Meny

Hönor och ägg i kvadrat

Idag är en sjättedel av alla ägg som säljs i Sverige ekologiska. Vilket betyder att värp­hönsens villkor varierar. John Gerhard berättar.

Vi svenskar äter mycket ägg. Totalt cirka 14,7 kilo, eller ungefär 215 stycken per person och år. Men merparten av dem är inte så kallade skalägg utan ägg som ingår i andra livsmedelsprodukter. Och av dessa kommer cirka 88 procent från någon av de 7 miljoner värphöns som finns i Sverige idag.

Hönsen har varit med oss länge. Man har hittat fynd av domesticerade höns från 3 200 år f.Kr. Till Skandi­navien kom de under järnåldern och de fick med tiden stor betydelse för vår försörjning. Små flockar om 5–10 höns som var ute och pickade på somrarna och levde i hönshuset på vintern, blev ett viktigt inslag på svenska gårdar. Runt sekelskiftet 1900 levde 2–3 miljoner höns på det sättet.

”Burhållning, ett intensivt avelsarbete, specialiserade foderblandningar, smittskyddsarbete och vaccinationer ledde till att många fler värphöns kunde hållas i samma anläggningar.”

Men sedan började det hända saker. Befolkningen ökade i snabb takt och alltfler människor flyttade till städerna. Då ökade även trycket på hönsen (och bönderna) att producera fler ägg. 1930 fanns här 6,5 miljoner höns i 500 000 besättningar och runt 1950 var vi uppe i 10 miljoner höns.

De riktig stora förändringarna skedde under 1960-talet när burarna kom. Det var då äggproduktion blev en industri, då som man började fokusera på att maximera produktionen och minska kostnaderna per ägg. Bur­håll­ning, ett intensivt avelsarbete, specialiserade foderblandningar, smittskydds­arbete, vaccinationer och effektiviserade skötselmetoder ledde till att många fler värphöns kunde hållas i samma anlägg­ningar. 1995 hade vi 9 600 besättningar i landet med i snitt 636 hönor i varje. 2015 var de företag som producerar ägg enligt Jordbruksverket 3 000 stycken och värp­hönsen 7,6 miljoner, vilket ger ett snitt på drygt 2 500 hönor per anläggning. Men genomsnitt är genomsnitt, viktigt i sammanhanget är att det bara är knappt 400 äggföretag som håller fler än 350 värphöns – vilket med andra ord innebär att dessa 400 företag har desto fler höns vardera. Och ja, närmare hälften av dem, cirka 40 procent, håller besättningar på över 50 000 höns.

På 1980-talet uppmärksammades de svenska värphönsens eländiga förhållanden, bland annat av Astrid Lindgren. Och de gamla oinredda burarna är idag förbjudna såväl inom EU som i Sverige. Men 16 procent av Sveriges alla värphöns lever ännu i så kallade inredda burar.

Människors önskan om att hönsen ska få ett bättre liv, att de ska ges ekologiskt foder producerat utan handelsgödsel och kemikalier – i kombination med vissa rön om att ekoägg i högre utsträckning innehåller saker som är bra för oss, gör att efterfrågan växer hela tiden. Idag är 16 procent av alla ägg som säljs i Sverige ekologiska.

Så det har hänt och händer mycket positivt runt vår äggproduktion. Men det finns ännu mycket kvar att göra. Och det finns farhågor, som att im­­­porten till Europa och Sverige från länder som Indien och Ukraina ökar. Det vore extremt tråkigt om vi sam­tidigt som vi kanske stegvis får till en mer hönsvänlig äggproduktion skulle få in billiga konkurrenter från den sortens djurhållning som inte tar hänsyn till hönans behov.

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Kvisttomater, Aubergine: Ron van Dijk, Schalk­wijk, Holland.
Sallad, Salladslök, Mangold: ”Crisp”, Marcello’s Farm, Kri­stianstad.
Rödlök: Nivex, Kairo, Egypten.
Blomkål: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Morötter: Ditta Mercanti S.R.L., Ispica, Italien.
Gurka: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Röd paprika: G U Degusta Nature, Camposeven, Murcia, Spanien.
Sötpotatis: Barnes Family, Spring Hope, USA.
Majrova: Ferme Ty Coz Kerisnel, St Pol de Léon, Frankrike.
Zucchini: Premiun Organics, Barakaido, Spanien.
Ingefära: Weifang Jiahe, Anqui, Kina.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Domini­kanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Agricolli Bio S.R.L., Cisterna di Latina, Italien.
Päron: ”Anjou”, La Deliciosa, Rio Negro Valley, Argentina.
Grapefrukt: ”Ruby”, Groenheuwel, Augra­bis, Sydafrika.
Minivattenmelon: J C Cuellegan, Campohermoso, Spanien.
Apelsiner: ”Valencia late”, Premiun Organics, Barakaido, Spanien.
Äpplen: ”Evelina”, Sol Bio, Rio Negro Valley, Argentina.
Persikor: Harmonía Eco, Guareña, Spanien.

Med reservation för ändringar.