Meny
wood-3075862_1920

Snyggt jobbat!

Tv-program där det byggs hus från grunden, eller kläcks kycklingar som ses växa upp och ge ägg. Böcker som beskriver skogsarbetet rent fysiskt. Nyblivna bönders dagböcker. Att läsa om eller se på när andra ­jobbar är en växande trend. Ann-Helen Meyer von Bremen berättar.

”Det finns också något märkligt och fascinerande i att läsa om fysiskt ­arbete.” Så står det i en recension av Axel Lindéns senaste bok Tillstånd – varannan gran, varannan tall och andra orimligheter. Av någon anledning verkar rätt många tycka just det, att det är intressant att läsa om, eller titta på när andra kroppsarbetar. I Lindéns roman handlar det om att jobba i skogen, medan det i hans tidigare Fårdagboken var fårskötsel som stod i fokus. I Ekolådans veckobrev 21/2018 skrev jag också om en norsk bok i närliggande genre, Ole Thorsten­sens En snickares dagbok. När han be­skriver det svåra, tunga och mödosamma arbetet med att renovera en vind resulterar det i en lovsång till hant­verket, i motsats till massproduktion och prefab. Jag som inte är intresserad av snickeriarbete och inte ens förstod allt han pratade om, sträckläste ändå boken med – just det – fascination.

En annat arbetskrävande syssla är ved, vilket också är namnet på en annan norsk bok. Ved kom i början av decenniet och vem kunde ana då, att en bok om något så konkret och praktiskt på bara ett par år skulle sälja ett par hundra­tusen exemplar i Sverige och Norge.

Men det är inte bara i böckernas värld som vi fascineras av andra människors arbete. Filmklipp från primitiva byggare som bygger hus med bara händerna eller med mycket enkla hjälpmedel, har blivit ett fenomen. En del menar att det är den ultimata lyxen – att välja att slösa med tid. För det tar onekligen mycket längre tid att bygga en pool med en pinne som enda verktyg, än att hyra in en grävskopa och smacka dit en färdig poolinsats. Men är det slöseri med tid? Eller handlar det om något helt annat?

Den kinesiska videobloggaren Li Ziqi har nästan 30 miljoner följare på olika kanaler. Hennes filmer är också starka kärleksförklaringar till hant­verket, oavsett om det handlar om mat, möbler, kosmetika eller kläder, och hon jobbar verkligen från grunden. Hon kläcker kycklingarna som ska bli hennes höns som värper äggen till den sås hon lagar. När hon bakar bröd, bygger hon sin egen ugn och blandar till och med bruk och lera själv. Silkes­maskarna spinner hennes silke som hon gör kläder av. Och allt är oerhört vackert – även Li Ziqi själv, som inte tycks få minsta lilla smutsfläck under arbetet. I debattprogram hör jag ­senare en professor säga att orsaken till Li Ziqis popularitet är hennes ­kärlek till mat, till hantverket, och att ­intresset för hennes filmer är ett uttryck för den stress och oro många lider av i en ”överurbaniserad” tillvaro – människor som längtar efter ett enklare, lugnare liv.

Kommer dessa tittare och läsare att omsätta sina drömmar i praktiken? Ja, en del gör det redan. Vi har sedan ett antal år tillbaka en ny grön våg med människor som flyttar till landsbygden för ett enklare liv och som strävar mot olika grad av självförsörjning. Hur många de blir återstår att se.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Avokado: Jalhuca Explotaciones S.L., Malaga, Spanien.

Blandade tomater: Sergio Lopez Berbel, La Mamola, Spanien.

Fänkål: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Ingefära: Claudio Pahuara Mezares, Lima, Peru.

Mangold: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.

Polkabetor: Hulte Eko.

Potatis: ”Maestro”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Purjolök: Earl de la Route de Picardie, Gremevillers, Frankrike.

Rotselleri: Solmarka gård, Vassmolösa.

Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.

Rödlök: Tånga gård, Falkenberg.

Röd paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Sallat: ”Batavia”, Salamita Soc. Coop., Barcellona, Italien.

Sötpotatis: Federico Gallardo Algarín, Nerja, Spanien.

Vitbetor: Hulte Eko, Hemse.

Vitkål: Hulte Eko, Hemse.

Apelsiner: ”Lane late”, Exalco Bio, Malaga, Spanien.

Bananer: Appbosa, Saman, Peru.

Blåbär: Frutas Naturales Fields S.L., Moguer, Spanien.

Kiwi: ”Hayward”, Coop Granfrutta Zani, Granrolo, Italien.

Päron: ”Red Bartlett”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Jonagored”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.