Meny
0523_öl

Ekologiskt öl alltmer ekologiskt

Bryggare som väljer den ekologiska vägen möts av vissa utmaningar. Sanna Lindberg berättar om en bransch det bubblar om just nu.

Ölscenen har vuxit så det knakar på senare år. Nyfikenhet och experimentlusta har drivit på och smaken har stått i fokus. Men till skillnad från exempel­vis vin, där kvaliteten på druvorna direkt speglar slutprodukten, har växt­plats och odlingsförhållanden för ölets basråvaror, malt och humle, inte lika stor betydelse. Här är det istället hanteringen (som till exempel hur hårt rostad malten är), kombinationen av olika råvaror och bryggningsprocessen, som tillsammans är det smakmässigt viktiga – ett faktum som hämmat ut­­vecklingen för hållbart producerade ölråvaror i Sverige. Och i världen. Hållbara råvaruval kommer fortfarande med en rad försvårande omständigheter för bryggarna. Inte bara för att de ofta är dyrare, utan också för att det finns så mycket mindre att välja på. 

”Utbudet är väldigt begränsat vilket också gör att kvaliteten varierar. ­Kon­ventionellt odlad maltkorn kan ­exempelvis blandas av olika kvaliteter för en jämn produktion, vilket är ­svårare när det gäller ekologisk malt”, förklarar Hampus Olofsson, bryggare på Remmar­­löv Gårdsbryggeri. Han menar att experimentlusta och innovation just i det här fallet också kan utgöra ett problem. 

”För att vara aktuell på dagens öl­­scen är innovation viktigt – och det kräver ofta nya råvaror, som exotisk humle och olika smaksättare. Där får de ekologiska stryka på foten ibland.” 

Hampus själv brygger så långt ­möjligt på ekologiska och svenska råvaror. Han menar att det är viktigt att vara tydlig i kommunikationen kring ekologiskt öl, just för att öka medvetenheten och skapa efterfrågan. 

Vilket även Systembolaget jobbar på. Deras övergripande mål är att minst 10 procent av det totala sortimen­tet ska vara ekologiskt. Årligen säljs cirka 18 miljoner liter ekoöl. Det motsvarar cirka 6 procent av ölförsäljningen. 

”Det gör att vi har en ganska hög lanseringstakt vad gäller ekologiskt,”, förklarar Emelie Westrup, kategori­chef för öl.

Den höga lanseringstakten till trots, ekoförsäljningen har legat relativt still de senaste fem åren. Delvis beror det på en dispens som Livsmedelsverket givit för vissa humlesorter, men som nu upphör att gälla. I Sverige går det nämligen att brygga ekologiskt öl med oekologisk humle, eftersom humlen – som ofta besprutas i högre grad än maltkornet – procentuellt utgör en så liten del av ölet. Dispensen ges dock i max fyra år, så idag finns en rad populära humlesorter det inte längre går att söka dispens för. Rent konkret innebär det att ekologiskt öl nu blir alltmer ekologiskt – men också att efterfrågan på ekologisk humle faktiskt ökar. Hampus Olofsson upplever dock ett sviktande ekointresse från konsumenternas håll.  

”I ölvärlden har ekologiskt blivit ett rörigt begrepp. Lokal- eller svenskproducerat är mer begripligt och efter­frågat, vilket vi upplever som bra. Det tyder på en ökad medvetenhet. För både producenter och odlare ­skapar det både nya möjligheter och utmaningar – som i slutänden kommer att ta Sverige som ölland framåt.”

Sanna Lindberg frilansjournalist

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Rucola: Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien
Sallat: ”Mâche”, Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien.
Gul lök: Tångagård, Falköping.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Avokado: ”Hass”, Avoglobe E.I.R.L., Lima, Peru.
Gurka: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien & Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Aubergine: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Blekselleri: Viva fresh S.L., San Javier, Spanien.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Gul paprika: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Sallat: Nibble Handelsträdgård, Järna.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Connect”, Sven Andersson, Enköping.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Minivattenmelon: Biosol Portocarero, Almería, Spanien.
Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Apelsiner: ”Lane Late”, Naranjas Ché Coop .V., Sagunto, Spanien.
Päron: ”Anjou”, Don Clemente S.R.L., Colon Huergo Rio Negro, Argentina.
Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.

Med reservation för ändringar.