Meny
0523_tomater

Rapport från Långhult

För Ekolådans räkning odlar Emma och Marcus Söderlind bland annat tomater. Men i år blir skörden lite sen, berättar de för Anette Dieng.

Om allt varit som det brukar skulle Emma och Marcus Söderlind redan varit i full gång med tomatplock­ningen så här i slutet på maj. Men på grund av de oberäkneliga elpriserna i vintras såg de ingen annan utväg än att flytta fram sådden en månad.

”För att få en så lång säsong som möjligt brukar vi så redan i december, och eftersom det knappt finns något dagsljus vid den tiden på året måste vi belysa plantorna med lampor”, förklarar Marcus. ”Förhoppningen med den upp­skjutna sådden var att elpriserna skulle hinna stabiliseras något, för har man väl dragit igång fröerna går det inte att plötsligt pausa för att elen har blivit för dyr.”

Det är på gården Långhult, strax utan­för Habo och cirka 2,5 mil norr om Jönköping, som Emma och Marcus driver sina ekologiska odlingar. Det 1 500 kvadratmeter stora växthuset, som värms upp med spillvärme från grannens biogasanläggning, fylls till största del med tomat- och gurkplantor. Runt 15 olika sorters tomater brukar det bli. Utöver det tillkommer ett 300 kvadratmeter stort kallväxthus samt cirka tre hektar mark för grönsaksodling och gröngödsling.

”Vi är ett diversifierat företag”, fortsätter Marcus entusiastiskt. ”För­utom tomater och gurka som vi odlar mest av och säljer till grossister runt om i landet, har vi ett stort grönsakssortiment för den lokala marknaden.”

Till den hör förutom en egen gårds­butik också torgförsäljning på Västra torget i Jönköping. Den senare tog sin början redan 2003 då paret bodde på en annan plats och hade en hobby­odling som producerade mer grönsaker än de hann äta upp.

”Vi tog med oss grönsakerna, två bockar och en bordsskiva till marknaden en lördag och folk blev jätteglada”, berättar Emma. ”Utifrån den lilla och intresserade kundgruppen har vi sedan jobbat vidare och det har spritt sig. Idag har vi en tolv meter lång torgplats varje lördag under säsong.”

Att få direktrespons från kunderna är viktigt för dem båda. ”Att träffa kunderna gör arbetet meningsfullt eftersom det är åt dem man producerar grönsakerna. Det ger energi och så får man feedback och tips. Vi tycker också att det är kul att leverera till Ekolådan eftersom vi vet att de kunderna uppskattar smak och de eko­logiska mervärdena.”

Att folk törstar efter inspiration och kunskap till både matlagning och odling står klart. Marcus har hittat ett sätt att vara behjälplig. ”Jag brukar försöka få dem att prata med varandra i kön. Vi har ju lärt känna folk genom åren och vet att en del är pratsamma och lagar mycket mat. Så när någon frågar ’Vad gör man med den där?’ och jag är jättestressad då kön ringlar lång, kan jag fråga den matlagningsglade ’Vad är det du brukar göra?’ och efter det vill alla i kön köpa just den grönsaken.”

När det blir säsongspremiär för leve­rans till Ekolådans kunder är än så länge oklart. ”Har vi otur sammanfaller det med att behoven minskar då alla åker på semester”, avslutar Marcus.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Batavia” & ”Roman”, Marcello’s farm, Kristianstad.
Isbergssallat: Biolorca, Lorca, Spanien.
Gul lök: Vege Land Export, Egypten
Blekselleri: Biolorca, Lorca, Spanien.
Kastanjechampinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Aubergine: Biosol Portocarero, Almería, Spanien.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Avokado: ”Hass”, Avoglobe E.I.R.L., Lima, Peru.
Vitlök: Irjimpa S.L., Cuenca, Spanien.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo & Frunet S.L., Algarrobo, Spanien.
Skärbönor: Premium Organics S.L., Baracaldo, Spanien.
Rabarber: Marcello’s farm, Kristianstad & ACEC Mies, Wouwse Plantage, Holland.
Gurka: Biosol Portocarero, Almería, Spanien.
Potatis: ”Twister”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Rödbetor: Marcello’s farm, Kristianstad.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Grapefrukt: ”Ruby”, Groenhowel Top Fruit, Augrabies, Sydafrika.
Aprikoser: Futur Fruit Barna, S.L., Tarragona, Spanien.
Passionsfrukt: Ocati S.A, Chía, Colombia.
Apelsiner: ”Lane Late”, Naranjas Ché Coop .V., Sagunto, Spanien.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.