Klimatsmarta städer i Indien
Indien är idag världens tredje största utsläppsnation. Nu satsar regeringen på hållbara projekt i det nya konceptet Smart Cities och flera svenska innovationer finns bland lösningarna. Johan Augustin berättar.
Luften i New Delhi är guldisig och sotig. Full av giftiga partiklar. Enligt who har Indiens huvudstad seglat högst upp på listan över världens smutsigaste städer. Landets ekonomi tuffar fram som ett koleldat lokomotiv och är med sin BNP-ökning på drygt sju procent det land bland de stora ekonomierna som växer snabbast. Samtidigt som ekonomin eldas på av all billig kol som finns på marknaden talade premiärminister Narendra Modi inför deltagarna på klimattoppmötet i Paris i december om att kraftigt minska landets koldioxidutsläpp och satsa på grön energi. Han har en tuff utmaning framför sig; den indiska medelklassen växer och vill ha moderna bekvämligheter. Enbart i Delhi rullar nu 1 400 nya bilar ut på vägarna – varje dag. Av de 20 städer i världen som har sämst luftkvalitet ligger idag 13 stycken i Indien.
”Den indiska medelklassen växer och vill ha moderna bekvämligheter. Enbart i Delhi rullar nu 1 400 nya bilar ut på vägarna – varje dag.”
Men det finns företag som arbetar i en hållbar riktning. Ett av dem är svenska Clean Motion, baserade i Lerum. Med sin Zbee, som är den första lagliga eldrivna trehjulingen på den indiska marknaden, ska företagets grundare och vd Göran Folkesson få indier att välja det klimatsmarta transportsättet.
”Varje gång jag kommer till Delhi är luften sämre. Ibland får man hålla sig inomhus”, säger Göran Folkesson.
Han är klädd i mörk kostym och står bredvid en skinande vit Zbee. Intill ligger ett köpcenter och planen är att 25 Zbee från och med mitten av januari ska transportera passagerare den 1,75 kilometer långa sträckan från köpcentret till närmaste metrostation.
En del i Indiens klimatsatsning är så kallade Smart Cities, där Modis regering åtagit sig klimatsmarta projekt i 100 indiska städer: ”Vi är en naturlig del i Smart Cities, eftersom Clean Motion står för en konkret lösning”, förklarar Göran Folkesson.
Bangalore räknas som en av Indiens mest utvecklade städer och många stora företag ligger här, däribland svenska Scania som tillverkar bussar och lastbilar i fabriken utanför stan. Även Scania är en del av Smart Citiesprojekten eftersom fabriken under 2016 ska leverera ett hundratal biogasoch bioetanolbussar till staden Nagpur. Scania samarbetar med ett annat svensk företag; Scandinavian Biogas som bygger biogasanläggningar som levererar drivmedel till bussarna.
”Det handlar ju inte bara om bussarna”, säger Anders Grundströmer, vd för Scania India när han promenerar runt bland de nyproducerade bussarna. ”Vi måste fixa hela cirkeln.”
Och Anders Grundströmer ser optimistiskt på uppgiften. Indien håller på att drunkna i sina egna sopor. Bokstavligen. Varje dag produceras det enbart i Bangalore 5 000 ton skräp, där det mesta hamnar i deponier. Biogas som är det renaste biobränslet kan utvinnas av till exempel matavfall.
”Det positiva i detta är att Indien har så stor potential – eftersom det finns så mycket avfall”, säger Anders Grundströmer.
Våra odlare denna vecka
Tomater: ”RAF”, Biotec Family, Campohermoso, Spanien.
Sallad ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Broccoli: Agricola Jessyflor S. R. L., Stornara, Italien.
Fänkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica, Ginosa, Italien.
Palsternackor: Forsbergs gris och grönt, Östhammar.
Morötter, Rödbetor: Källsprångs gård, Åsbro.
Gurka: Francisco Javier Lopez, Granada, Spanien.
Babyspenat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Citron: Exalco Bio, Málaga, Spanien.
Ingefära: Rizhao Zhengming Foods Co. Ltd, Shandong, Kina.
Röd paprika: Paco Casallo, Almería, Spanien.
Zucchini: Sebastian Martin, Algarrobo, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Mandariner: ”Tardivo”, Bio Belize Soc. Coop. Agr., Partanna, Italien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Campobello S.R.L., Campobello di Licata, Italien.
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Mango: ”Kent”, Sunshine Farms, Piura, Peru.
Med reservation för ändringar.