Meny

Matdelningsrevolutionen

En ny app låter folk ge bort sina rester, vissa livsmedelskedjor säljer ”knasiga grönsaker”, andra skänker, rabatterar eller förädlar mat som annars skulle slängas. Hanna Sistek har tagit sig en titt på de senaste ­initiativen till att minska matsvinnet.

Om matsvinn vore ett land, skulle det vara världens tredje största utsläppsbov av växthusgaser, efter USA och Kina, enligt FN:s jordbruks­organisation FAO. Drygt en tredjedel av all mat slängs idag. Det fick grundarna av matdelningsappen Olio att vilja göra något. Tessa Cook och Saasha Celestial-One möttes på Stanforduniversitetet och bestämde sig för att lösa ett problem som ­besvärat Tessa Cook sedan hon flyttade utomlands.

”Dagen då jag skulle flytta insåg jag att jag hade en del god mat som vi inte hunnit äta men som jag inte kunde förmå mig att slänga”, berättar hon för BBC.

Tessa lyckades dock inte hitta någon att skänka maten till.

”Det kan handla om en ovanlig ingrediens man bara använt lite av för ett särskilt recept, om julmaten man inte längre är sugen på, eller grönsakerna som kommer att slakna under semesterresan.”

Nu låter hennes matdelningsapp Olio privatpersoner och restauranger ta en bild på mat de vill skänka eller sälja billigt, och lägga upp den på appen så grannar kan komma förbi och hämta. Det kan handla om en ovanlig ingrediens man bara använt lite av för ett särskilt recept, om julmaten man inte längre är sugen på, eller grönsakerna som kommer att tappa spänsten under semesterresan.

Sedan lanseringen i fjol har Olio laddats ner 200 000 gånger i 40 olika ­länder och användarna har tillsammans delat en kvarts miljon matprodukter. Grundarna har från sex olika risk­kapitalbolag fått finansiering mot­svarande 19 miljoner kronor, som kommer att underlätta spridningen av appen och särskilt dess nya program som kopplar samman volontärer med lokala matbutiker, för att hämta ­osålda matprodukter i ­slutet av dagen och distribuera dem via Olio. Efter att först ha lanserats i Stor­britannien finns appen nu för nedladdning i hela världen.

Också i Sverige har nya initiativ tagits. Ica samarbetar med organisationen Food2Change, som låter människor med en månadsinkomst under 13 000 kronor bli medlemmar och regelbundet få en kasse mat som ­butiken annars skulle slänga på grund av kort bäst före-datum. Och med apparna Karma och Too Good to Go kan konsumenter rädda överskottsmat från restauranger, ­caféer, bagerier och butiker, genom att köpa det som rabatterad take-away.

Coop är först ut i Sverige med att sälja så kallade ”knasiga grönsaker”, som inte ser perfekta ut men i övrigt har samma kvalitet som vanliga grönsaker. De är 25 procent billigare och finns hittills att köpa i 32 butiker runt om i landet. Willys kör kampanjen Svinnsmart, där de rear ut mat med kort bäst före-datum, och skänker mat till välgörenhetsorganisationer istället för att slänga den.

Uppstartsbolaget Rescued gör ­marmelad och juice av ”frukt som är för stor, för böjd, för ful, för gul eller fått ett blåmärke”. De sex entre­prenörerna från Helsingborg säljer än så länge sina räddade produkter till främst caféer.

Skrivet av Hanna Sistek

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Blomkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gul lök, med blast: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palmkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Paprika, gul: Frank de Konig, Tinte, Holland.
Paprika, röd: Vegetales Biomar, El Ejido & Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Persilja: Marcellos Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödlök: Nivex, Kairo, Egypten.
Sallat: ”Isberg”, Marcellos Farm, Kristianstad.
Tomater: Sven Andersson, Enköping, Ånstänga lantbruk- och handelsträdgård, Linköping & Kwekerij de Noordhoek, Kapelle, Holland.
Vaxbönor: Åkerby handelsträdgård, Enköping.
Zucchini: Marcellos Farm, Kristianstad & Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Grapefrukt: ”Ruby”, Fruticola Hersa, Uruapan, Mexiko.
Plommon: ”Reine Victoria”, Anton Oostveen, Dronten, Holland.
Päron: ”Packham”, Jerome Ayme, Graveson, Frankrike.
Äpplen: ”Cripps Pink”, J. E. Rosauer, Neuquen, Argentina.

Med reservation för ändringar.