Meny
biologisk mångfald

Goda nyheter

Så många goda viljor, fina initiativ och framsteg att applådera – Susanne Helgeson gläds åt tidens goda nyheter, och viljan att sprida dem.

Kanske har du någon gång varit inne på goodnewsmagazine.se – den svenska nättidningen som sedan 2010 förmedlat idel goda nyheter under vinjetter som biologisk mångfald, klimatmål, hälsa och mänskliga rättigheter. Redaktionens devis lyder ”ett avbrott i det negativa mediabruset”, vilket jag måste erkänna känns rätt välbehövligt med en om­­värld som dagens. Att Colombia sätter stopp för barnäktenskap och kungsörnarna återvänder i Storbritannien är ju verkligen glädjande. Likaså att Sverige på endast fyra år har fått 1 000 kilometer vägkanter omvandlade till blommande ängar till glädje för bin, fjärilar och andra insekter. Detta tack vare Natur­skyddsföreningens projekt ”Världens längsta blomsteräng”, som fått kommuner att tävla om vem som kan skapa den längsta, blommande sträckan. Ljung­by vann. Utöver att förmedla goda nyheter vill redaktionen sprida hopp och framtidstro för att ”stärka tilliten i samhället och minska rädslan och hatet”. En extra bonus alltså.

För nyhetskonsumenten som vill gå steget längre och bara läsa om hållbara initiativ som kan rädda planeten finns nu Imagine 5: Stories for a greener planet. Grundarna beskriver sajten som en plattform vars berättelser ska inspirera till ett grönare liv. Grunden i de ”positiva historierna” ligger i ämnena klimat och kultur och förmedlar ofta att en hållbar livsstil inte bara är det mest ansvarsfulla alterna­tivet utan också ”det mest spännande, eftertraktade och inflytelserika valet”. Snyggt förpackat, inspirerande välskrivet och både förkovrande och kunskapsfördjupande. Det var här jag första gången hörde talas om den amerikanska zero waste-kocken Max La Manna som blivit ett slags aktivist inom hållbar mat­lagning. Hans filosofi handlar om att i enkla, prisvärda rätter med växtbaserade ingredienser göra allt för att matavfallet ska bli så minimalt som möjligt. Hans kokböcker har översatts till flera språk och den första, More Plants Less Waste fick pris som den mest hållbara. Tvål­fagre La Manna har 1,3 miljoner följare på Tiktok där hans populära filmer till­sammans fått över en miljard visningar. En av dessa handlar om att amerikanarna slänger 35 procent av allt kalkon­kött som tillagas till Thanksgiving, ett faktum som bidrar till en ”global food waste crisis” som kan motverkas genom att kunskap om detta sprids och måltidsplaneringen förbättras. För att ge kropp åt och förståelse för siffran 35 procent uppskattas antalet konsumerade kalkoner under nämnda helg till mellan 40 och 46 miljoner. Så Max La Manna som aktivist, javisst!

För att avsluta med en lika god ny­­het som fantastisk innovation måste jag också nämna det brittiska startup-företaget Notpla (kort för not plastic, inte plast). Deras affärsidé handlar om ”försvinnande förpackningar” som ät­­bara glasskedar och supertunna vattenfyllda bubblor av sjögräs som ersätter tusentals plast­flaskor under till exempel ett maraton­lopp. Materialet är kortfattat det bästa valet när det gäller engångsmaterial i matsammanhang. Leve den mänskliga uppfinningsförmågan och låt oss ­hoppas på ett brett genomslag.

Susanne Helgeson
Susanne Helgeson är idag frilansjournalist efter många år som redaktör och chefredaktör för tidningen Form. Design, arkitektur och hållbar konsumtion är hennes huvudämnen.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Körsbärstomater på kvist: Natura Iblea, Ispica, Italien.
Bataviasallat: ”Batavia”, Hugo Malerte, Frankrike
Gul lök: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Grönkål: Tångagård, Falkenberg.
Lila Sötpotatis: Aziende Majorana, Catania, Italien.
Kulpotatis: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Rosa Angelo & Denaro Vincenzo S.R.L., Ispica, Italien
Stälkselleri: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Palsternackor: Hulte eko, Hemse.
Brysselkål: Frank Bos, Dronten, Holland.
Röd chili: Marzullo Samanta, Ragusa, Italien.
Hokkaidopumpa: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Rödlök: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Gulbetor: Hulte eko, Hemse.
Kålrot: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Bananer: Permare Organics, Ecuador.
Druvor: ”Red Globe”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Gul kiwi: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Äpplen: “Santana”, Stora Juleboda Gård, Degeberga.
Päron: ”Conference”, Stoker, Biddinghuizen, Holland.
Kaki: ”Rojo Brillante” O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.

Med reservation för ändringar.