Meny

Det goda hantverket

Det färdiga resultatet i all ära. Också arbetet bakom det som pro­duceras har en mening. Ann-Helen Meyer von Bremen berättar.

”Behovet av att byta ut saker är ett resultat av sakernas kvalitet, men det är också en orsak till sakernas kvalitet.”

Citatet är hämtat ur En snickares dag­bok av Ole Thorstensen. Till det yttre handlar boken om en renovering av en vindsvåning i Oslo. Arbetet be­­skrivs detaljerat och trots att jag inte är särskilt intresserad av byggande blir jag uppslukad av boken och fylls faktiskt av vördnad. För det som växer fram är insikten om den stora kunskap och det oerhörda arbete som döljs bakom hantverket, och samtidigt en sorg över att vi inte tycks sätta värde på det längre. En förlust som inte bara är materiell utan kanske ännu mer mental och själslig. Boken är en hyllning till hantverket, eller kanske snarare till det arbete som förenar kropp och tanke, det som ett gott hantverk väl handlar om? Den handlar visserligen om snickrande, men resonemangen gäller för alla sorters hantverk, däribland brukandet av jorden och lagandet av mat. Det är också en bok som är kritisk till vår livsstil. Den pekar på ironin i att vi trots vår stora upptagenhet av det materiella, inte är beredda att lägga pengar på gediget hantverk. Det är kvantitet och inte kvalitet som gäller.

“Alla hantverk inbegriper arbetsmoment som kan vara tunga, skitiga, bullriga och rent av farliga. Moment som utgör grunden för de senare leden i arbetet, de som uppfattas som finare och mer konstnärliga.”

Det inledande citatet handlar om Ikea, vars hela affärsidé bygger på att vi snart ändå kommer att ha tröttnat på deras möbler och att de därför ska vara billiga och inte hålla så länge.

”Det likgiltiga och det kortvariga är det mest problematiska med det här sättet att förhålla sig till saker och ting”, skriver Ole Thorstensen.

Och samma resonemang kan givetvis föras om maten. Det finns gott om mat som är billig, snabb och funktionell, men där varken råvaror eller hantverk bemöts med någon större respekt.

Alla hantverk inbegriper arbets­moment som kan vara tunga, skitiga, bullriga och rent av farliga. Moment som utgör grunden för de senare leden i arbetet, de som uppfattas som finare och mer konstnärliga, menar Ole Thorstensen. Han ser hur samhället försöker göra sig av med den typen av arbete, det som gör oss smutsiga och trötta i kroppen.

”Den produktion som flyttas bort, till Kina till exempel, ligger utom ­synhåll och därmed utanför vårt med­vetande. Det betyder inte att den är kliniskt ren som på bilderna i broschy­rerna, den är bara så långt bort att vi inte ser den.”

Återigen påminns jag om hur vi förhåller oss till maten. Vi låter människor från andra länder, i eller utanför Sverige, skörda bönorna till vårt kaffe, druvorna till vårt vin och våra frukter och grönsaker. Någon annan får göra det tunga jobbet medan drömmen om att producera mat i kliniskt rena laboratorier – långt från svett, smuts och muskelvärk – bara växer.

Vi gör vårt yttersta för att rationalisera bort kroppsarbetet, men tycks ändå inte uppskatta hantverket. Kanske är det just för att vi inte ­begriper oss på den möda och kunskap som ligger bakom en odlad morot eller en slöjdad stol, en möda som även inbegriper kroppsarbete.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Ledare

Av John Gerhard

Denna vecka innehåller flera av våra lådor mango från Dominikanska Republiken. Det känns särskilt roligt för oss då den kommer från gården Finca Girasol i närheten av staden Azua de Compostela i landets sydvästra del. För det var från Finca Girasol som de allra första ekologiska bananerna importerades till Europa i slutet av 1980-talet. Jag var med redan då, som råd­givare till projektet. Och Bio­dyna­miska Produkter, som står bakom Ekolådan, var bland de allra första importörerna av dessa bananer.

Idag, 30 år, senare händer det mycket på gården. Där odlas fortfarande biodynamiska bananer för såväl den lokala marknaden som för export. Horizontes Organicos som exporterar bananer från Girasol och från många lokala småbönder har sina lokaler här. Mitt på gården finns en skola för barnen i området. Och en besättning mjölkkor ger mjölk till skolan och till familjerna i området – och korna, de älskar gröna bananer.

På många håll, särskilt längs väg­kanterna, växer även mango. Man ser det över hela landet. Mango­trädet är vackert och när det får växa vilt kan det bli mycket stort och ståtligt, lite som eken i det svenska landskapet. Men när det gäller produktion hålls träden lägre. För den mango som ska gå på export har man valt sorter som kan transporteras med båt och vid ankomsten till Europa sedan mognas fram.

På Girasol odlas lokala mango­sorter för inhemskt bruk, medan de som ska gå på export är av sorten Keith. Och det är just dessa som kommer att ligga i våra lådor och finnas i vårt Tilläggs­sortiment ett par månader framöver nu. Så passa på att njuta av dessa härliga frukter från ”vår egen gård” i Dominikanska Republiken

 


Våra odlare denna vecka:

Blekselleri: Camposeven, San Pedro del Pinatar, Spanien.
Fänkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Gurka: Organic Brothers, Sijansland, Holland.
Kastanjechampinjoner: Bio Europé B.V, Liessel, Holland.
Kronärtskockor: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Rödbetor: Tångagård, Falkenberg.
Rödlök: Nivex, Kairo, Egypten.
Sallat: ”Batavia”, ”Ekblad”, Bijonderland, Nijeveen, Holland.
Tomater: Marzullo Rocco Carmelo Az.Agr, Scordia, Italien.
Vitkål: Källsprångs Gård, Åsbro.
Vitlök: Compania Norteafricana de Comercio S.L., Montalban, Spanien.
Zucchini: Rosa Angelo & Denaro Vincenzo S.R.L., Ispica, Italien.
Apelsiner: ”Lanelate”, Exalco Bio S.L., Malaga, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Mango: ”Keith”, Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Päron: ”Anjou”, Hugo och Nocolas Sanchez, Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Royal Gala”, Bostock Organics, Hastings, Nya Zeeland.

Med reservation för ändringar.