Meny

Rapport från åkern

Som vanligt så här i slutet av juni har Anette Dieng ringt runt till några av Ekolådans odlare och bett dem berätta om säsongen – så här långt.

På nyheterna talas det om spannmåls­skördar som torkar bort och bönder som måste slakta kor till följd av den extremt torra våren och försommaren. Enligt smhi var maj månad rekordvarm, rekordsolig och utan några större nederbördsmängder i stora delar av landet. Jag befarar därför det värsta när jag som vanligt kontaktar Ekolådans odlare för att höra hur det står till så här i början av säsongen. Men när Inge Schwagermann på Marcello’s farm utan­för Kristianstad svarar finns inte tillstymmelse till det allvar och den underton av stress jag förväntat mig. Istället är hon sprudlande glad och låter näst intill lite berusad. Och snart förstår jag varför.

”Vi har fått regn idag, det första riktiga på två månader”, säger hon optimistiskt.

De 21 millimeter regn som fallit under dagen har ingivit nytt hopp. Hade jag bara ringt en dag tidigare hade hon med största säkerhet låtit annorlunda. För visst har torkan fått konsekvenser på gården, en stor del av betes- och spannmålsmarkerna står torra och gula. Förhoppningen är att det fort­farande finns en gnutta liv i rötterna och att regnet får dem att åter ta fart. Hur det blir med den saken återstår dock att se. Eftersom betes- och spannmålsmarkerna aldrig vattnas är de helt be­roende av nederbörd. Gårdens grön­saker däremot, kan få allt vatten de be­­­­­höver tack vare den goda tillgången på grundvatten i området. Så trots torrt väder och temperaturer som stundtals varit högre än optimalt för grönsaker har de klarat sig riktigt bra. I år har grönsaksodlingarna utökats med mer bladgrönsaker och för att även kunna er­­bjuda gröna blad sent på säsongen odlas mer kål än tidigare – grönkål, palmkål, brysselkål och salladskål exempelvis.

”Trenden att äta grönsaker med gröna blad håller i sig och våra jordar lämpar sig för att odla dem på”, förkla­rar Inge. ”Vi har redan skördat mycket sallat och efterfrågan på mangold var så stor i år att den redan tagit slut.”

Inte heller Per Wålstedt på Wål­stedt lantbruk i Dala-Floda låter speciellt oroad.

”Här gick det från att vara mid­vinter till högsommar på bara några dagar”, berättar han från traktor­hytten. ”Vi hade jättemycket snö och var oroliga för att snösmältningen skulle ställa till med stora problem. För att und­vika översvämmade fält rensade vi dikena. Det visade sig vara klokt, den 15 maj stod vattnet som högst och en vecka senare var det lågvatten utan att någon skada var skedd.”

Också i de här trakterna har det varit ovanligt varmt och torrt.

”Det regnade häromdagen, för första gången på en och en halv månad”, fortsätter Per. ”Vi har vattnat otroligt mycket i år. Sedan vi satte potatisen den 26 april har den vattnats tre gånger, vilket är ovanligt.”

Nu rullar det i alla fall på med sådd, plantering och skörd. Under första halvan av juli räknar Per med att börja leverera grönsaker till Ekolådan. I en tillvaro där vädret och mycket annat är oförutsägbart är en stabil och trogen kundkrets något både Inge och Per skattar högt.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Aubergine: Rafael Fernandez, Nijar, Spanien.
Avokado: ”Hass”, FTE Organics, Mount Kenya Region, Kenya.
Gul lök: Coop. Vinicola Lliria S.C.V., Lliria, Spanien & Nivex, Kairo, Egypten.
Gurka: Älmås gård, Tranås.
Kålrabbi: Solmarka gård, Vassmolösa.
Mangold: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Zeeland Trade BV, Vogelwaarde, Holland.
Paprika: Camposeven, San Pedro del Pinatar, Spanien.
Persilja: Solmarka gård, Vassmolösa.
Sallat: ”Roman”, Marcello’s Farm, Kristianstad.
Tomater: Frank de Konig, Tinte, Holland.
Vitkål: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Chiarisoli Matthias, Entressen, Frankrike.
Apelsiner: ”Valencia”, Mafa, Kairo, Egypten.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Melon: ”Galia”, Naturcharc, Almería, Spanien.
Nektariner: Haciendas Bio, Badajoz, Spanien.
Päron: ”Beurre Bosc”, Labarriere J. Luis, Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Pinova”, La Conquista S.R.L., Rio Negro Valley, Argentina.

Med reservation för ändringar.