Meny
ekoladan-liggande-bild-10085

Gammal är äldst

Den 9 oktober fyller Ekolådan år. John Gerhard blickar tillbaka – och konstaterar att läget förändrats sedan hösten då allt började. 

Hösten känns alltid speciell för oss på Ekolådan, för det var en höst som allting började. Den 9 oktober 2003 kördes de allra första Ekolådorna ut – till 13 hushåll på Södermalm i Stock­holm. Redan då fanns nyhetsbrevet med, med artiklar, upplysande information, recept och namn på de odlare som bidragit till innehållet i lådorna. 2003 var Ekolådan och den tjänst vi skapat något alldeles unikt. Vi var Sveriges allra första internetbaserade handel med ekologiska livsmedel. 

Det var grossisten Stiftelsen Bio­­dy­namiska Produkter som tog initiativet – i första hand för att fler små och  mellanstora ekologiska odlare just då höll på att lägga ner sina verksamheter. Det hade helt enkelt blivit för svårt  för mindre lokala och regionala grönsaksodlare att klara sig ekonomiskt.  Ett faktum som kändes lite märkligt eftersom de ekologiska varorna just då gjort sitt intåg på riktigt i dagligvaruhandeln och volymerna började växa ordentligt. 

Men dagligvaruhandelns centraliserade inköpsprocesser, behov av volym, standardiserade produkter, förpackningspolicies, effektiva logistik och ”konkurrenskraftiga” priser var inget för de flesta mindre odlare. Ekolådan, Bondens Marknad och Bondens Egen Butik hörde till de initiativ som togs för att ge småodlarna en möjlighet att möta kunderna genom lokala för­säljningskanaler utanför dagligvaru­handeln. Med målet att bygga relationer mellan odlare och konsumenter. 

Ekolådans koncept byggde på att innehållet i lådorna bestämdes utifrån säsong och odlarnas förutsättningar. Det möjliggjorde god planering och att tidiga avtal kunde slutas, vilket gav odlarna en trygghet. De visste att de skulle få sina råvaror sålda och till ­vilket pris. I den andra änden fick många prenumeranter möjlighet att bekanta sig med en massa härliga grönsaker och frukter de knappt visste fanns. 

För att minska antalet kilometer samlade vi ihop leveranserna och koncentrerade dem till områden och veckodagar. Och inte nog med att lådorna kördes ända hem till dörren, för att ytterligare underlätta för prenumeranterna bad vi ett gäng kockar skriva recept som matchade varje veckas specifika lådinnehåll. Efter­hand lades de upp i receptbanken på hem­sidan och där hittar du dem än idag. 

Ekolådan blev en hit! Idén togs vidare av många, en del storskaliga aktörer, en del i mindre och lokala system. Det är vi stolta över. Men det svenska grönsaksodlandets radikala omstrukturering har skridit vidare. Färre och mycket större företag står idag bakom odlingarna. Numera ­ligger också hela 70 procent av fri­lands­­odlingarna i Skåne och därmed väldigt långt från stora delar av Sveriges befolkning. 

Idag är livsmedel ett hett tema. Priserna har höjts och det är oklart hur säker livsmedelstillgången egent­ligen är i kristid. Ekolådan som denna vecka alltså fyller 19 år kommer hur som helst även fortsättningsvis kämpa för att minska det geografiska och mentala avståndet mellan de som odlar och de som handlar vår mat. 

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Gulbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Avokado: “Hass”, Mexiko.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gurka: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Gurkmeja: Peru.
Kinakål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Körsbärstomater: Biosol Portocarero, Níjar, Spanien.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palmkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Röd paprika: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Sallat: ”Roman”, Marcello’s Farm, Kristianstad.
Sötpotatis: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Mango: ”Osteen”, Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Röda druvor: O. P. Ortofrutticoli Jonica, Ginosa, Italien.
Plommon: O. P. Ortofrutticoli Jonica, Ginosa, Italien.
Päron: “Conference”, Mulders Bio Fruit,B. V., Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: ”Aroma”, Stora Juleboda gård, Degeberga.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.