Meny
Smakportioner

Smakportioner livet ut

Anette Dieng har tagit reda på varför det är så svårt att ändra sina matvanor – också som vuxen – och fått flera goda tips som gör det lättare.

Har du någon gång funderat på att ändra dina matvanor? Kanske av hälso­skäl, för att du skulle må bättre av att gå ner ett par kilo eller för att du rent av skulle vilja göra en klimatinsats? Har du också upptäckt att det är väldigt svårt? Misströsta inte. Det finns flera skäl till att vi är så obenägna att ändra just dem. Janina Seubert, forskare i psykologi på Karolinska Institutet, nämner några, och ger tips på hur du kan gå till väga.

”Genom årtusenden har vi lärt oss undvika att äta saker vi inte känner igen eftersom de kan vara livsfarliga för oss. Vår misstänksamhet mot förändringar av det här slaget är alltså medfödd. Det är också vårt sug efter sött, fett och salt och vår skepsis mot allt surt och beskt.”

Evolutionen styr alltså i allra högsta grad våra matintagsbeslut. Det gör också alla de smakpreferenser vi samlat på oss sedan barnsben. Men de kan kanske var lite enklare att förändra menar Janina Seubert.

”Det går absolut att lära sig att tycka om nya smaker. Det bästa är förstås att stimulera nyfikenheten för dem redan hos barn. På så vis blir det enklare för dem senare i livet.”

Janina Seubert och hennes kollegor på Karolinska Institutet har i sina ­studier visat att vi föredrar att äta saker som vi provat många gånger. 

”Genom upprepning skapar vi ett minne av smaken som ofarlig vilket gör att vi kan slappna av. Det tar tid att vänja sig vid en ny smak så ge inte upp. Det kan vara bra att acceptera att det kanske inte smakar så gott förrän efter mellan 20 och 30 gånger.”

Att införa nya smaker gradvis är ännu ett sätt att komma runt kroppens larm­system.

”Om det är något man inte är särskilt förtjust i och ändå vill lära sig att äta kan det vara idé att neutralisera smaken av det något. Som till exempel att först addera lite rotselleri i potatispurén och sedan öka mängden vartefter. Eller ta dina favoriträtter och göra dem till mer hälso- eller klimatvänliga versioner genom att minska köttbiten och öka mängden grönsaker på tallriken efter hand. Själv ville jag sluta använda vanlig mjölk och dricka havremjölk istället. Jag började med lite havremjölk i kaffet och ökade den gradvis tills jag hade vant mig vid den udda smaken. Nu är den så bekant att jag kan äta en hel tallrik med havremjölk och flingor utan att reagera.”

Janina Seubert kan inte nog understryka vikten av att inte sätta målen för högt.

”Små steg är vägen framåt. Acceptera att det är svårt, börja med en liten sak. Risken är annars att du ger upp och inte gör något alls. Ge dig gärna en belöning när ett mål är uppnått, att associera en ny smak med en belöning är inte fel. Och glöm för all del inte bort alla andra sinnen. Om den nya maten ser god ut och serveras under trevliga förhållanden är vi nog också mer benägna att äta den. Till sist kan man ju alltid låta någon annan, som exempelvis Ekolådan, välja vilka råvaror man ska äta. Det är ett ypperligt sätt att utöka sina smak­preferenser på.”

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Plommontomater: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Savoykål: Källsprångs gård, Åsbro.

Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.

Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gurka: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Brysselkålstopp: Marcello’s Farm, Ugerupsdal.

Gul paprika: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Skärbönor: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Jordärtskockor: Stallsberg Lantbruk och Trädgård, Motala.

Palmkål: Marcello’s Farm, Ugerupsdal.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.

Granatäpplen: Campbio, Nusa Dua Spain S.L.U., Alicante, Spanien.

Kaki: Biobren S.L., Sevilla, Spanien.

Äpplen: ”Ingrid Marie”, Stora Juleboda Gård, Degeberga.

Päron: ”Conference”, van Osch-Nonhebel & C Custers, Biddinghuizen, Holland.

Apelsiner: ”Navel”, Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.