
Ekolådan, så funkar det. Del 1.
Vilka är de som arbetar på Ekolådan i Järna? Hur ser deras arbetsdagar ut? Först ut att berätta för Anette Dieng är inköpsansvarig Cas Snijder.
Det är tidig måndag morgon när Cas Snijder parkerar sin cykel utanför byggnaden i Järna där Ekolådan har sin bas. Cas är först på plats. Som inköpsansvarig för frukt och grönt vill han försäkra sig om att alla varor har anlänt och håller utlovad kvalitet. I de flesta fall går allt enligt plan och pallarna står på lastkajen precis som de ska. Men helt säker kan Cas aldrig vara. En del av produkterna har färdats långt och mycket kan ha hänt längs vägen.
”Det kan ha varit problem med färjan, med storm, snö eller is som hindrat lastbilen att komma fram i tid. Jag kan ha fått någon annans pallar och pallar kan ha vält. Det har även hänt att en hel pall varit frusen när den anlänt, och tvärtom, att grönsaker mitt i lasten har kokat vilket kan ske om de inte har kylts ordentligt innan de packas.”
När sådant händer gäller det för Cas att handla snabbt. Att få fatt i nya färskvaror är en utmaning.
”Vi är väldigt utsatta här i Mellansverige eftersom avståndet till många producenter är stort. Men upptäcker jag problemet tidigt på måndag kan jag med en gnutta tur få nya grönsaker och frukter till onsdag morgon. För säkerhets skull ser jag alltid till att ha några tåliga produkter som äpplen och morötter i lager att ersätta det som gått förlorat med. Men ambitionen är såklart att kunderna ska få det vi sagt från början.”
När packningen av veckans Ekolådor startat sätter Cas igång med att samla information om vilka frukter och grönsaker som finns att tillgå till kommande vecka. De svenska odlarna har han alltid direktkontakt med. De är cirka 15 till antalet och finns från Kristianstad i söder till Dala-Floda i norr. Relationen till odlarna är en av de saker som gör Ekolådan speciell menar Cas.
”Vi har ett långsiktigt samarbete och är dem trogna i vått och torrt. De vet att de kan lita på oss vilket är en väldig trygghet för dem. Vi kan till exempel göra upp priser och i vissa fall även betala redan innan säsongen dragit igång. Några av oss som jobbar här har själva varit odlare och vet vilka utmaningar man kan ställas inför.”
När det gäller importerade frukter och grönsaker har Cas direktkontakt med odlare som levererat länge till Ekolådan. I övrigt samarbetar han med en handfull personer som han litar på och har byggt upp en relation till under de snart 20 år han jobbat med detta.
”De skickar bilder på råvarorna och har koll på hållbarhet och smak åt mig.”
Varje tisdag fastställer Cas lådinnehållet för kommande vecka tillsammans med en representant från kundtjänst. Det är ett pyssel med många parametrar att ta hänsyn till.
”Varje lådtyp har ett fast värde som vi fyller upp på kronan. Ambitionen är att innehållet ska vara varierande och att det ska fylla upp lådorna ordentligt, både i vikt och volym. Utmaningen är störst på våren och försommaren när säsongen i södra Europa tagit paus, de svenska lagren är tömda och innan allt har kommit igång här hemma. I augusti, september är det istället fullt av svenska råvaror. Då får man knappt in dem i lådan. Men lådornas värde är detsamma året runt. Det tummar vi aldrig på.”
Anette Dieng
Anette Dieng var med och startade Ekolådan 2003. Hon har en stark vilja att förmedla kunskap om hur mat och råvaror kan produceras på ett för alla hållbart sätt. Något hon bland annat också gjort som redaktör på tidningen Äkta mat. Idag är hon frilansskribent.
Våra odlare denna vecka:
Kvisttomater: Campobello SRL, Licata, Italien.
Tomater: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Bataviasallat: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Romansallat: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Gul lök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rödlök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Spetskål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Savojkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gulbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Arenosa B.V., Lelystad, Holland.
Rotselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Röd paprika: ”Ramiro”, Spanien.
Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Röd chili: Holland.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Dominikanska republiken.
Klementiner: ”Nadorcott”, Kirkwood, Sydafrika.
Päron: ”Conference”, Stoker, Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: ”Katja”, Stora Juleboda.
Kiwi: ”Hayward”, Argentina.
Äpplen: ”Aroma”, Stora Juleboda.
Med reservation för ändringar.