Meny
0623_sommar

Vilse i begreppsdjungeln

Ekologiskt, lokalt, hållbart. Begreppen som paras med livsmedel är flera, men bara ett av dessa tre är lagmässigt definierat. John Gerhard förklarar.

Förra veckan (i Veckobrev nr 20) skrev Sanna Lindberg om läget för svenskt ekologiskt öl. En bryggare hon inter­vjuar berättar om utmaningarna med att nå hela vägen fram. Hållbart produ­cerade råvaror är dyrare och utbudet av ekologisk humle och vissa smak­ sättare starkt begränsat – vilket får till följd att ölkvaliteten varierar, berättar bryggaren. Själv jobbar han så långt möjligt med ekologiska och svenska råvaror och tycker att det för att öka medvetenheten och skapa efterfrågan, är viktigt med tydlighet när det gäller ekologiskt öl. Han upplever ett svik­tande intresse hos konsumenterna, vilket nog kan anses bekräftas av att Systembolagets ekoförsäljning de senaste åren har legat still. Bryggaren upplever att ”ekologiskt” i ölvärlden har blivit ett rörigt begrepp och att ”lokalt” eller ”svenskproducerat” är mer begripligt och efterfrågat.

På 1980­-talet odlade och sålde jag själv ekologiska grönsaker. Från att ha varit en mycket udda, och hårt angripen nisch växte marknaden när fler och fler ville köpa och sälja varor som odlats utan konstgödsel och kemiska bekämp­ningsmedel. Begrepp som ”naturenligt”, ”naturligt” och ”obesprutat” florerade utan att någon visste vad de egentligen stod för. Behovet av märkningar och regelverk som skulle ge konsumenten trygghet och handeln enkla marknads­föringsbegrepp växte. I Sverige bildades KRAV 1985 och 1992 stiftades EU­lagen om ekologisk odling.

Därmed finns en laglig bas för det som får kallas ”ekologiskt”. Man kan ställa sig frågan hur det då kan bli rörigt. Det troliga svaret är att efterhand som produkter blivit aktuella för märkning, har regelverket anpassats. Som med många liknande regelverk är det svårt för alla att följa alla detaljer. Vad gäller ölet har graden av ekologisk humle utgjort en sådan föränderlig detalj. I Sverige, berättar Sanna Lindberg, går det att få dispens för att brygga ekolo­giskt öl med oekologisk humle, om än inte längre än fyra år per sort.

Det är viktigt att det finns ett för­ troende för de organisationer som är ansvariga för att lagen följs. Begreppet ”ekologiskt” är alltså definierat, medan det för ”hållbart” och ”lokalt” inte finns några regelverk. Ingen vet hur stort av­ ståndet får vara mellan producent och konsument för att en produkt ska få kallas ”lokal”. Och hur ”lokal” är en produktion som bygger på massiva insatser av konstgödsel och bekämp­ningsmedel som transporteras till gården från en annan del av världen?

Ekolådan startade för 20 år sedan och mycket har hänt sedan dess, men vår mest centrala tanke är alltjämt att odling och produktion ska bygga på tillgängliga resurser på platsen eller i dess omedelbara närområde. Det inne­ bär exempelvis att odlaren, så långt möjligt ska gödsla med naturlig gödsel från den egna gården och att där inte ska finnas fler djur än vad det egen­ producerade fodret räcker till. För oss är det självklart att hämta produkter från odlare vi känner och från så när­ liggande platser som möjligt, förutsatt att det odlas och produceras ekologiskt. Återstår att hoppas att det ”lokala” inte ställs mot det ”ekologiska”.

John Gerhard projektutvecklare

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Körsbärstomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Batavia”, M. Boutier Stéphane, Saint-Malo, Frankrike.
Rödlök: Ard van Gaalen, Biostee B.V. Zuid-Beijerland, Holland.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Gurka: Biosol Portocarero, Almería, Spanien.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Potatis: ”Amandine”, Bengt Eriksson, Borlänge.
Avokado: ”Hass”, Avoglobe E.I.R.L., Lima, Peru.
Citron: Naranjas Ché Coop .V., Sagunto, Spanien.
Persiljerot: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Rödbetor: Tångagård, Falkenberg.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Aprikoser: José María Agusti i Llerida, Cal Taruk Biofruit S.L, Spanien.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Minivattenmelon: Biosol Portocarero, Almería, Spanien.
Apelsiner: ”Lane Late”, Naranjas Ché Coop .V., Sagunto, Spanien.
Kiwi: ”Hayward”, Biokip S.A., Petra Preveza, Grekland.

Med reservation för ändringar.