Meny
0424_ägg

Nyheter på äggfronten

Rapporter visar nu att halterna av PCB, dioxin och PFAS förekommer i högre grad i ekologiska ägg än i konventionella. John Gerhard förklarar.

Tidningen Råd & Rön har gjort jäm­förande tester på ekologiska och konventionella ägg med fokus på halterna av PCB, dioxin och PFAS. Alla de stora äggleverantörerna finns representerade, inklusive Ekolådans ekologiska leverantör Stjärnägg. Och det har visat sig att ekologiska ägg innehåller högre halter av dessa ämnen än vad de konventionella äggen gör. Värdena av PCB, dioxin och PFAS i både ekologiska och konventionella ägg ligger visserligen en bra bit under Livsmedelsverkets gränsvärden, men det är ändå mycket be­­kymmersamt. Det är verkligen bra att klargörande tester görs, så att vi alla uppmärksammas på hur dessa (och andra) ämnen hamnar i sådant vi äter.

Hönor behöver protein för kroppens skull, men ännu mer för uppbyggnaden av äggen. Här spelar så kallade aminosyror en viktig roll och metionin är en av dem som påverkar hönsens värpför­måga. Hönor som har brist på metionin kan få problem i flocken, med fjäder­plockning och kannibalism som följd. Inom konventionell äggproduktion berikar man hönsfodret med syntetiskt framtagna aminosyror, men inom den ekologiska tillåts inte det. Dessa ägg värps av hönor vars foder är naturligt.

Då det finns gott om protein och metio­nin i fiskmjöl har detta länge setts som det bästa alternativet för ekofoder­produktion i större skala. Men eftersom det redan 2016 konstaterades att halterna av dioxin och PCB var högre i eko­logiska ägg än i konventionella har det jobbats mycket med frågan om fisk­mjöl, med målet att reducera mängderna och att bland annat avstå från mjöl från fiskar som levt i Östersjön. Man jobbar också för att hitta bra vege­tabiliska alternativ att åtminstone byta ut en del av fiskmjölet med, men än så länge har man inget funnit som skulle fungera som ersättning vid ekologisk äggproduktion i större skala.

PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp syntetiskt framställda naturfräm­mande ämnen som finns på många håll i miljön och som uppmärk­sammats allt mer på senare tid. PFAS är något vi alla kan få i oss på många olika sätt – genom vattnet, luften, utomhus, inomhus och genom sådant vi äter.

Det är ytterst beklagligt att rester av PFAS, dioxin och PCB ­hittas i ekologiska ägg, eller i några livsmedel överhuvud­taget! Det är viktigt att förstå att detta problem är sprunget ur det faktum att vår gemen­samma miljö är så full av kemikalier och farliga ämnen – och att det är detta vi behöver ändra på.

Ekologisk odling handlar om att hitta vägar att producera mat på, utan be­­kämp­ningsmedel (som också kan inne­­håller PFAS) och andra kemikalier. Vi måste bryta utvecklingen mot att allt fler kemikalier brukas i miljön.

Genom att välja ekologiskt väljer man bort naturfrämmande bekämpningsmedel och kemikalier. Dessutom väljer man att ge värphönsen ett annat liv – frigående på större ytor inomhus och under minst 4 månader om året även utomhus. Lägg till detta att det konstaterats att det kan finnas högre halter av en rad nyttiga mineraler och vitaminer i ekologiska ägg än i konventionella, och bilden blir ännu mer komplex – och intressant.

John Gerhard
John Gerhard har arbetat med ekologisk och biodynamisk odling i över 40 år och är Ekolådans och Stiftelsen Biodynamiska Produkters projektutvecklare. Han är också veckobrevets ledarskribent.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Plommontomater: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Fänkål: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Morötter: ”Norway”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Mangold: ”Mix”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Sötpotatis: Susana Paula Rodrigues Ferreira Policarpo, Boavista, Portugal.
Gurka: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Aubergine: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Zucchini: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Citron: Finca la Gavia, Álora, Spanien.
Kålrabbi: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Gala”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Polkabetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Äpplen: ”Jonagored”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Päron: ”Williams”, Argesa Argentina Exportadora S.A., Buenos Aires, Argentina.
Kiwi: ”Hayward”, Biokip S.A., Pétra, Grekland.
Grapefrukt: ”Ruby”, Spanien.

Med reservation för ändringar.