Meny
sunnansjö

Rapport från en odlarutflykt till

För en dryg vecka sedan gick vår prenumerantut­­flykt till Sunnansjö gård i Uppland. Emma Lohne och Victor Westerdahl berättar om den fina dagen.

Den 11 oktober var det dags för höstens andra odlarutflykt. Denna gång åkte vi tillsammans med några av er som prenumererar på lådan till de upp­ländska skogarna runt Järlåsa. Där, djupt inne i Fjärdhundra­land, omgivet av barrskogar och små hagar, ligger Sunnan­sjö gård, där naturen tillåts vara just natur och där människans arbete sker i samklang med den och med årstidernas rytm.

Sunnansjö drivs av eldsjälarna Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren som är välbekanta för vecko­brevets läsare, Ann-Helen har under många år skrivit för oss och Gunnar, som var med och startade Krav bidrar också han med texter.

När vi kom fram möttes och hälsades vi välkomna av dem båda. De började med att berätta om sin vardag, sina djur och sitt arbete. De har båda en stark passion för hållbart jordbruk – att gården drivs ekologiskt säger sig självt.

Vi började rundvandringen i den vilda men genomtänkta trädgården där växter och blommor samsas i livfull mångfald. Så vidare mot korna där ledarkon Borta och hennes flock med var och ens olika personligheter snabbt vann allas hjärtan. Ann-Helen och Gunnar berättade hur det tagit tid att vinna kornas förtroende, men hur de idag möts av nyfikna och trygga djur som trivs i sin miljö.

Rundvandringen fortsatte till äppel­odlingen där olika sorters äppelträd samsas. Gunnar berättade om cideräpplen, vilka träd som klarat klimatet bäst och om utmaningarna med sork som gärna gnager på rötterna. Trots svårigheter på vägen genomsyrades allt av entusiasmen inför nästa säsong.

Vi fick också se kålodlingarna och växthuset där tomater, chili och en hel del annat växer sida vid sida – en imponerande mångfald som gynnar både pollinatörer och matlagning. Så blev det dags just för lunch: En värm­ande kålsoppa med kalvfrika­deller, allt tillagat på gårdens råvaror. En enkel rätt, men full av smak som påminde om hur gott det är när rå­­varor får växa långsamt och tillagas med omtanke och omsorg.

Avslutningsvis höll Ann-Helen och Gunnar ett föredrag om livsmedels­beredskap och hur man kan ta vara på och förädla det man odlar. På bordet stod burkar med tomatsås, surkål, ­torkade strimlade morötter och in­­lagda äpplen, allt exempel på deras gemensamma filosofi och arbete. På det följde ett trevligt samtal där vi delade med oss av våra egna erfaren­heter och tankar kring mat, odling och kris­beredskap. Diskussionen blev både lärorik och personlig, många berättade om hur de själva försöker bli mer självförsörjande, medan andra delade tips om förvaring och tillagning.

När vi lämnade Sunnansjö gjorde vi det inspirerade, med många nya insikter och en djupare förståelse för vad hållbarhet egentligen handlar om. För Ann-Helen och Gunnar är det inte bara en metod, utan en livshållning, byggd på respekt, omsorg om och kärlek till jorden – också för framtiden.

Emma Lohne och Victor Westerdahl
Den här gången är det dock två av Ekolådans egna medarbetare som skriver. Till vardags hittas både Emma Lohne och Victor Westerdahl på vår kundtjänst.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Holland.
Sallat: ”Roman”, Marcello´s Farm, Kristianstad.
Rödlök: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Gul lök: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Majs: Solmarka gård, Vassmolösa.
Rödkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palmkål: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Palsternackor: Tångagård, Falkenberg.
Champinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Vitlök: S. L. Carrascosa de Haro, Spanien.
Sötpotatis: Spanien.
Polkabetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: Solmarka gård, Vassmolösa.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Bananer: Permare Organics, Ecuador.
Apelsiner: Spanien.
Äpplen: “Piruette”, Stora Juleboda Gård, Degeberga.
Gul kiwi: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Päron: ”Conference”, Stoker, Biddinghuizen, Holland.
Druvor: ”Red Globe”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.

Med reservation för ändringar.