Meny

Friskare vindar i Indien

Indiens befolkning växer och med den miljöproblemen. Men den indiska entreprenörsandan är stark vad gäller ny teknik och förnyelsebara ­energikällor. Och den indiska regeringen satsar på utbildning, i synnerhet av kvinnor. Johan Augustin berättar.

Inom kort kommer Indiens befolkning att passera Kinas, för att inom några årtionden nå upp till 1,7 miljarder. Detta sätter givetvis stor press på naturtillgångarna som redan är ansträngda. Ett exempel är grund­vattnet som på många håll sinat på grund av överanvändning. Ett annat är föroreningarna. Indien toppar ­listan, med 13 av världens 20 mest förorenade städer.

Att utbilda befolkningen är en av regeringens huvudprioriteringar. Utbildning stärker kvinnors rättig­heter i det patriarkala Indien och är också det mest effektiva familje­planeringsverktyget. Unga kvinnor som satsar på utbildning och arbete föder nämligen färre barn.

Hundratals miljoner indier saknar också fortfarande tillgång till el, och billigt kol är landets största energi­källa. Men det håller på att förändras. Planerna på att bygga nya indiska ­kolkraftverk har skrotats, samtidigt som priset på solkraftgenererad el snabbt sjunker och nu närmar sig ­priset på den smutsiga kolproducerade elen.

”Utbildning stärker kvinnors rättigheter i det patriarkala Indien och är också det mest effektiva familjeplaneringsverktyget. Unga kvinnor som satsar på utbildning och arbete föder nämligen färre barn.”

Indien är, efter Kina och USA, det tredje största landet i världen när det kommer till växthusgasutsläpp. Men till skillnad från USA där utsläppen minskar och Kina där de planat ut, ökar Indiens utsläpp fortfarande kraftigt. Vid klimatmötet i Paris 2015 sa premiärminister Modi att 40 procent av landets elproduktion år 2030 ska komma från förnybara källor, en ökning med 10 procent jämfört med idag. Många företag blickar mot solen för lösningen.

Greenko är Indiens största företag inom förnybar energi. Ett av deras solpanelsprojekt är också världens största, och genererar el till 600 000 hushåll i delstaten Andhra Pradesh.

I det energihungriga Indien drar många fattiga människor egna ledningar från de statliga elnäten, och elbolagen har ingen möjlighet att identifiera användarna. Ett av de mest lyckade indiska initiativen har varit Modi-regeringens Aadhaarprojekt som hjälpt majoriteten av indier att öppna egna bankkonton, i ett land där många fattiga saknar id-handlingar. Genom en biometrisk databas har användarna kopplats samman med bankkonton som de sedan styr via sina mobiler. Även Greenko drar nytta av projektet, eftersom elräkningar kan kopplas till kontona. I de fall människor inte kan betala, ­kopplas statliga bidrag direkt till de personliga kontona istället.

Stiftelsen EkStep står bakom ett annat ambitiöst projekt. En mobilapp som ska nå ut med utbildningsverktyg till 200 miljoner indiska barn mellan fem och tio år. Genom sina mobiler kan barn, föräldrar och lärare dra nytta av EkSteps digitala verktyg.

Världens största demokrati är ökänt för att ha långsamma byrå­kratiska regelverk. Nu bereder dock friska entreprenörsvindar vägen för ett renare och klokare Indien.

Skrivet av Johan Augustin

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Babyspenat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gurka: Sergio Lopez, La Mamola, Spanien.
Kinakål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Kålrot: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Pak choy: Mts. M.J.M. Hopmans, Bergen op Zoom, Holland.
Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Polkabetor: Solmarka gård, Vassmolösa.
Potatis: ”Maestro”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sallat: ”Batavia” Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Savojkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Timjan: Laurence Gutierrez, Laroque des Alberes, Frankrike.
Tomater: Vegetales Biomar, El Ejido & Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Vitkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Blodapelsiner: ”Moro”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Agro Tareks Organic Farm Products, Adana, Turkiet.
Mandariner: Marzullo Rocco Carmelo Az. Agr., Vittoria, Italien.
Äpplen: ”Golden Delicious”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.

Med reservation för ändringar.