Meny
moss-3938746_1920

Viloläge i skogen

Man hör allt oftare talas om det japanska fenomenet skogsbad, en typ av terapi för den som vill minska risken för livsstils- relaterade sjukdomar. Anna K Sjögren har tagit reda på hur det fungerar.

Shinrin-yoku är japanska och betyder skogsbad, vilket i sin tur betyder att man går ut i skogen och öppnar sina sinnen. Begreppet introducerades på 1980-talet av Skogsstyrelsen i Japan och idag har landet drygt 60 certifierade skogsbadsskogar som årligen besöks av sammanlagt ungefär 5 miljoner människor. I en skogsbadsskog blir man vägledd av en specialutbildad terapeut eller guide. Det finns flera varianter; man kan exempelvis följa med på vandringar, delta i övningar med fokus på olika sinnen, eller välja ut en favoritplats och bara sitta och glo.

Skogsbaden påverkar hälsan. De viktigaste effekterna av stunderna i skogen är minskad stress, lägre blodtryck och förbättrat immunförsvar. I Japan är det vanligt att företag ser till att deras anställda kommer ut på skogsbad, framför allt på grund av att det har en lugnande verkan. Men det handlar också om att rädda liv. Statens satsningar på skogsbadplatser startade när det noterades att personer som tillbringar i stort sett all sin vakna tid på arbetsplatsen löper risk att dö en plötslig död. Det kallas för karoshi – att man dör på grund av överarbete.

Att naturen har effekter på hälsan tror forskarna beror på att människosläktet har levt i naturen under större delen av sin historia. Att vi helt enkelt känner oss hemma i skogen och i naturen och kan koppla av på ett annat sätt där. Under ett skogsbad fokuserar man på ett sinnesintryck i taget och blir därför mer närvarande. Man kan stå stilla och lyssna på fågelsången och vindens sus genom trädkronorna. Man kan se och känna på trädstammen, betrakta lövverkens gröna nyanser, dra in dofterna genom näsan och uppleva skogens friska smak.

Doktor Qing Li är ordförande i det japanska samfundet för skogs­medicin. I sin bok Shinrin-Yoku – bli friskare & lyckligare med natur- & skogsterapi skriver han att alla som vill bli aktivare, friskare och minska sin risk för livsstilsrelaterade sjukdomar ska besöka skogen. Antingen att man går dit själv eller följer med en guide. Det fungerar oavsett var i världen man befinner sig, bara det finns träd, skriver Qing Li som också är ansvarig för ämnet skogsmedicin på läkarutbildningen vid Nippon Medical School.

Effekterna av vistelserna i skogen varar ett tag. Efter två dagar i skogen har forskarna kunnat mäta att immun­försvaret är förbättrat under en hel månad. Men även en halvtimme i skogen ger positiva effekter på stressnivån och blodtrycket.

På Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala finns en särskild avdelning för naturvägledning, det är här man ut­­bildar sig till naturvägledare och här forskas det också på hur vägledda vand­­ringar i naturen bidrar till hälsa. Det finns till exempel undersökningar som visar att symptom på utbrändhet mins­kar och arbetsförmågan ökar genom lugna vistelser i naturen. I Sverige finns nu specialutbildade naturvägledare som leder skogsbad, bland annat i Stockholms­området, i Norrbotten, på Öland och i Östergötland.

Skrivet av Anna K Sjögren

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland..

Avokado: “Hass”, Patrick Wainaina, Thika, Kenya.

Broccoli: Agricola Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.

Gul paprika: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.

Körsbärstomater: Frank de Konig, Tinte, Holland.

Lime: Natural México, Veracruz, Mexiko.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Pak choy: Bijzonderland, Nijeveen, Holland.

Rödbetor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Rödlök: Nivex, Kairo, Egypten.

Sallat: ”Batavia”, Marcello’s farm, Kristianstad.

Sötpotatis:Ecobalcon, Nerja, Spanien och Barnes Farming, Spring Hope, USA.

Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Galiamelon: Ecosur, Benahadux, Spanien

Grapefrukt: ”Ruby Star”, Groenheuwel, Augrabies, Sydafrika.

Gröna druvor: “Prime”, Nivex, Kairo, Egypten.

Päron: ”Abate”, Bio Sól, Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Rubinstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.