Meny
scot-1888959_1920

Rapport från pustan

Ann-Helen Meyer von Bremen har rest och träffat herdar och djur på den ­ungerska pustan, och sett deras roll som planetskötare.

”Den stora trenden går emot herdarna, men det finns mindre trender som ekologiskt, köttkvalitet och intresse för naturen som kan motverka.”

Det säger Zsolt Molnár, forskare vid Ungerska vetenskapsakademins ­institut för ekologisk forskning.

Vi står och ser ut över den vackra slätten och gräsets många skiftande färger. Zsolt Molnár förklarar att delar av den ungerska pustan utgör den största ytan av kvarvarande för­historisk grässtäpp i Europa. Då isen låg tjock i Sverige utgjordes de isfria delarna av Europa av den så kallade mammutstäppen, där förutom ­mammutar även ullhåriga nos­hörningar, jättehjortar, vildhästar, bisonoxar, saigaantiloper och renar betade. När de stora däggdjuren försvann, eller utrotades av våra förfäder, ­ersattes de med tam boskap. I horisonten ser vi de ståtliga gråvita korna med sina enorma horn. De är av lantrasen ”ungersk grå boskap” och har anor från 800-talet. De passar bra i Europas äldsta beteslandskap.

Vi har åkt till Ungern för att lära mer om samspelet mellan kor, människor och natur. Och ingen kunde vara mer lämpad som ciceron än Zsolt Molnár. Han har ägnat sin karriär åt att studera interaktionen mellan naturen, de betande djuren och de människor som sköter systemet, herdarna. Hans slutsats är att herdarna ägnar sig åt ett viktigt och avancerat planetskötande.

Herdar kan tyckas som något väldigt exotiskt, men mycket av jordens marker sköts av olika typer av herdar. Allt från nomader som ständigt flyttar med sina djur, till bofasta herdar som vallar djur på bestämda betesmarker. Gemensamt för dem är att de arbetar på betesmarker som inte är inhägnade. I Sverige är renskötsel och fäbodbruk två exempel på den typen av boskapsskötsel.

”Jag föddes in i herdeyrket”, säger Sándor Barta, som arbetar i världs­arvet Hortobágy nationalpark.

Han ser lite farlig ut med sin rakade skalle, imponerande kroppshydda och sin kamouflagedress. Flyttar korna gör han genom att skrika olika barska kommandon till sina vallhundar. Sándor Barta visar sig emellertid vara en vänlig och lågmäld man.

För honom börjar en vanlig dag på jobbet halv fem med kaffe och frukost. Sedan vallar han korna fram till lunch då det är som varmast och både folk och fä får vila. Sedan blir det ett betespass på eftermiddagen och ytterligare ett på kvällen.

Sándor Bartas jobb består i att skydda korna mot faror, sjukdomar och stress. Och inte minst att styra dem, så att de utnyttjar betesmarken på bästa sätt. Korna ska växa ordentligt, men det gäller också att se till att betet räcker hela säsongen, att inte känsliga om­­råden blir överbetade eller att ­fåglar störs i häckningen. Sådana saker blir ännu viktigare i en nationalpark.

Sándor Barta säger att det är ett svårt och hårt yrke han har. Men han kan inte tänka sig något annat.

”När de första fåglarna börjar sjunga på våren, då går det inte längre. Då måste jag ut!”

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: ”Black bell”, Campobello, Campobello di Licata, Italien.

Fänkål: Marcello’s farm, Kristianstad.

Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gurka: Eurocastell Caña SL., Granada, Spanien.

Gurkmeja: Elisur Organic S.A.C., Pichananqui, Peru.

Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Kvisttomater: Azienda Agricola, Acate, Italien.

Kålrot: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Majs: Gunnar Jonsson, Kristehamn.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Persilja, slät: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Purjolök: Marcello’s farm, Kristianstad.

Röd paprika: Tahos Eco BV, Vierpolders, Holland.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sallat: ”Roman”, Marcello’s farm, Kristianstad.

Spetskål: Källsprångs gård, Åsbro.

Tomater: Sven Andersson, Enköping.

Zucchini: Marcello’s farm, Kristianstad och Tuinderij ’t Hemeltje, Bemmel, Holland.

Ananas: Andres Nuñez, Finca La Virgen, Volcano Poas, Costa Rica.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken och Appbosa, Saman, Peru.

Grapefrukt: ”Ruby”, Groenheuwel, Augrabies, Sydafrika.

Gröna druvor: ”Italia”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Päron: ”Conference”, H. Damen, Biddinghuizen, Holland.

Äpplen: ”Aroma”, Bramley’s äppelgård, Kålland.