Meny
0325_solros

Välkommet odlarmöte

Att träffa odlarna och höra dem berätta om sina förutsättningar och verkligheter är bland det viktigaste för oss, skriver Ekolådans projekt­utvecklare John Gerhard.

Bakom Ekolådan står Biodyna­miska Pro­dukter, en stiftelse som grundades 1974 och som allt­sedan dess varit en viktig aktör på Sveriges biodynamisk-ekologiska resa. Utgångspunkten har varit – och är – att ge människor tillgång till bästa tänkbara livsmedel, odlade utan konst­gödsel och gifter, och att göra det på ett sätt som stödjer biodynamiska och ekologiska odlare i sitt så viktiga arbete.

Det har varit lika inspirerande som värdefullt att se hur människors intresse för riktig mat under dessa år vuxit. Sam­tidigt som också odlarnas situation och det svenska odlingslandskapet för­ändrats dramatiskt – dessvärre dock inte till det bättre. Väldigt många lant­bruk och även grönsaksodlare har fått lägga ner. Och i takt med att odlarna blivit färre har odling­arna blivit större. För att förtydliga; mellan 1981 och 2020 minskade antalet företag som bedriver frilandsodling av grönsaker med nästan två tredjedelar, medan odlingarnas storlek nästan fyrdubblades.

Det var mot denna bakgrund; å ena sida ett ökat konsumentintresse för riktig mat och å den andra en dramatisk avveckling av odlingar, som vi startade Ekolådan 2003. Inte minst här, i och runt Mälardalen, var situationen prekär, idag odlas ca 70 procent av alla svenska grönsaker i Skåne.

Direktkontakt med odlarna har alltid varit en viktig del i Ekolådans arbete och vårt årliga odlarmöte har med åren blivit en efterlängtad tillställning. Nyligen var det dags igen, under en heldag i februari fick Eko­lådans medarbetare och grossisten Biodynamiska Produkter möjlighet att träffa ett spännande gäng ekologiska grönsaksodlare. För oss är långsiktiga relationer A och O och det var därför särskilt glädjande att se flera ur andra generationens Ekolådeleverantörer på plats. Och lika roligt att se nya ansikten, kunna välkomna nya odlare. I år var de många från just mellansverige som lyckats komma loss från sina gårdar för att vara med.

Att få en chans att höra våra odlare berätta om sina verksamheter, och verkligheter är oerhört viktigt för oss. Väldigt olika slags odlingar med väldigt olika förutsättningar var representerade på mötet. Ändå fanns där många gemensamma nämnare.

Från Ekolådans håll lyfte vi ­frågan och diskuterade vad vi kan göra för att ytterligare stödja odlarna och hjälpa dem att sprida deras fina produkter till fler. Att fortsätta med – och öka –på våra insatser för att nå ut med dem, var ett önskemål, samt att vi ska fortsätta vara en viktig röst för de svenska odlarna.

Bland mycket annat konstaterades också att ämnen som lokalt och regionalt odlat, beredskap och mat­priser blivit extremt aktuella dessa dagar. Odlarna uttryckte ett hopp om att fler män­niskor ska inse värdet av att ha tillgång till lokalt och regionalt odlade livsmedel. Och att politikerna å sin sida ska inse att det behövs riktade stöd, för att i hela Sverige kunna ha odlare som bidrar till att säkra livsmedelstillgången även i kristider.

John Gerhard
John Gerhard har arbetat med ekologisk och biodynamisk odling i över 30 år och är Ekolådans och Stiftelsen Biodynamiska Produkters projektutvecklare. Han är också veckobrevets ledarskribent.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Kvisttomater: Alba Bio, Marina di. Ragusa, Italien.
Mâchesallat i ask: Ortobellina, Gorlago, Italien
Rucola i ask: Ortobellina, Gorlago, Italien
Gul lök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rödlök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Kålrabbi: Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Kronärtskockor: ”Tema”, Campobello SRL, Licata, Italien.
Sötpotatis: Vitor & Suzanna Policarpo, Dos Cunhados, Peru.
Avokado: ”Hass”, Bioalgarrobo SL, Málaga, Spanien.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: ”Sapro Mira”, Sven Andersson, Enköping.
Mangold: Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Broccoli: Agricola Jessyflor, Stornara, Italien.
Zucchini: Natura Iblea, Ispica, Italien. Eller Rosa Angelo & Denaro Vincenzo S.R.L., Ispica, Italien.
Citron: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rotselleri: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Persiljerot: Hulte Eko, Hemse.
Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Peru.
Apelsiner: ”Lanelate”, Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Päron: “Conference”, Stoker, Dronten, Holland.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Kiwi: ”Hayward”, Biokip S.A., Petra Preveza, Grekland.
Mango: Befair bio bv, Castilla, Peru.
Blodapelsiner: “Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.