Meny
ammer-2806203_1920

Med musiken som draghjälp

Att använda den plattform man har för att sprida kunskap kring sådant som engagerar en står var och en fritt. Susanne Helgeson berättar om Weeping Willows Magnus Carlson, som inte bara sjunger om sin kamp för en mer hållbar planet, utan snart också kommer med en bok om sin klimatresa – och i den bjuder in experter att dela sidorna med honom.

Det finns låttexter och det finns låttexter. Om hjärta och smärta, ­problematiska relationer, politik, ­vardagsbekymmer, drömmar, olycklig kärlek – och klimatångest. Jag ­glömmer aldrig när jag hörde Weeping Willows album After us för första gången och hur sångaren Magnus Carlson med sin sammets­lena röst sjöng om jorden som ett sjunkande skepp, om slutet vi möter bakom krönet, om hur vi kan välja en annan framtid och att det är hög tid att vakna, handla och ställa om. Detta i låtar med namn som Save us from ourselves och Judgement day. De eftertänksamma, ofta klimatångestfyllda texterna är tillsammans med den ­storslagna musiken lika bedövande vackra som ödesmättade. Och tankeväckande, påminnande om att vi ­tillsammans borde arbeta mer kraftfullt för en omställning till en hållbar framtid.

Även om hela bandet manar till kamp för miljö, klimat och bland annat har sponsrat bikupor, är det sångaren Magnus Carlson som ­tydligast tagit ställning för en om­­ställning till ett mer hållbart leverne. 2019 blev han tillsammans med Greta Thunberg utsedd till en av Årets Miljöhjältar av wwf för sitt engagemang i miljö- och klimatfrågor och för att han spridit tankarna om detta till en stor målgrupp. Utmärkelsens jury motiverade sitt svar bland annat med att ”Carlson lever som han lär och är en aktiv och hängiven miljöhjälte som framgångsrikt sprider ­budskapet om hur man kan leva mer hållbart och skapa en klimatsmart framtid. Med klar stämma framför han sitt budskap både från scen och i media och når långt bortom konsertgolv och sångtexter”.

Och inte nog med det; snart – i början av oktober – kommer Magnus Carlson ut med en bok han skrivit tillsammans med Johanna Ståhl, ­chefredaktör för klimatmagasinet Camino. Titeln, En annan framtid – Magnus Carlsons hållbarhetsresa, ­signalerar att texter och tankar är mycket personliga. Här varvas sådant som handlar om honom själv, till exempel hur det var att bli pappa, hans musik och hans hållbarhetsresa med fakta och tips från olika experter. Om hur läget ser ut just nu och vad vi kan göra åt det. Diverse film- och boktips gör boken ännu mer lärorik och användbar och att presentera andra personer som ­försöker göra skillnad är både ­intressant och generöst. De stora ­frågorna som ställs i kombination med det ödmjuka an­­slaget bidrar också till läsvärdheten.

Magnus Carlson menar att ”det känns på djupet meningsfullt och skönt att bry sig. Jag vill veta hur jag borde leva mitt liv för att lämna ett så litet miljö- och klimatavtryck som möjligt. Göra min lilla del”.
Det är det fler som vill och dessa kan Carlson få med på resan.

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Basilika i kruka: Orto Novo, Ekerö.

Blomkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg, Solmarka gård, Vassmolösa och BioStee, Zuid-Beijerland, Holland.

Grönkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Körsbärstomater: “Choco” Frank de Koning, Tinte, Holland.

Knippade rödbetor: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Kålrabbi: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Mangold: Marcello’s Farm, Kristianstad, Sven Andersson, Enköping.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Palmkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Polkabetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödlök: Tångagård, Falkenberg.

Sallat: ”Batavia och Isberg”, Marcello’s Farm, Kristianstad.

Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Vitkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Vitlök: Irijimpa S.L, Carrascosa de Haro, Spanien.

Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda, Sven Andersson, Enköping och La Gourmandise du Poitou, Ouzilly, Frankrike.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Granatäpple: “Purple Queen”, Campbio, Novelda, Spanien.

Grön satsumas: “Miyagawa”, Ekofruit S.R.L., Bagheria, Italien.

Kaktusfikon: Marta Jardim, Coimbra, Portugal.

Päron: “Conference”, J Tkalecz, Beesd, Holland.

Äpplen: ”Aroma och Åkerö”, Bramleys Fruktodling, Lidköping.