Meny
2511_Detroit

Förnyade drivkrafter

I spåren efter nedlagda bilfabriker och utflyttning spirar nu grödor och nytt hopp på ödetomterna i Detroit. Mattias Lund­­blad berättar.

Detroits historia som en världsberömd och stolt industristad där USA:s stora biltillverkare hade sina fabriker har bleknat. Biltillverkarna finns kvar, men storhetstiden är förbi, och av många fabriker återstår idag bara ­ruiner. För tolv år sedan gick staden i konkurs och en stor del av befolkningen flyttade därifrån. Idag mår Detroit bättre, och runtom i staden ser man nya satsningar.

Mindre känd är Detroits gröna profil. Inom stadens gränser finns runt 2 200 odlingslotter. Sedan 2010 har 1 500 av Detroits övergivna tomter ställts om till odling.

År 2023 inrättades en särskild av­­delning för stadsodling inom stadens hållbarhetskontor. Syftet är att hjälpa stadsodlare med resurser och tillgång till mark, samt att utforma regelverket för markanvändning. Förra året ­inledde staden också en satsning på biodling, ledd av organisationen Detroit Hives.

Det finns flera organisationer för stadsodling i Detroit. Black Farmer Land Fund är en sammanslutning av tre organisationer som arbetar för långsiktigt markägande över gene­rationer av svarta odlare i staden. Shakara Tyler-Saba, som var med och grundade organisationen, menar att stadsodlingens starka ställning hänger samman med Detroits historia.

”Detroit har en lång historia av mot­stånd mot de maktstrukturer som exploaterar fattiga och icke-vita ­grupper i samhället”, säger hon, och kopplar det till de möjligheter som uppstod i kölvattnet av bilindustrins kollaps och den utflyttning som följde.

”Nu har vi mängder av tillgänglig mark runtom i staden. Ödetomter kan bli gemensamma odlingar för ett kvarter. Detroit är också en stad med många öppna ytor, vilket lämpar sig väl för stadsodling”, säger Shakara.

Hon ser också en dystrare förklaring:

”Detroit är en av de städer i USA med störst andel svart befolkning, och det är ingen överraskning att delstaten och den federala regeringen har försummat oss. Det har inneburit en ­privatisering av offentliga resurser – och så var det redan innan bilindustrins kollaps. Matvarukedjor har inte ansett det lönsamt att etablera sig här, och redan i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet försvann de stora matbutikerna.”

Stadsodling som svar på samhällets svårigheter har en lång historia i Detroit. På 1840-talet infördes potatis­odlingar för att klara svåra tider. Under de båda världskrigen anlades ”Victory gardens” för att bidra till matförsörjningen. På 1970-talet såddes fröet till hur det ser ut idag. Farm-A-Lot var ett pilotprojekt från Detroits stads­ledning, som genom odling på övergivna tomter syftade till att ge resurser till stadens invånare.

För framtiden hoppas Shakara Tyler-Saba på ett ökat stöd för stadens odlare så att de kan föra ut sina produkter på marknaden och få skäligt betalt för vad de odlar.

”Det är en enorm möjlighet att stödja livsmedelssäkerhet och rättvisa i våra samhällen, men odlarna be­­höver det ekonomiska incitamentet.”

Mattias Lundblad
Mattias Lundblad är frilansskribent och -fotograf med Connecticut, USA som bas. Han arbetar med ämnen som miljö, samhällsrörelser och kultur.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Körsbärstomater på kvist: Alba Bio, Marina di. Ragusa, Italien.
Bataviasallat: Hugo Malerte, Frankrike.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Rödkål: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Broccoli: Jessyflor S.R.L. Stornara, Italien
Krasse: Cresco B.V., Honselersdijk, Holland.
Sötpotatis: Susana Paula Rodrigues Ferreira Policarpo, Boavista, Portugal.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Rosa Angelo & Denaro Vincenzo S.R.L., Ispica, Italien.
Rödbetor: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Basilika i kruka: Orto Novo, Ekerö.
Ingefära: Agro Manfer S.A.C., Satipo, Peru.
Potatis: ”Princess”, Solmarka Gård, Vassmolösa.
Hokkaidopumpa: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Kålrot: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Bananer: Permare Organics, Ecuador.
Kaki: Biobren S.L., Sevilla, Spanien.
Apelsiner: ”Navel”, Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Äpplen: ”Santana”, Stora Juleboda Gård, Degeberga.
Klementiner: ”Apirene”, Mediterranea Organic, Chiobbica, Italien.
Grapefrukt: ”Ruby Star”, Campobello, Campobello di Licata, Italien

Med reservation för ändringar.