Meny
0923_nypon

Glöm ej bort det finns nypon

Nu skördas det för fullt i täppor och på fält. Den som har tid över kan som Jens Linder dessutom ge sig ut och plocka nypon.

Rosor i all ära, jag föredrar det mer oansenliga nyponet – från samma buske. Dess diskreta arom är lite knuten, men ljuvlig ändå, och påminner om äppelkart, vildapel och kvitten.

Här i landet avnjuts ju nyponet nästan uteslutande som soppa med mandelbiskvier. Det är ett fantastiskt smakpar. Men nyponet kan användas till så mycket mer.  Det är lite märkligt att denna rosenbuskens skenfrukt är så underutnyttjad. Kanske beror det på att dess frökapslar – som växer fram när rosenbusken blommat klart – är lite krångliga att förädla. De ska plockas, rensas från fnas, halveras och befrias från små frön. De kan visser­ligen också torkas, kokas ur och pas­seras, men vilken metod man än väljer är det hela lite omständligt. Den som vill ta en genväg kan inhandla nypon­mjöl eller nyponskal.

Mest smakar de små läckerheterna när de är intensiva i färgen. Vissa recept förordar frostbitna exemplar och man kan faktiskt skörda nypon så länge de sitter på nyponbuskarna, till och med på vintern. Vildrosor ger som regel mest avkastning, medan det finns förädlade rosensorter som inte ger några nypon alls.

Den klassiska nyponsoppan kan smaksättas med ingefära, kanel, krydd­nejlika, lime och citron. Nyponet kan även förvandlas till kräm, sorbet, glass och sås. Jag har ett flertal gånger ­ser­­­- verat profiteroler med glass och nypon­sås. Den brittiska desserten trifle har jag lagat med varv av glass och maränger och nyponsås.

Nypondricka kan brukas för att berika fylligheten i olika desserter – ett slags efterrätternas buljonger tänker jag. Bland annat kan man pytsa i lite nypondricka i fruktsoppa, bärkräm och smoothie. Men inte för mycket. Aromerna ska arbeta diskret i bakgrunden. Att smaksätta brännvin med nypon ger en rund och fin dryck. En annan god nubbe baseras på nypon, björnbär och slånbär – en härlig höstsnaps.

Det finns även en fin nypon­tradition i Öst- och Centraleuropa där nyponsylt är den stora varan, och den säljs här och var även i Sverige. En riktig höjdare till ostbrickan.

I Norden och särskilt i Sverige finns en unik tradition. I det svenska bondesamhället gick man samman för att plocka och rensa. Och när knoget var utfört bjöds på kalas.

Nyponmos serverades till jul, men också efter bröllop och begravningar. Soppa var också vanligt – långt innan livsmedelsindustrin gjorde den till en storsäljare. Ibland syltades skalen och serverades till vilt eller fläskstek.

Under andra världskriget fick nyponkonsumtionen ett all time high. Eftersom importen av livsmedel var minimal åts nyponet en masse. Och det var ingen dum idé ur närings­­syn­punkt – nypon har uppåt tjugo gånger mer C-vitamin än en apelsin och innehåller dessutom järn, A-vitamin och karoten.

Kärt barn har många namn och historiska synonymer är bland annat jupon, niuper, njupon, njupetorn, vipon, kypon, lusbär, göper och klonger.

Skrivet av Jens Linder

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Sallat: ”Isberg”, Marcello’s farm, Kristianstad.
Gul lök: Marcello’s farm, Kristianstad.
Rödkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Polkabetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gulbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Stjälkselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Avokado: ”Hass”, Agroindustria Vipaur E.I.R.L., Trujillo, Peru.
Gurka: Naturcharc, S.A.T., Campohermoso, Spanien.
Pumpa: ”Hokkaido”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Ingefära: Agricola Nuestra Tierra Selva S.A.C., Junin, Peru.
Palmkål: Marcello’s farm, Kristianstad.
Sötpotatis: Tradesana S.L., Pizarra, Spanien.
Grönkål: Marcello’s farm, Kristianstad.
Zucchini: Marcello’s farm, Kristianstad.
Potatis: ”Solist”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Päron: ”Conference”, Van Diepen BioFruit, Kraggenburg, Holland.
Nektariner: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Druvor: ”Regal”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Passionsfrukt: Ocati S.A, Chía, Colombia.
Äpplen: ”Aroma”, Store Juleboda Gård, Degeberga.

Med reservation för ändringar.