Meny

När hampan blir till mat

I Nordamerika är industrihampa som livsmedel redan en mångmiljard­industri. Nu spås samma utveckling i Australien. Johan Augustin berättar.

Hampa har odlats i tusentals år och materialet har använts till bland annat tyg och rep tack vare sina starka fibrer. I Sverige får enbart industrihampa, som innehåller mindre än 0,2 procent av det narkotikaklassade ämnet tetrahydrocannabinol, THC, odlas. Canna­bis, eller marijuana, utvinns ur hampa­plantan (Cannabis sativa) och det är delvis marijuanaplantans välkända blad som gett hampan sitt dåliga rykte i Sverige. I Australien är bilden annorlunda. I fjol gick lagförslaget igenom som tillät försäljning av hampa­frön som innehåller en låg dos av THC. I slutet av året kunde kunder för första gången hitta chokladtäckta proteinbomber, blandat med dadlar och hampa­frön, på hyllorna i matbutikerna. Expo­event och hampafestivaler anord­nades för att stötta lanseringen. På ön Tasmanien har odling av hampa skett sedan 1990-talet men fram tills nu har grödan inte kunnat säljas som livsmedel, vilket har pressat tillbaka produktionen.

Efter­som hampafrön är laddade med protein och rika på fibrer och essentiella fetter som omega-3 och omega-6, såg de australiensiska entreprenörerna Nathan McNiece och Tim Crow potentialen och ville snabbt få ut produkterna på marknaden när lagförslaget gick igenom. Kollegorna som tillsammans driver Brisbane-baserade företaget Fair Foods har de senaste åren förberett odlare på Tasmanien på att växten snart ska kunna odlas som livsmedel. Nathan McNiece beskrev hampa som äkta ”iron man food” i ett uttalande.

”Det är en av världens mest närings­rika matkällor, samtidigt som den re­­presenterar en ny och livskraftig industri för australiensiska bönder”, sa han.

Fair Foods och andra företag som till exempel Hemp Foods Australia, med hampaodlingar i delstaten Victoria, räknar med ökad omsättning när hampa i olika skepnader hamnar på matbordet i Australien och eventuellt går på export. I USA och Kanada är örten inom livsmedel redan en mångmiljardindustri, och nu hoppas australiensiska hampa­odlare att de ska kunna skörda samma framgångar. Den mångfasetterade grödan anses dessutom vara bra ur klimatsynpunkt; den kräver mindre andel vatten och kemikalier än andra grödor, och den snabbväxande ­hampan kan bytas ut mot träd inom samma användningsområden och därmed minska avskogning. Produk­tionsområdet inom mat är utbrett – från bröd till pasta, såser och kakor.

I Sverige lär det emellertid dröja innan hampafrön blandas med frukost­flingorna. För tillfället råder det otydligheter kring regelverket kring odling av hampa för användning i svenska livsmedel. I oktober 2017 gjorde polisen razzia mot återförsäljaren Scandinavian Hemps lokaler i Falköping men har sedan dess återlämnat samtliga beslagtagna produkter. Vid en snabb internetsökning dyker det upp många svenska återförsäljare som erbjuder hampaprodukter i form av till exempel frön, protein och olja. Globalt ser det ut som att hampa inom livsmedel har kommit för att stanna – och bli en av våra nya mattrender.

Skrivet av Johan Augustin

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Blekselleri: Camposeven, San Pedro del Pinatar, Spanien.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Fänkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Gul lök: Daga Lantbruk, Färjestaden & Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gurka: Juan Jose Cruz, El Ejido, Spanien.
Ingefära: Jining Sunagro Trade Co LTD, Shandongprovinsen, Kina.
Jordärtskockor: Stallberg Lantbruk & Trädgård, Motala.
Kålrabbi: Antonio Reverte, Lorca, Spanien.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Paprika: Juan José Cruz, El Ejido, Spanien.
Purjolök: Ferme Horrenberger, Durrenentzen, Frankrike.
Rödbetor: Antonio Reverte, Lorca, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Biohoeve ‘t Rusthof, Langemark-Poelkapelle, Belgien & ”Gran mix”, Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Zucchini: Sebastian Martin Navas, Algarrobo, Spanien.
Ananas: Nestor Ramirez, Pital of San Carlos, Costa Rica.
Apelsiner: ”Lanelate”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Biotrading S.R.L., Erbé, Italien.
Päron: ”Pretty Nelly”, Hugo och Nocolas Sanchez, Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Red Jonaprince”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.