Meny

Rapport från bananodlingen

För drygt 30 år sedan var Ekolådans John Gerhard med och startade ­världens första ekologiska bananodling på Dominikanska Republiken. Här är rapporten från hans senaste återbesök.

I september var det dags för årets andra besök i Dominikanska Repu­bliken. Bakgrunden till min och Biodynamiska produkter/Ekolådans engagemang har jag skrivit om tidigare (bland annat i veckobrev nr 14, 2016 som går att hitta på hemsidan).

Det är mycket som förändrats under de 31 år som jag regelbundet besökt Dominikanska Republiken. På plats slås jag av hur det ”moderna” gjort sitt intåg. Av den nya tunnel­banan och den stora Ikea-butiken i Santo Domingo, av hur vägarna blivit så mycket bättre och hur kommunikationen fungerar överallt. Men det gamla fattiga finns där ännu, inklämt bland det nya. Trebarnsfamiljen som kryper fram på en gammal moped längs motorvägen där mängder av dyra bilar svischar förbi, skjulen ­mellan skinande nya höghus. Krocken mellan det nya och det gamla blir ­tydligast i kontrasten mellan stad och land. Förutom mobiltelefoner och internet har det moderna livet knappt nått landsbygden alls. Fattigdomen där är ännu omfattande.

”Intäkterna från den ekologiska bananodlingen och samarbetet i kooperativen har hjälpt många människor att kunna stanna i området och att ha råd att skicka barnen till skolan och vidare studier.”

Detta och bristen på perspektiv driver många, främst unga människor till staden där många hamnar i något av de barrios, slumområden, som växer fram överallt. Jag ser detta och bekymrar mig för landets framtid med en landsbygd som dräneras på livs- och arbetskraft.

Men många kullar och sluttningar som jag minns som nakna, där röken från svedjebruk steg mot himlen och där erosion var ett stadigt hot, är nu faktiskt täckta av skog. I en del byar finns också lokala sågverk. Det är under­bart att se.

Min bas vid besöken är alltid Finca Girasol ca 8 km utanför staden Azua. På gården finns Horizontes Organi­cos, företaget som startade världens första ekologiska bananodling, som ansvarar för bananexporten och som vi arbetat med i nästan 30 år.

Horizontes Organicos samarbetar med kooperativ som omfattar många hundra lokala odlare och deras familjer. Det handlar om att ha kontakt med marknaden för planering av skörd och transporter och om kvalitetskontroller som säkerställer att bara de bananer som bedöms klara det allt hårdare kraven från kunderna i Europa skeppas iväg. För att klara den uppgiften krävs bra samarbete och organisering, men också kontinuerlig utbildning och rådgivning.

Den småbonde som ska klara sig måste vilja och vara beredd att lära sig mer om biologi, biologiskt växtskydd, odlingsteknik, skörd, hantering och allt annat som påverkar produktionskedjan.

Intäkterna från den ekologiska ban­an­odlingen och samarbetet i ­koo­­perativen har hjälpt många människor att kunna stanna i området och att ha råd att skicka ­barnen till skolan och vidare studier. Nu hoppas vi att dessa unga ser möjligheter att fortsätta att leva och utveckla sina hembyar, istället för att behöva flytta till storstaden.

Ett land med en levande landsbygd är väl modernt, om något.

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Basilika: Familjen Kårfors, Nyckelby.
Blomkål: Prince de Bretagne, Saint-Pol- de-Léon, Frankrike.
Broccoli: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Mangold: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Purjolök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Sallat: “Isberg” Marcello’s Farm, Kristianstad.
Tomater: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.
Stjälkselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Zucchini: Family Organics, Campohermoso, Spanien.
Paprika: Groenland, Schalkwijk, Holland.
Apelsiner: ”Navelina”, Exalco Bio S.L., Abdalajís, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Grapefrukt: ”Star Ruby”, S.A.T. Cuevas-Bio, Cuevas del Almanzora & Azahar, Arboleas, Spanien.
Kiwi: ”Greenlight”, Agricolli Bio, Cisterna di Latina, Italien.
Klementiner: ”Clemenulles”, Exalco Bio S.L., Abdalajís, Spanien.
Päron: ”Conference”, C Custer, Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: ”Santana”, De Olmenhorst, Biddinghuizen, Holland.

Med reservation för ändringar.