några timmars resa möttes vi på gården av odlaren själv, Per Wålstedt, som idag är den som driver verksamheten som länge varit i familjens regi, och där sättet att bruka jorden ekologiskt är en del av en helhetssyn. Rund­vand­ringen började i gårdsbutiken, där Pers dotter Freja stod i kassan, om­­given av högar med färska grönsaker, nybakat bröd och andra godsaker. Så väntade lunchbuffé serverad av Pers mamma Meta: broccoli- och paprikapaj, stekta morötter, nybakt bröd och mycket mer. Allt omsorgsfullt lagat.

Efter lunch gav vi oss ut på fälten. Först till vitkålsåkern där Per förklarade hur han vet när vitkålen är redo att skördas: ”När de yttre bladskydden fallit av och huvudena står blottade som skalliga gubbar på åkern, då är dags.”

Vi fortsatte runt fält med persilja, fänkål, brysselkål och mycket annat. Och när Per ville visa oss potatisen grävde han helt sonika upp den med händerna – och tvättade sedan av sig i en vattenpöl, i vad som kändes talande för hela Wålstedts verksamhet: ofiltrerat och jordnära i dubbel bemärkelse.

Wålstedts håller också får och senare på dagen fick vi besöka ull­spinneriet. Det grundandes 1918 och och förutom att det fortfarande är i drift kan man här via kurser och visningar också lära om olika fårraser, hur ullens ­kvalitet hänger ihop med djurhållning och landskap, om gamla redskap och de mer moderna mekaniska spinn­maskinerna.

Att Wålstedts lantbruk är något ut­­över det vanliga blir extra tydligt när man hör om gårdens bakgrund. Den är Krav-certifierad sedan 1985 – vilket är lika länge som märkningen funnits.

De av oss från Ekolådan som var med på utflykten till Dala-Floda är så glada över att ha fått dela denna fina dag med några av er Ekolåde­prenu­me­ranter. Att tillsammans få uppleva en plats som många av de grönsaker vi lägger i våra lådor kommer ifrån, se vilket arbete, tålamod och engagemang som ligger bakom varje planta.

För oss blir det tydligt: När vi väljer ekologiskt, när vi väljer producentnära, när vi lär mer om och uppskattar hantverket – då sluter vi cirkeln mellan jord, odlare och konsument. Respekten för arbetet på fälten ökar av att själv ha stått där, mitt bland grönsaksraderna. Många av oss fick också med något direkt från åkern, ett knippe persilja, någon potatis eller ett vitkålshuvud.

Tack till Per och alla på Wålstedts – och framför allt tack till alla er som följde med.

Nästa utflykt går till Sunnansjö gård i Uppland. Läs mer här intill. Och välkommen att följa med!

Emma Lohne 
Den här gången är det dock en av Ekolådans egna medarbetare som skriver. Till vardags är Emma Lohne en av dem som arbetar på vår kundtjänst.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Körsbärstomater på kvist: Agrologica Bio, Chiaramonte, Italien.
Romansallat: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Isbergssallat: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Rödlök: Tångagård, Falkenberg.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg.
Savojkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödbetor: Tångagård, Falkenberg.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Grönl: Tångagård, Falkenberg.
Zucchini: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Potatis: Solmarka gård, Vassmolösa.
Kålrot: Solmarka gård, Vassmolösa.
Bananer: Permare Organics, Ecuador.
Plommon: Campobello, Campobello di Licata, Italien.
Päron: ”Conference”, Stoker, Biddinghuizen, Holland.
Mango: ”Osteen”, Spanien.
Äpplen: “Aroma”, Stora Juleboda Gård, Degeberga.
Satsumas: Campobello, Campobello di Licata, Italien.

Med reservation för ändringar.