Meny
matt-howard-eAKDzK4lo4o-unsplash

Europas kornbod brinner

Kriget drabbar i första hand förstås ukrainarna själva, men att Ukraina är en stor exportör av djurfoder, Ryssland av konstgödsel och de båda av spannmål, gör att det berör långt fler. Gunnar Rundgren förklarar.

År 2007 cyklade jag genom Ukraina, från den polska gränsen till Krim. Det var ett bra sätt att rent fysiskt uppleva hur stort landet är. Större delen av ytan upptas av åker – drygt 40 miljoner hektar, det mesta bördig svart jord – ungefär lika mycket som hela den svenska landytan. Nu pågår ett krig som givetvis i första hand är en tragedi för dem som direkt drabbas. Det är deras hem som förstörs och deras välbefinnande och liv som hotas. Här tänkte jag dock skriva något om hur kriget kan påverka livsmedelsförsörjningen i världen och Sverige.   

Både Ryssland och Ukraina är mycket stora jordbruksproducenter och de är ännu mycket viktigare som exportörer där de två länderna står för ungefär en tiondedel var av världs­handeln med spannmål. Ryssland är den tredje största producenten av vete och den största exportören. Ukraina är nummer sju i världen för vete och strider om tredjeplatsen i exportligan med Kanada och Australien (USA är nummer två). Tillsammans står Ryss­land och Ukraina för ungefär en tredje­del av all vetehandel i världen. Ukraina är också en storexportör av majs och andra djurfoder. Båda länderna är också stora exportörer av solrosfrö, raps och vegetabilisk olja.

EU är en nettoexportör av vete, detta gäller också Sverige. Men all Ukrainas och det allra mesta av Rysslands export av spannmål går via hamnar i Svarta havet och dessa transportvägar är nu blockerade, vilket leder till en global brist. Detta påverkar priserna också i Sverige och EU. Vetepriserna stiger brant och är nu 40 procent högre än för en månad sedan. Om kriget drar ut på tiden kan det också påverka kommande års skörd i Ukraina och leda till akut global brist. För vissa länder som Egypten, Libanon och Turkiet är import av vete från Ukraina eller Ryssland helt livsavgörande och brist eller fördubblade vetepriser skulle mycket väl kunna leda till ekonomisk och politisk kris i dessa redan instabila länder.

Ryssland är den fjärde största ­producenten av konstgödselkväve i ­världen, och står ensamt för ungefär en sjunde­del av världshandeln, och ännu högre andel av kalium och fosfor­gödsel. Ryssland är den i särklass största leverantören av konstgödsel till EU-länderna. Redan innan kriget i Ukraina var konstgödselpriset rekordhögt och ännu högre priser är att vänta, vilket kommer att slå igenom i form av minskad livsmedels­produktion och högre matpriser. Det kommer att påverka hela livsmedelsmarknaden. Skall man se det positiva kommer det att göra de ekologiska produkterna mer konkurrenskraftiga på marknaden.

Både Ryssland och Ukraina har en blandning av extremt stora gårdar och mängder av små gårdar. Husbehovs­odlingar har en lång och stark tradition i båda länderna vilket gjort att befolkningen klarat livhanken även i svåra tider. Och är det något man har i Ukraina, så är det erfarenhet av att klara sig i svåra tider.

Skrivet av Gunnar Rundgren

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Plommontomater: ”Chocolate”, Jose Aldolfo Nieto, Campohermosa, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Purjolök: Jacques Féron, Valcanville, Frankrike.
Blomkål: Earl de Treboden & Gaec Edern & Ramone, Saint-Pol-de-Léon, Frankrike.
Spenat: Jerome Ayme, Graveson, Frankrike.
Grönkål: Jerome Ayme, Graveson, Frankrike.
Morötter: Marcello´s Farm, Kristianstad & Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Mangold: ”Mix”, O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Röd paprika: Quavi Abdera, El Ejido, Spanien.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Rotpersilja: Tångagård, Falkenberg.
Röd chili: Ivan Danchez Carmora, San Isidro de Níjar, Spanien.
Gurka: Inmaculada Torres, El Ejido, Spanien.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Kålrot: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Twister”, Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Gul steklök: Widegrens gård, Roma.
Vitkål: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Appbosa, Saman, Peru.
Apelsiner: ”Washington Navel”, Ecofruit S.R.L., Bagheria, Italien.
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Äpplen: ”Jonagored” & ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Kiwi: ”Hayward”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Mandariner: Ecofruit S.R.L., Bagheria, Italien.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.