Meny

Socialt hållbart i företagsform

Benefit corporation är en ny amerikansk företagsform där miljö och människor är lika viktiga som vinstkrav och aktieägare. Och nu kan företag som klarar ribban också certifieras. Hanna Sistek berättar.

Det började med ett förödande ägarbyte. Entreprenören Bart Houlahan hade sedan 1990-talet hjälpt till att bygga upp ett bolag som tillverkade hippa basketkängor. Hans företag AND1 var socialt medvetet långt innan detta blivit på modet, med en basketplan åt de anställda, yogaklasser och ett mammarum. När det var dags att sälja hamnade dock bolagets sociala ansvar i konflikt med aktieägarnas intressen. Företaget som köpte AND1 hade en annan företagskultur än grundarna.

”Inom tre månader hade de nya ägarna avvecklat våra åtaganden till anställda och miljön”, berättar Bart Houlahan.

Maktlösheten gav Houlahan och vännerna Jay Gilbert och Andrew Kassoy idén till B Lab, en organisation som vill skapa en ekonomi baserad på schyssta värderingar snarare än vinstmaximering. Så de bestämde sig för att skapa ett certifieringssystem baserat på företags sociala och miljömässiga inverkan, och hur dessa redovisas.

”Tanken är att bolaget ska kunna behålla sina värderingar även vid eventuella ägarbyten.”

En enkät om 200 frågor utvecklades, där allt ifrån jämställdhet till återvinning och vilka finansiella institutioner som bolaget nyttjar tas upp (små, lokala banker är att föredra framför stora, som låg bakom finanskraschen). Man utvärderar också leverantörskedjor, energikällor och hur anställda behandlas. För varje punkt ges förslag på goda rutiner. För att bli certifierad måste företaget komma upp i 80 av 200 poäng, och alla deras svar måste kunna beläggas. De som klarar ribban får sedan ändra i sina styrdokument så att bolagets sociala åtaganden väger lika tungt som dess finansiella intressen. Tanken är att bolaget ska kunna behålla sina värderingar även vid eventuella ägarbyten.

Det första företaget certifierades 2007 och nu samsas över 1 400 bolag från 43 länder på B Labs hemsida, som är mer än bara en nätadress. Det är ett nätverk med medlemmar som Kickstarter, Patagonia, Ben & Jerry’s, som kan stötta och fråga varandra till råds.

Det första svenska företaget att bli certifierat heter Solarus, är en avknoppning från Vattenfall och utvecklar hybridsystem för solenergi. Det tog bolagets chefer fem, tio arbetsdagar att gå igenom utvärderingen och följa upp med B Lab, som ville ha listor på anställda och annat som kunde intyga sanningshalten i deras uppgifter.

”Det var verkligen meningsfullt för oss”, berättar säljaren Kenneth Colijn, som menar att den största lärdomen var att få ner bolagets värderingar på papper, för att skapa större transparens och trygghet för de anställda.

Bert-Ola Bergstrand som är doktorand i socialt kapital vid Handelshögskolan i Göteborg menar dock att nordiska bolag redan ligger steget före amerikanska ur hållbarhetssynpunkt, tack vare vår starka arbetarrörelse och samhällsnormer.

Skrivet av Hanna Sistek

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Plommontomater: Sergio Lozano, Motril, Spanien.
Sallad: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Rödlök: Källsprångs gård, Åsbro och Bio stee, Zwart Sluisjes, Holland.
Rödbetor, Kålrot, Rotselleri: Källsprångs gård, Åsbro.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Romanesco: O.P. Ortofrutticoli Jonica, Ginosa, Italien.
Palsternackor: Forsbergs gris och grönt, Östhammar.
Sötpotatis: Lope Villodres, Antequera, Spanien.
Babyspenat, Rucola: Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Ingefära: Weifang Jiahe, Anqui, Kina.
Röd paprika: ”California”, Harmonía Eco, Almería, Spanien.
Lime: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Pak choy: Rob van Paassen, Oude Leede, Holland.
Gurka: Nicolas Maldonado, El Ejido, Spanien.
Vitkål, Morötter, Potatis ”Maestro”: Wålstedts lantbruk, DalaFloda.
Bananer: Appbosa, Peru.
Apelsiner: ”Navel”, Frutas Oscar Morell S. L., Valencia, Spanien.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Klementiner: ”Clemenules”, Biocitrus Erbe S.L., Tortosa, Spanien.
Blodapelsiner: ”Moro”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Päron: ”Doyenne du Comise”, W. van Dijk, Biddinghuizen, Holland.
Mango: ”Tommy Atkins”, Sunshine Farms, Piura, Peru.

Med reservation för ändringar.