Meny
potatoes-1866415_1920

Lärdomar för livet

Nästan hälften av all mat som säljs i Sverige är importerad. Att det kan ställa till problem blev tydligt i våras då coronapandemin ledde till stängda gränser, logistik- och personalproblem. John Gerhard berättar.

Då vi drog igång Ekolådan 2003 var ett av skälen att vi ville stötta små och medelstora ekologiska odlare. Många av dem hade nämligen lagt ner sina odlingar. Detta som ett ­resultat av
de stora strukturförändringar som under lång tid pågått inom trädgårds­odlingsvärlden, och som i sin tur ­blivit resultatet av förändringar inom ­handels- och logistiksektorerna. Dagens svenska grönsaksodlingar är stora, specialiserade, rationella och i mångt och mycket koncentrerade till södra delen av landet.

Parallellt med den utvecklingen har vi gjort oss mer och mer beroende av livsmedel från andra länder. Idag importeras närmare hälften av all mat som säljs i Sverige. Transportvägarna är med andra ord långa, såväl utomlands ifrån som från exempelvis Skåne till Stockholm. Att vi är beroende av en väloljad logistikkedja är i och med det uppenbart.

Våren och försommaren blev i och med coronapandemin därför stundtals dramatiska. Gränser stängdes och tiotusentals lantarbetare, lastbilschaufförer och lagerarbetare kunde inte längre ta sig till jobben i Europa (och Sverige). Oron inför att det ­skulle komma att råda brist på vissa varor ledde till en del bunkring, och på sina håll tömdes hyllorna snabbare än de kunde fyllas på.

Allt fler människor har nu fått upp ögonen för att det, bland alla andra skäl, är viktigt också för vår kris­beredskap att vi har tillgång till fler odlingar i vårt närområde.

Men det är lättare sagt än gjort, i alla fall på kort sikt. Att lägga ner ett lantbruk är enkelt, att sätta igång ett väsentligt svårare. Många bitar ska vara på plats: tillgång till mark, ­vatten, redskap och maskiner, utsäde och lager. Och inte minst viktigt, människor. Människor med praktisk kunskap och erfarenhet av lantbruksarbete. I dagens urbaniserade sam­hälle är bristen på just den typen av människor akut.

År 1999 bildades Järna Natur­bruksgymnasium på Nibble Gård. Där får ungdomar vid sidan av sin gymnasieexamen också lära sig om, och erfarenhet av, ekologisk växt­odling, djurhållning, fordons- och redskapsteknik, skogsskötsel och mycket mera. Helt enkelt sådant man behöver kunna och veta för att driva en ekologisk kretsloppsodling.

Det kommer att behövas många människor med sådan kompetens framöver.

Det är inte så vanligt att vi lägger potatis i våra Ekolådor, men den här veckan kommer du som har Svenska lådan, Baslådan eller Stora grönsaks­lådan att få det. Sorten heter Maestro, är en aning mjölig men passar såväl att koka som att ugnsbaka. Och den har odlats på Järna Natur­bruks­gymnasium och skördats av eleverna där.

Jag hoppas att många av dessa ­elever kommer att fortsätta att odla och förse människor på flera håll i landet med ekologiska grödor också i framtiden.

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Blomkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Bryt/vaxbönor: Björnens Ekogrönsaker Dala-Husby och Marcello’s Farm, Kristianstad.

Fänkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Gul lök: BioStee, Zuid-Beijerland, Holland.

Lime: Faiza es Soudi el Korachi, Sidi Kacem, Marocko.

Mangold: Björnens Ekogrönsaker, Dala-Husby och Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Potatis:”Maestro”, Nibble gård, Järna.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sallat: ”Batavia och Roman”, Marcello’s Farm, Kristianstad.

Stjälkselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Tomater: Ånstänga Lantbruk – och handelsträdgård, Linköping.

Västeråsgurka: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Zucchini: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Grapefrukt: ”Ruby”, Groenheuwel, Augrabies, Sydafrika

Gröna druvor: ”Italia ”, Bio Orto Soc. Coop. Agr, Apricena, Italien.

Klementiner: Nadorcott, Groenheuwel, Northern Cape, Sydafrika.

Päron: “Carmen”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.

Äpplen: ”Gala”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.