Meny
onion-3540502_1920

Rapport från åkern

Nytt år och Ekolådans odlare står snart inför ännu en ny säsong. Hur den förra till slut blev, har några av dem berättat för Anette Dieng.

”På sommaren kan jag göra tusen saker hela tiden utan att ens reflektera, men på vintern måste jag anstränga mig för att få disken gjord”, konstaterar en lite trött Inge Schwagermann som tillsammans med partnern Marcel van Sitteren driver Marcello’s Farm utanför Kristianstad. I normala fall gör det inget om energin inte är på topp så här års. Januari och februari brukar vara lugna månader, en tid för återhämtning. Men efter den extrema sommaren är inget sig riktigt likt.

”Även om vi gjorde allt exakt som tidigare år fick vi en superstor purjolöksskörd och en del av den är fort­farande kvar i jorden”, berättar Inge. ”Att just purjolökar älskar värme så mycket var en överraskning för oss. Problemet är att de har växt sig så stora att de har blivit svåra att sälja. Just nu jobbar vi fulla dagar med att få dem och alla grönsaker vi har kvar i lager sålda. Och blir det inte frost i backen ser vi ut att ha fullt upp ända till februari.”

Tyvärr var det inte alla grödor som trivdes lika bra i värmen. Potatis­skörden blev liten och potatisarna små, lök­skörden var generellt dålig, rotsellerin misslyckades helt och till en början såg det inte heller ut som om kålen skulle klara sig efter att ha blivit hårt angripen av insekter. Men tack vare att vädret slog om på sensommaren lyckades kålen ändå återhämta sig och växa sig livskraftig innan skörd. För de dryga hundra små träd som Inge och Marcel fick hjälp att plantera längs åkersidorna tidigt på säsongen fanns däremot ingen räddning.

På Wålstedts Lantbruk i Dala-Floda har man också en hel del grönsaker kvar i lagren och trots alla utmaningar var säsongen på det hela taget lyckad.

”För oss är en torr sommar mycket bättre än en blöt”, säger Per Wålstedt. ”Tack vare att älven rinner här intill är vatten ingen bristvara. Svårigheten den här säsongen var istället att hinna vattna tillräckligt mycket på rätt ställe och i rätt tid. Att vattna stjäl också tid från annat arbete och innebär en hel del extra kostnader.”

På grund av värmen valde man att starta arbetsdagen redan klockan fem på morgonen. Känsliga blad­grönsaker skördades innan solen blev för stark och lades direkt in i kylen för att kunna hålla sig fräscha hela vägen till kund. Ogräset växte dessvärre bra i värmen, ibland till och med snabbare än plantorna, vilket medförde mer hand­rensning och hackning än ­vanligt, ett riktigt mödosamt arbete i ­hettan.

På båda gårdarna är planeringen inför nästa säsong redan igång. För­utom att välja vilka grönsaker som ska odlas planerar Per Wålstedt byggandet av ett nytt lager som ska ge utrymme för mer lagringsbara grönsaker nästa höst och inköp av en maskin för dränering för att komma åt mer mark att odla på. Inge Schwagermann å sin sida söker någon som på allvar vill vara med och utveckla gården tillsammans med henne och Marcel och hoppas även på en liten stunds vila innan en, förhopp­ningsvis, mer ”normal” säsong drar igång på allvar.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Fänkål: Biolorca, Lorca, Spanien.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gulbetor: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar

Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo och Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Jordärtskockor: Stallsbergs lantbruk och trädgård, Motala.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Pak choy: Rob van Paassen, Oude Leede, Holland.

Persilja: Patrice Mauger, Elne, Frankrike.

Plommontomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Polkabetor: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.

Rotselleri: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.

Röd paprika: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Rödbetor: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar och Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sallat: Batavia, Hugo Malarte, Bezouce och Earl Ferme de Villargelle, Noves, Frankrike.

Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Vitlök: Paulssons Lantbruk, Sjökumla.

Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Apelsiner: ”Navelina”, Frutas Oscar Morell, Valencia, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Granatäpple: Myga Ltd, Aiogio, Grekland.

Klementiner: ”Clemenules” Biocitrus Ebre S.L., Tortosa, Spanien.

Päron: ”Conference”, Lody van Osch, Biddinghuizen, Holland.

Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.