Meny
window-1479595_1920

Cirkulär arkitektur

Att riva mindre och bygga om är ett sätt att hushålla med resurser och minska klimatpåverkan. Att återanvända gammalt material vid ny­­byggen ett annat. Annica Kvint berättar.

”Jag tycker man ska tänka på byggnader på samma sätt som man tänker på en korv man köper i mataffären. Fastän den ser god ut vill man ju veta vad den innehåller: handlar det om kött från grisar som går på anti­biotika? Har korven transporterats genom hela Europa?”

Arkitekten Søren Nielsen på det danska arkitektkontoret Tegnestuen Vandkunsten är en av allt fler arkitekter som tycker att även byggnader borde få innehållsdeklarationer.

Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av ett lands klimat­påverkan och det är hög tid att börja se på byggande utifrån ett livscykelperspektiv, menar Søren Nielsen. I Norden pratar vi fortfarande mest om att spara energi när husen väl är i drift, men det finns forskning som visar att den fas då det går åt mest energi i själva verket är byggfasen.

Ur ett resursperspektiv vore det allra bäst att riva så lite som möjligt och istället ge gamla byggnader nya funktioner. Men vi borde också återanvända byggmaterial i mycket högre utsträckning än vi gör idag.

I Danmark har arkitektkontoret Lendager Group gjort just återanvändning till sin affärsidé. Gamla fraktcontainrar, återvunnet trä och kasserade fönster var några av de material som användes i kontorets första byggnad Upcycle House på Fyn 2013. Sedan dess har Lendager specialiserat sig på att rita hus som byggs med lokala, återanvända material. I Köpenhamns förort Ørestad kan man till exempel besöka kontorets radhuslänga Upcycle Studios, byggd av återanvänd betong, utrangerade fönster och träspill från en golvleverantör, och flerfamiljshuset ”Ressource­rækkerne” (Resursraderna) vars fasad är konstruerad av återanvänt tegel från gamla Carlsbergsfabriker.

”Vi måste ta konsekvenserna av den tid vi lever i och börja använda andra metaforer när vi talar om ­arkitektur”, menar grundaren Anders Lendager, som istället för att prata rumsliga kvaliteter brukar sälja in kontorets projekt med att visa hur arkitekturen kan minska koldioxid­utsläpp.

I Sverige står bygg- och fastighetssektorn för 18 procent av landets ­totala utsläpp av växthusgaser och dessutom bidrar sektorn till stora utsläpp utomlands genom import­varor. Mindre än 10 procent av byggmaterialet återanvänds, läser jag i ­rapporten Klimatdeklaration av byggnader som Boverket skrivit på uppdrag av regeringen. Rapporten har varit ute på remiss och en blivande proposition bereds nu för att så ­småningom presenteras för omröstning i riksdagen. Om propositionen röstas igenom kan klimatdeklara­tioner för byggnader införas tidigast år 2021.

Än så länge har Danmark kommit mycket längre än Sverige på den snåriga vägen mot ett cirkulärt byggande. Men klimatdeklarationer av bygg­nader skulle onekligen vara ett steg i rätt riktning.

Skrivet av Annica Kvint

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Fänkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gurka: Vegetales Biomar Organics, El Ejido, Spanien.

Ingefära: Hamilton Farm , Pichanaki, Peru.

Kvisttomater: Wayen BV, Houten, Holland.

Majrova: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Majs: Gunnar Jonsson, Kristehamn.

Mangold: Marcello’s farm, Kristianstad

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Palmkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Persilja, slät: Solmarka gård, Vassmolösa.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödlök: Biolorca, Lorca, Spanien.

Sallat: ”Roman”, Marcello’s farm, Kristianstad.

Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Gröna druvor: ”Victoria”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Gula plommon: ”Sungold”, Haciendas Bio, Mérida, Spanien.

Päron: ”Guyot”, Earl Mas de Florent, Graveson, Frankrike.

Äpplen: ”Sissired”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.