Meny
nepal-398_1920(1)

Nepal ställer om

Såväl odlare som konsumenter och myndighetspersoner – allt fler ­nepaleser inser värdet av att odla ekologiskt, skriver Johan Augustin.

Längs med motorvägen står en man och sprayar insektsmedel på några potatisplantor. Den sönderspruckna jorden ser livlös ut här i Kavre­distriktet, ett par timmar utanför Nepals huvudstad Katmandu.

Det är bland annat hit den amerikanska GMO-jätten Monsanto har exporterat hybridfrön till tiotusentals bönder sedan början av 2000-talet. Hybridfrön suger ofta näringen ­snabbare ur jorden, vilket får till följd att jordbrukarna behöver använda mer konstgödsel. Även insektsmedel leder till att jordarna utarmas, ­sam­tidigt som många insekter blir ­resistenta mot besprutningsmedlen.
Ram Shrestha fortsätter dock att bespruta sina potatis­plantor med, som han säger, ”ett indiskt insektsmedel”.

”Jag vet att det inte är bra att an­­vända det, men om jag inte sprutar blir det ingen potatis alls”, säger han.

Men det tankesättet håller på att förändras. Protester mot Monsanto har fått företaget att dra sig tillbaka, samtidigt som allt fler nepaleser inser värdet av att odla ekologiskt.

I den närliggande byn Khok Besi breder blomkålsfälten ut sig. Karunga Tamang säger att lokalborna numera frågar henne om hennes blomkål är ekologisk då hon säljer den på den lokala marknaden.

I Nepal som är ett av världens ­fattigaste länder bor drygt 30 miljoner män­­niskor och över en miljon barn räknas som undernärda. I takt med en snabb befolkningsökning, urbanisering och ökade markpriser har landets bönder det senaste decenniet tvingats förlita sig på hybridfrösorterna som ger snabba och större skördar.

”De lokala sorterna tar fem till sju månader på sig för att bli skördemogna, hybriderna bara hälften så lång tid, och de blir dessutom betydligt större”, klargör Karunga Tamang. Sedan hybridernas intåg har många lokala grönsakssorter försvunnit. Numera importeras 90 procent av Nepals grönsaksfrön.

Intill blomkålsfälten växer tomatplantor i långa rader. De odlas från lokala frön och till både dem och blomkålen använder Karunga urin från sina kor som gödningsmedel, samtidigt som hon besprutar odlingarna med det biologiska svampmedlet Trichoderma. Tomaterna smaker tomat, vilket många kunder kommenterar. Det är ofta inte fallet med hybriderna som förlorar både i smak och doft.

Men det är inte bara odlare och konsumenter som börjat tänka grönt i Nepal. Även myndigheterna vill främja det ekologiska odlandet.

I Kavres kommunhus förklarar jord­­bruksansvarige Rameshor Shrestha att lokalregeringen i år satsar på program som går ut på att få bönderna att odla grönsaker från lokala frön och gå över till biologiska gödnings- och bekämpningsmedel.

”Vi vill subventionera de bönder som odlar lokala grödor, eftersom deras skördar blir naturligt mindre än hybridskördarna. Med subvention­eringen hoppas vi att fler blir intresserade av att återigen odla ekologiskt”, säger Rameshor Shrestha.

Skrivet av Johan Augustin

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Avokado: ”Hass, Peru Organics Fruits E.I.R.L., Casma, Peru..

Blandade betor: Solmarka gård, Vassmolösa.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gul paprika: Hortamira, Murcia, Spanien.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Kastanjechampinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.

Knippad gul och röd salladslök: Sven Andersson, Enköping.

Knippad vitlök: Sven Andersson, Enköping.

Körsbärstomater på kvist: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.

Potatis: ”Maestro”, Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.

Röda chilifrukter: Rob van Paassen, Oude Leede, Holland.

Sallat: ”Roman”, Marcello’s Farm, Kristianstad.

Skärbönor: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Zucchini: Family Organics Almería, Spanien.

Apelsiner: ”Valencia late”, Exalco Bio, Malaga och Oko-line Andalucia S.L., La Herradura, Spanien.

Aprikoser: ”Ninfa”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken och Appbosa, Saman, Peru.

Päron: “Red Anjou”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Fuji och Granny Smith”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.