
Liten skala, stor glädje
Nu fylls åkrar och trädgårdsland med plantor – liksom alla sociala flöden. Den som ingen täppa har kan lätt känna sig lite utanför, men har man bara en balkong kommer man ändå en bit. Och får många fina upplevelser på köpet. Ann-Helen Meyer von Bremen tipsar om hur.
Odla mat på balkongen eller fönsterbrädan för att överleva en eventuell kris? Nja, det är att vara lite väl optimistisk. Men även en liten yta kan åstadkomma en skörd som förgyller mattallriken – och ens sinnen.
I MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer lyfte man just fram den lilla odlingen, vilket fick en del kritik. Sant är förstås att även om man slår ihop sina balkong- och fönsterbrädsodlingar, så är det svårt att få ihop någon mat att tala om. Därmed inte sagt alltså, att inte också en liten odling kan ge njutning för gom och öga, och dessutom viss kunskap.
Vad ska man då odla? Det är förstås en smaksak, men mitt tips är att satsa på olika sorters örter och kryddor. De tar liten plats och gör balkongen till en trevlig miljö, med doftande lavendel, mynta, timjan, rosmarin, salvia, dragon, isop, basilika, persilja, citronmeliss, gräslök med mera, men framför allt – du kommer upptäcka att örter som odlas i jord, i synnerhet utomhus, smakar betydligt mer än dem du köper i butik. Flera av dessa kryddor är dessutom perenna, vilket innebär att du kan övervintra dem till nästa år om du antingen tar in dem eller skyddar dem lite på balkongen. En annan finfin sak med kryddorna är att flera av dem lockar till sig humlor, bin och fjärilar.
På en balkong går det ofta också bra att odla tomater. Välj i så fall gärna busktomater så slipper du själv utrymma på grund av platsbrist. Chili eller paprika fungerar också bra och en del av dessa går att övervintra även de.
En balkonglåda med plocksallat – gärna en blandning av olika sorter – är nästan ett måste, tycker jag. Även här finns det en oerhört positiv smakskillnad jämfört med köpesallat. Sallat kan du så gång på gång, från tidig vår till sen höst. Rucola blir bäst på våren/försommaren och under sensommaren, under högsommaren är det lite för varmt och den går lätt i blom.
Lite bär är aldrig fel och säkra kort är smultron och physalis (båda går dessutom hem hos yngre ätare). Jag hade en gång några trevliga grannar som under flera år hade ett mullbärsträd på sin balkong, för att det var så vackert och gav så goda bär. Trädet kånkades varje vår upp ur och varje höst ner till källaren för att klara vintern.
Hur går det med kalorierna då? Satsa gärna på någon hink eller stor kruka med färskpotatis. Det räcker kanske bara till en eller två måltider, men jösses så goda de är!
Balkongodlingens fördelar är att man slipper rådjur, sniglar och harar som mumsar i sig skörden. Nackdelen är att det lätt blir för torrt. Satsa alltså på stora krukor och odlingslådor och be grannarna vattna om du åker bort.
Sist men inte minst kan den lilla odlingen vara början på något mycket större, som kanske en kolonilott, ett trädgårdsland eller rent av en åker. Och då börjar vi snacka matproduktion och självförsörjning på allvar.
Ann-Helen Meyer von Bremen
Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist och författare med inriktning på lantbruk, mat och miljö.
Våra odlare denna vecka:
Plommontomater: Gabriel Toledano, Adra, Spanien.
Bataviasallat: Ludovic Boisson, Maillane, Frankrike.
Rödlök: Widegrens gård, Romakloster.
Gul lök: Widegrens gård, Romakloster.
Broccoli: Agricola Jessyflor, Stornara, Italien.
Jordärtskocka: Fredrik Qvarnström, Enköping.
Bondbönor: Agricola Jessyflor, Stornara, Italien.
Majrovor: Earl Jeroli, Molleges, Frankrike.
Gurka: Gabriel Toledano, Adra, Spanien.
Röd paprika: Gabriel Toledano, Adra, Spanien.
Morötter: Widegrens gård, Romakloster.
Sötpotatis: Vitor & Suzanna Policarpo, Dos Cunhados, Portugal.
Polkabetor: Hulte Eko, Hemse.
Röd chili: Murgiverde S.C.A, El Ejido, Spanien.
Gurka: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Potatis: ”Twister”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Peru.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Apelsiner: ”Powell”, Naranjas Che, Valencia, Spanien.
Päron: ”Anjou”, La Conquista S.R.L., Rio Negro Valley, Argentina.
Kiwi: ”Hayward”, Tre Colli, Montelibretti, Italien.
Passionsfrukt: Ocati S.A, Chía, Colombia.
Med reservation för ändringar.