Veckoarbete med eftertanke
Bakom varje Ekolåda ligger många kollegors arbete. John Gerhard berättar om några av dem som fyller den med innehåll utöver det ätbara.
Med undantag för två veckor kring jul och fem om sommaren läggs ett exemplar av vårt veckobrev i varje Ekolåda som lämnar Järna. Just det här är det sista innan årets sommaruppehåll.
Genom brevet vill vi sprida löpande information om våra lådor, vår tjänst och inte minst om våra odlare. Vi använder det dessutom till att försöka inspirera – genom recepten kopplade till varje veckas lådinnehåll bland annat, och hoppas också att brevet ska kunna bidra till ökad kunskap, eftertanke och förhoppningsvis även leda till samtal och diskussioner runt matbordet.
En snabb blick på vårens artikelinnehåll ger en bild av bredden i det redaktionella bevakningsområdet, ämnen vi brinner för. Det kan handla om allt från skogspolitik och jordgubbsodlande till friskt vatten, ekoodling i Nepal, matvanor och växtblindhet. De spridda ämnesvalen och kvaliteten på artiklarna är möjliga tack vara vårt stora nätverk av kompetenta och engagerade skribenter. Många av dem har skrivit för oss länge och nya tillkommer hela tiden.
Det första veckobrevet kördes ut med våra allra första lådor 2003 och har sedan dess blivit en självklarhet både för oss och för våra prenumeranter. Det ligger mycket jobb, tankar och planerande bakom och för det står en grupp duktiga och engagerade kollegor som vecka för vecka fyller brevet med innehåll. Ebba Svennung är frilansredaktör som också arbetar med tv och har svt-produktioner som Historieätarna och Maträddarna bakom sig. Med Ekolådans veckobrev har hon arbetat sedan 2006 och det är hon som tillsammans med valda skribenter planerar det redaktionella materialet. Medarbetarna på Ekolådans kundtjänst kompletterar med information, kunskap och uppdateringar kring vår egen verksamhet. Lina Wallentinson, som har en gedigen bakgrund som matskribent står i tät kontakt med kundtjänst och övriga inblandade, väljer material och sätter ihop brevets informativa del och receptsida. Och det är kocken, krögaren och kokboksförfattaren Ingela Persson som skapar merparten av recepten, då och då med bidrag från gästkockar.
Veckobrevets innehåll har, precis som hela vår verksamhet, under våren och försommaren färgats av coronaepidemin. Det har medfört utmaningar, men vi har också sett hur många människor i Sverige – och runt om i världen – valt att uppmärksamma matens kvalitet. Försäljningen av ekologiska livsmedel har ökat under den här tiden och vi är förstås extra glada att så många fler valt att prenumerera på Ekolådan och dessutom upptäckt vårt Tilläggssortiment och de många spännande varor vi erbjuder där.
Vi är just nu också glada över att, för första gången, ha kunnat erbjuda Svenska lådan under ett helt oavbrutet år. Ända sen i fjol sommar har vi lyckats fylla den med råvaror som uteslutande kommer från våra svenska odlare.
Så tusen tack alla odlare och hela teamet som veckovis sätter ihop lådornas innehåll. Tack också till dig som ger oss förtroendet att tillsammans med våra odlare välja ut och förmedla våra varor hem till dig. En riktigt härlig sommar önskar jag er alla!
Aubergine: Family Organics, Campohermoso, Spanien.
Färskpotatis: ”Solist”, Lars Silwer, Båstad.
Gul lök: Nivex Farms, El Khatatba, Egypten.
Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Knippad salladslök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Knippad, färsk vitlök: Sven Andersson, Enköping.
Kvisttomater: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.
Morötter årets skörd: El Cortijo Bio S.L., San Jose de Malcocinado, Spanien.
Persilja: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rucola: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Röd paprika: Hortamira, El Mirador, Spanien.
Sallat: ”Roman och Isberg”, Marcello’s Farm, Kristianstad.
Skärbönor: Javi Mendez, Carchuna, Spanien.
Tomater: Ånstänga lantbruk- och handelsträdgård, Linköping.
Zucchini: Family Organics, Campohermoso, Spanien.
Apelsiner: ”Navel”, Blue Crane, Kirkwood, Sydafrika.
Aprikoser: ”Ninfa”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken och Appbosa, Saman, Peru.
Grapefrukt: ”Star Ruby”, Groenheuwel, Augrabies, Sydafrika.
Mango: ”Keith”, Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Röda plommon: ”Obilnaja”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.