Meny
tomatoes-3544442_1920

Ett liv fyllt av grönsaker

Anette Dieng har träffat Sven Andersson, en av Biodynamiska Produkters och Ekolådans allra trognaste odlare.

Det är tidig måndag morgon och Sven Andersson har just lastat av sina grönsaker på Stiftelsen Biodynamiska Produkters lager i Järna. Lådor fulla med nyskördade tomater, potatis, knippad vitlök, zucchini, mangold och chili står staplade på en lastpall innanför den stora porten. Det är långt ifrån Svens första leverans till den här adressen. Under de senaste 30 åren har han kört den 1,5 timme långa bilturen från odlingarna i Veckholm utanför En­­köp­ing otaliga gånger.

”Jag hör nog till inventarierna här”, säger han med ett pillemariskt leende. ”Grönsaker har jag odlat på heltid sedan 1995 och innan dess körde min pappa hit sin biodynamiskt odlade potatis under flera år.”

Sven växte upp på en gård inte alls långt från huset han bor i idag. När pappan blev till åren tog Sven över potatisodlandet, något som inte alltid varit enkelt.

”Jag kan inte minnas att potatis var en så känslig gröda när pappa höll på. Kanske har det med de nya sorterna att göra? Kanske växer de för fort? Jag prov­äter dem alltid och låter smaken avgöra vilken sort jag ska odla vidare. Just nu är Magda favoriten, men jag har även andra sorter som Timo, Montreal, Ditta, Carolus och Amandine i jorden.”

Förutom Svens potatis är hans toma­ter något alldeles extra. Och själv­klart är det inte bara en sort i växthusen.

”Jag odlar runt tio olika sorters stora tomater och sju, åtta små. Det är en sådan jäkla skillnad på tomater. Vissa smakar bara surt vatten medan andra har den där riktiga tomatsmaken. Och det ska lukta tomat i hela köket när man skär i dem – hur många tomater gör det idag?”

En del av tomaterna behåller Sven själv. Några av dem mixar han med skal och allt och lägger i frysen och andra kokar han först ihop med exempelvis zucchini, morot, palsternacka, rotselleri och vitlök till olika soppor som lätt kan tas fram när tiden är knapp.

På tal om tid så fyller Sven 65 år i höst, men någon pension är det inte tal om. Däremot lockas han av tanken på att sluta odla grönsaker och potatis ute på det 2 hektar stora frilandet och istället bara ägna sig åt sina växthus. På så vis skulle han slippa en massa oro för både vädrets ytterligheter och hungriga vild­svin, rådjur, hjortar och annat vilt som titt som tätt ställer till det för honom. Kanske skulle han till och med kunna ta lite semester. Men helt utan odlandet skulle han definitivt inte vilja vara.

”Eftersom jag rör mig så mycket håller jag mig i form, och jag får mycket energi av samspelet med växterna. Att så ett frö och se hur det utvecklar sig, det ger mig något. Många människor har kommit ifrån den verkligheten och vet inte vad den innebär. Det är kanske därför de äter en massa konstgjord mat. Nej, folk skulle nog må mycket bättre om de kom ut och satte igång att odla. Om inte annat skulle de kanske lugna ner sig lite”, konstaterar Sven innan han startar motorn och rullar hemåt igen.

Den här veckan ligger Sven Anders­sons tomater i bl a Svenska lådan.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gul lök: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gul paprika: Frank de Konig, Tinte, Holland.

Gurka: Biocaña, Castell de Ferro, Spanien.

Knippad salladslök: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Kvisttomater: Ron van Dijk, Schalkwijk,  Holland.

Kålrabbi: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Mangold: Marcello’s farm, Kristianstad.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Persilja: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sallat: ”Isberg och Batavia”, Marcello’s farm, Kristianstad.

Savojkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Spetskål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Tomater: Sven Anderssonm Enköping.

Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Apelsiner: ”Navel”, Blue Crane, Kirkwood, Sydafrika.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blå druvor: “Black Magic”, Bio Orto, Apricena, Italien.

Minivattenmelon: Biotec Family S.C.A., Campohermoso, och Degusta Nature, Camposeven, Spanien

Päron: ”Guyot”, Charles Vigne, Montfrin Frankrike.

Äpplen: ”Red Jonaprince”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.